TÉMA

Smartphone

V irském městě zakázali školákům mobily. Nejen při vyučování, ale i ve volném čase

Používání mobilů ve školách omezuje stále větší počet států, aby se děti lépe soustředily na výuku, ale také kvůli riziku kyberšikany. Ve městě Greystones v Irsku zašli ještě o kus dál. Děti tam nesmějí mít smartphony ani mimo školu.
7. 12. 2023|

Víc seniorů nachází cestu k chytrým telefonům, roste obliba streamovacích služeb

V Česku výrazně roste obliba placených streamovacích služeb. Letos přes ně filmy nebo seriály sleduje 35 procent lidí starších 16 let, což je o polovinu víc než před rokem. Chytrý telefon používá 82 procent lidí v Česku, internet 86 procent a na webu nakupuje 63 procent. Jejich podíl v těchto třech případech meziročně vzrostl jen mírně. Údaje shromážděné letos na jaře nyní na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 11. 2023|

Firma Apple vyhověla tlaku Evropské unie. Dalším trablům ale musí čelit ve Francii a Číně

Americká technologická společnost Apple se v posledním týdnu dostala několikrát do světových zpráv. Jednak představila novou řadu chytrých telefonů iPhone 15, kde přešla z vlastního nabíjecího konektoru na rozšířenější systém USB-C, jehož jednotné používání prosazuje Evropská unie. Zároveň však musí firma čelit tomu, že ve Francii budou přechodně staženy z prodeje telefony iPhone 12,  protože vyzařují příliš silné elektromagnetické vlny. Navíc se spekuluje o zhoršené pozici Applu u čínské administrativy.
13. 9. 2023|
Doporučujeme

Mapy v mobilu válcují ty papírové, neprodávají se ani samostatné navigace

Nakladatelé v Česku vydávají každým rokem méně map a autoatlasů. Aplikace v chytrých telefonech navíc výrazně snižují i prodej elektronických navigací, stejná technologie totiž funguje na většině mobilů. Výrobci z obou oborů tak nyní vymýšlejí nové produkty, které mobilní telefony zatím nemají.
7. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 14:16|

Nákupy se s covidem stále více přesouvají na internet, potvrzují statistici

Internet k nakupování používá 57 procent Čechů, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019 před pandemií koronaviru a o tři body více než loni. Za dva roky to tak představuje nárůst podílu nakupujících on-line téměř o polovinu. Jídlo z restaurací si objednává pětina lidí, loni to bylo 13 procent. Vyplývá to z údajů, které v úterý prezentoval Český statistický úřad.
23. 11. 2021|

Evropská unie by mohla zavést vlastní digitální peněženky, počítalo by se i s vytvořením e-identit

Evropská komise by měla rozhodnout o budoucnosti takzvané digitální peněženky, která by fungovala a byla uznávaná ve všech členských státech. Cílem této novinky by bylo sdružovat přístupové údaje, digitální verzi občanského průkazu či platební karty. Šlo by o konkurenci zavedených digitálních platforem společností, jako je Apple, Alphabet, Google nebo Thales. Tyto soukromé projekty podle kritiků mohou vyvolávat obavy ohledně ochrany soukromí a údajů, píše agentura Reuters.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 15:05|

V Česku se začne testovat celoevropský covidový pas. Vstupenka na letní dovolenou v zahraničí

Už za dva týdny se v Česku začne testovat celoevropský zelený pas, který by měl umožnit lidem cestovat na dovolenou. Česká republika je totiž v první vlně zemí sedmadvacítky, kde budou tyto - zatím technické testy – probíhat. Eurokomisař Didier Reynders, který má tento pas na starosti, exkluzivně České televizi potvrdil, že ostrý start vstupenky na letní dovolenou plánuje Unie už v červnu.
1. 5. 2021|
Doporučujeme

Zvonek tramvají přímo do sluchátek. Praha i Brno testují novou aplikaci Pozor tramvaj!

