TÉMA

Povodí Ohře

Lidé z obcí na západě Čech si stěžují, že se do krajiny rozlévá znečištěná voda. Na doly podali stížnost

Občanské spolky ze tří obcí Sokolovska a Karlovarska podaly stížnost k České inspekci životního prostředí (ČIŽP) na tamní kaolinové doly. Tvrdí, že z nich opět unikají kaly a znečištěná důlní voda do potoků a lesů. Společnost Sedlecký kaolin problémy přiznává, už v minulosti od inspektorů několik pokut za překročení limitů dostala.
23. 2. 2024|

Bolševník se šíří Karlovarským krajem. Na jeho likvidaci poskytuje stát peníze

Invazní bolševník velkolepý byl v 19. století vysazen v Lázních Kynžvart jako okrasná rostlina, teď se ho chce Karlovarský kraj zbavit. Ničí tamní ekosystém a při doteku způsobuje vyrážky a puchýře. Rostlinu by měli likvidovat vlastníci pozemků, na kterých se vyskytuje. Ministerstvo životního prostředí na to poskytuje dotace.
27. 7. 2023|

Dotaci na opravu přehrady Jezeří Evropská komise zamítla. Povodí hledá, kde vzít peníze

Opravu přehrady Jezeří v Krušných horách bude muset zaplatit Povodí Ohře. Původně na ni mělo získat dotaci z Národního plánu obnovy, Evropská komise ji ale zamítla. Podnik tak hledá možnosti, jak získat peníze z jiných zdrojů.
20. 6. 2023|

Do nádrže Skalka se dostává rtuť z Německa. Našla se i v rybách

Ve vodě a sedimentech Reslavy a Ohře, v sedimentech nádrže a na odtoku z nádrže Skalka i ve svalovině ryb odlovených ve vodní nádrži se našla rtuť. Vyplývá to z výsledků loňského měření koncentrace rtuti, který zveřejnilo Povodí Ohře (POH). Nebezpečnou látku s sebou přináší řeka Reslava z Německa, loni byla v tomto přítoku Ohře naměřena nejvyšší koncentrace rtuti ve vodě od roku 1998.
23. 3. 2023|

Žatec odmítá stavbu malé vodní elektrárny. Povodí Ohře v tom žádný problém nevidí

Soukromá firma plánuje v Žatci postavit novou vodní elektrárnu. Vedení města s tím ale nesouhlasí. Pozemky, na kterých má stát, patří státnímu podniku Povodí Ohře, a ten ve stavbě problém nevidí. Starostka města Zdeňka Hamousová (ANO) tvrdí, že jde o evropsky významnou lokalitu, do které město investovalo už několik milionů korun a kde má vzniknout koupaliště, cyklostezky či náplavka.
6. 11. 2021|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

V řece Bílině hromadně uhynuly ryby. Příčinu rybáři zjišťují

V řece Bílině v neděli uhynulo větší množství ryb. Voda je zakalená a zapáchá po neznámé látce. Rybáři odebrali vzorky a informovali Povodí Ohře. Český rybářský svaz se domnívá, že viníkem mohou být znečištěné odpadní vody z čističky. Severočeské vodovody a kanalizace ale uvedly, že voda z čistírny odpadních vod by hromadný úhyn ryb nezpůsobila.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:35|

Cenu Apollo za rok 2020 si odnáší písničkářka Amelie Siba

Česká hudební kritika podesáté vybírala nejlepší album uplynulého roku. Stala se jím deska Dye My Hair od písničkářky Amelie Siba. Udílení cen Apollo tradičně provázel koncert nominovaných, který bylo možné v živém streamu sledovat na webu České televize, záznam lze přehrát mimo jiné i v tomto článku.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 22:32|

Přehrada Kryry má zavlažit lounské chmelnice. Stát se chystá na výkupy pozemků

Plán na novou přehradu na Lounsku postoupil do další fáze. Stát uvolnil bezmála čtyři sta milionů korun na výkup pozemků a Povodí Ohře s ním začne příští rok. Regiony Lounska a Rakovnicka patří k nejvyprahlejším oblastem v zemi a vodní nádrž Kryry je má zásobovat vodou v obdobích sucha, vedle toho sloužit i k rekreaci.
2. 2. 2021|

Začalo období vypouštění přehrad. Náhlý pokles hladiny ale může ohrozit vodní živočichy

Vodohospodáři začali vypouštět vodu z přehrad před zimou na takzvanou zimní hladinu. Snaží se tak vytvořit v přehradách místo pro případné povodňové vlny. Kvůli vodním živočichům ale musí postupovat zvlášť opatrně. Náhlý pokles hladiny totiž může mít za následek úhyn vodních živočichů. Stalo se tak například na Sokolovsku a problémy řeší i ochranáři na Orlíku.
9. 11. 2019|
Sucho

Potoky připomínají stezky. Vodohospodáři na Karlovarsku omezují elektrárny i zahrádkáře

Na stovkách míst po celém Česku úřady omezily čerpání vody. Seznam se rychle rozšiřuje a vodohospodáři kontrolují dodržování zákazu, ať už jde o zahrádkáře, nebo třeba majitele vodních elektráren. Cílem je ochránit zdroje pitné vody i říční nebo potoční živočichy. Třeba v Karlovarském kraji zastavil nedostatek vody provoz většiny z osmi velkých elektráren na horní části Ohře.
24. 7. 2019|

Většina rybníků má závady a mohou být nebezpečné, varuje Povodí Ohře

Až čtyři z pěti rybníků na severozápadě Česka mají nějakou technickou závadu. Vyplývá to z průběžných kontrol vodohospodářů. Kvůli bezpečnosti by správci měli nedostatky rychle odstranit. Právě zanedbané nebo špatně udržované rybníky totiž při jarních bouřkách představují nebezpečí pro své okolí.
14. 5. 2019|
Počasí

Sníh taje a přehrady se plní. Záplavy ale na obzoru nejsou

Letošní zima si potrpí na extrémy. Na jedné straně napadlo nebývalé množství sněhu, na druhé straně padaly i teplotní rekordy. V teplých dnech sníh rychle odtává, což těší obyvatele hor i vodohospodáře, kterým se pozvolna plní přehrady.
5. 3. 2019|

Ceny Vinyla: ZVUK měl loni dobrý zvuk. Dobře znělo i Povodí Ohře a Bílej kluk

Cenu Vinyla za nejlepší desku roku 2018 získala kapela Povodí Ohře za stejnojmenné album. Loňským objevem je podle hudebních publicistů producent, jenž vystupuje pod jménem Bílej kluk. Jako počin roku ocenila porota aktivity platformy ZVUK, která se věnuje hudebnímu vzdělávání. O vítězích rozhodly tři desítky kritiků a novinářů.
14. 2. 2019|