TÉMA

Korunovační klenoty

Skončila výstava korunovačních klenotů, byly uloženy zpět do Korunní komory

České korunovační klenoty, které si v uplynulém týdnu prohlédlo téměř 34 tisíc lidí, jsou znovu uloženy v Korunní komoře katedrály svatého Víta. Stejně jako před začátkem výstavy i ve středu se v katedrále muselo sejít sedm klíčníků, aby dveře komory společně zamkli. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letošní osmidenní výstava se konala u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Spolu s nimi byla vystavena i lebka sv. Václava.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 18:27|

Hrad kvůli velkému zájmu prodloužil výstavu korunovačních klenotů až do úterý

Pražský hrad kvůli velkému zájmu veřejnosti prodloužil výstavu korunovačních klenotů v katedrále svatého Víta do příštího úterý. Výstava, která byla pro veřejnost otevřena v úterý, měla původně skončit v sobotu. Po dohodě s památkáři budou klenoty k vidění v chrámu i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 a v pondělí a úterý od 08:00 do 18:00, uvedl  vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 12:11|

O vystavené korunovační klenoty byl první den velký zájem, lidé ve frontě čekali i tři hodiny

Výstavu korunovačních klenotů, která v úterý začala v chrámu svatého Víta na Pražském hradě, provází už od začátku velký zájem. První návštěvníci čekali na možnost prohlédnout si vzácné klenoty a relikvie od šesti hodin ráno. Nakonec během prvního dne dorazilo bezmála 4200 lidí. Cennosti spolu s lebkou svatého Václava budou v katedrále k vidění do 21. ledna. O vystavení klenotů rozhodl dosluhující prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 18:22|

Klíčníci otevřeli komoru s korunovačními klenoty. Přípravy na výstavu vrcholí

Po pěti letech uvidí veřejnost české korunovační klenoty. Z příslušné komory je už vyzvedlo sedm klíčníků. Zájemci si budou moct klenoty, ale třeba také lebku svatého Václava, prohlédnout od úterní deváté hodiny ráno. Klenoty se prezident Miloš Zeman rozhodl ukázat veřejnosti u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Netradičně budou k vidění v katedrále svatého Víta. Naposledy se tak stalo v roce 1955. Pro výstavu neplatí žádné rezervace ani časové vstupenky.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 18:42|

V půlce ledna Hrad vystaví ve svatovítské katedrále korunovační klenoty

Znovu po pěti letech budou vystaveny české korunovační klenoty. Stane se tak u příležitosti 30. výročí vzniku Česka. Tentokrát si je lidé budou moci prohlédnout od 17. do 21. ledna, tedy mezi prvním a předpokládaným druhým kolem volby prezidenta. Bude to na netradičním místě, a to přímo v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Tam byly naposledy k vidění v roce 1955. Spolu s nimi bude vystavena i lebka svatého Václava.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 19:12|

Hrad uschoval klíč od Korunní komory i podpisové razítko prezidenta Zemana

Pražský hrad v souvislosti s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana uschoval v zapečetěné schránce klíč od Korunní komory, kde jsou uschovány korunovační klenoty, i podpisové razítko prezidenta. Informoval o tom Vít Novák z Kanceláře prezidenta republiky (KPR) v tiskové zprávě. Od minulého úterý se Zeman podle Nováka v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) setkal se členy své rodiny a přijal svého právního zástupce nebo zástupce KPR. O zdravotním stavu prezidenta se zpráva nezmiňuje.
1. 11. 2021|

Žádná bomba, ale švédské královské klenoty. Ukradené cennosti se našly v podezřelé popelnici

Švédská policie potvrdila, že královské koruny a říšské jablko, které se našly minulý týden mezi odpadky na předměstí Stockholmu, jsou klenoty ukradené loni ze švédské katedrály. Informuje o tom švédský server The Local. Klenoty jsou vyrobeny ze zlata a zdobené drahými kameny a perlami. I pro jejich historickou hodnotu je jejich cena nevyčíslitelná. V souvislosti s krádeží byli zadrženi již tři muži.
12. 2. 2019|