Praha a Brno testují novou aplikaci pro mobilní telefony Pozor tramvaj!, která má zabránit srážkám tramvají s nepozornými chodci. Například v Brně skončí každý rok pod koly tramvají desítky lidí, v Praze i stovka. Nejčastěji je to kvůli tomu, že posouchají hudbu nebo si v telefonu něco prohlížejí a nedávají pozor. Aplikace Pozor tramvaj! má na přijíždějící vůz upozornit přímo na displeji nebo v podobě zvonku tramvají přímo do uší v případě, že má člověk sluchátka.
6. 4. 2021|

Efektivnější je psát si poznámky na papír než do elektronických zařízení, tvrdí vědci

Když si člověk píše poznámky na klasický papír, zapamatuje si toho více, než když informace zaznamenává na digitální zařízení. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis Frontiers in Behavioral Neuroscience. Používání tradičních sešitů totiž podle vědců vyvolává větší mozkovou aktivitu.
19. 3. 2021|

Qualcomm lobbuje u americké vlády, aby zmírnila restrikce proti Huawei. Nechce přijít o velký obchod

Zatímco na mezistátní úrovni má restriktivní tažení USA proti čínské Huawei Technologies zřetelné výsledky, na provázané mezifiremní úrovni už to není tak přehledné. Největší dodavatel čipů do mobilních telefonů na světě, americký Qualcomm, nyní začal u americké vlády lobbovat, aby omezení uvolnila. Jinak by mohl přijít o velký byznys. Informoval o tom americký list The Wall Street Journal.
14. 8. 2020|

Češi na Štědrý den rekordně využívali mobilní data

Češi o Štědrém dnu mnohem více využívali sociální sítě a e-mail. Dokládá to meziroční růst přenosu dat o mnoho desítek procent na rekordní hodnoty, který vyplývá z informací operátorů. Lidé také volali mírně více než loni, odeslali ale méně SMS.
25. 12. 2019|

KLDR dala dohromady vlastní smartphone. Chytré telefony přesto v zemi představují luxus

Severní Korea se vyhýbá světovým sankcím. Výjimkou nejsou ani ty na dovoz moderních technologií. Stále rostoucí poptávku po chytrých telefonech se tak totalitní země rozhodla vyřešit po svém, a to sestavením vlastního smartphonu z dovezených součástek. Pro mnohé tamní obyvatele jsou ale mobily obecně stále téměř nedostupné.
29. 9. 2019|

Huawei spouští vlastní operační systém Harmony OS. Jako první bude v chytrých televizích

Čínská společnost Huawei oznámila spuštění vlastního operačního systému Harmony OS. Ten má být určen nejen pro mobily, ale pro všechna chytrá zařízení společnosti. Krok Huawei je tak reakcí i na květnové oznámení Googlu, že jí omezí používání svého systému Android. Podle zástupců společnosti je Harmony OS novou generací operačních systémů, protože umí spolupracovat i se zařízeními s umělou inteligencí. Jako první by se měl objevit v chytrých televizích – a to na konci letošní roku.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 17:07|

Huawei je jako těžce poškozené letadlo, tržby výrazně klesnou, míní zakladatel firmy

Tržby čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei, který čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států, budou v letošním a příštím roce o 30 miliard dolarů (683 miliard korun) nižší, než se předpokládalo. Uvedl to podle agentury AP zakladatel podniku Žen Čeng-fej. Potvrdil rovněž, že restrikce mají velmi negativní dopad na odbyt chytrých telefonů Huawei v zahraničí. Svou firmu přirovnal k těžce poškozenému letadlu.
17. 6. 2019|

New York bude prošetřovat činnost Facebooku. Sbírá prý víc údajů, než se dosud předpokládalo

Newyorský guvernér Andrew Cuomo v pátek nařídil státním úřadům, aby vyšetřily zprávu listu The Wall Street Journal o tom, že internetová společnost Facebook shromažďuje velké množství osobních údajů z aplikací pro chytré telefony.
23. 2. 2019|

Prodej smartphonů loni stoupl, firma Huawei se na dosah přiblížila Applu

Celosvětový prodej chytrých telefonů v loňském roce stoupl o 1,2 procenta na 1,56 miliardy přístrojů. Čínské společnosti Huawei se podařilo výrazně zvýšit svůj podíl na trhu na úkor konkurentů Samsung a Apple. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.
21. 2. 2019|