TÉMA

Kasárna

Na cestě ze Znojma do Jihlavy čeká řidiče omezení. Kvůli opravě propustků musí jezdit kyvadlově

Ředitelství silnic a dálnic začalo opravovat osm propustků na silnici I/38 poblíž městské části Kasárna u Znojma. Provoz na hlavní komunikaci vedoucí ze Znojma do Jihlavy omezí kyvadlová doprava. Hotovo má být v listopadu.
8. 8. 2022|

Německo a Litva plánují stálá kasárna pro NATO v Pobaltí

Německo a Litva plánují vybudovat v této pobaltské zemi stálá kasárna, která by využívala tam umístěná bojová skupina NATO. Vojáci mnohonárodních sil budou v novém objektu ubytováváni společně s litevskými jednotkami. Kasárna mají vzniknout v blízkosti města Rukla. Zpráva přichází v době zvýšeného napětí mezi Ruskem a Západem, které se má probírat na trojím jednání v lednu.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 11:05|

30 let zpět: Měsíční krajina

Sovětské jednotky opouštějící vojenský prostor Libavá a kasárna v Bruntále po sobě zanechaly ekologickou kalamitu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 4. 2020|

Na místě kasáren sovětských vojáků vznikají byty pro seniory. Čtyři domy jsou už skoro hotové

V místě bývalých kasáren sovětských vojáků v Krnově se staví nové domy k bydlení, ve kterých vzniknou malometrážní byty pro seniory. První lidé by se do nich mohli stěhovat už letos. V areálu bude stát dalších sedm domů s byty k prodeji nebo pronájmu. V kasárnách ve Frenštátě pod Radhoštěm už v minulosti vznikla nová čtvrť a podnikatelská zóna, v Bruntále se na místě ošetřovny staví hřiště.
28. 2. 2020|

Do židenických kasáren se možná vrátí uniformy. Policisté v nich chtějí vybudovat sídlo pro 800 lidí

Část kasáren v brněnských Židenicích by chtěli využít policisté jako sídlo městského ředitelství. Řeší už proto s městem směnu pozemků a uzavřeli smlouvu o vzájemné spolupráci. Podle magistrátu jsou teď zadané znalecké posudky, aby byla určena hodnota jak majetku města, tak policie. Kasárna pochází z 20. let minulého století.
5. 2. 2020|
1939

Německé okupační jednotky projely českým územím jako nůž máslem. Jedna posádka se jim ale přece jen postavila

Československo se stále ještě vzpamatovávalo z mnichovských událostí, dění v polovině března 1939 však nabralo rychlý spád: 14. března odhlasoval slovenský sněm vytvoření samostatného Slovenského státu. Jen o pár hodin později odjel československý prezident Emil Hácha do Berlína, aby jednal s Hitlerem. Ale ještě než za ním přijel, vstoupily na naše území první jednotky okupační armády. Jediným místem, kde přitom narazily na odpor, byla Czajankova kasárna v Místku, kde se Němcům se zbraní v ruce postavil 3. prapor 8. pěšího pluku pod vedením Karla Pavlíka.
14. 3. 2019|