TÉMA

Hračka

Oslava i kritika nejslavnější panenky. Kina čekají od celovečerní Barbie hit
Už za několik dní do kin vstoupí jeden z nejočekávanějších a také nejrůžovějších snímků letošního roku – Barbie. Ikonická hračka se tak poprvé představí v hraném filmu, který cílí i na dospělé publikum. Tvůrci prý chtějí balancovat mezi oslavou a kritikou fenoménu spojeného s plastovou panenkou.
16. 7. 2023|
Nebyl to kyj, ale dřevěný pyj, zjistili archeologové u římského artefaktu
Britští archeologové prozkoumali dva tisíce let starý dřevěný předmět, který je podle nich jediným známým umělým penisem z doby římské v životní velikosti. Podle deníku The Guardian možná nebyl používán jako sexuální hračka, ale jako tlouček ve tvaru pyje nebo součást sochy, které se lidé dotýkali pro štěstí.
20. 2. 2023|
Už batolata pomáhají zvířatům. Podle nové studie to naznačuje, proč lidé ovládli Zemi
Lidská touha podat pomocnou ruku se vztahuje i na zvířata, a to už od prvních let života člověka. Tvrdí to vědci, kteří studovali, jak batolata interagují s přátelskými psy. Zjistili, že již dvouleté děti se snažily pomoci psům získat hračky a pamlsky, přestože se s nimi nikdy předtím nesetkaly a měly takřka nulovou šanci, že jim mazlíčci laskavost oplatí. Toto chování pomáhá vysvětlit, jak lidé domestikovali zvířata, díky čemuž se jim začalo dařit po celém světě.
17. 1. 2023|
Proč psi naklánějí hlavu? Vědci narazili na otázku, nad kterou zatím tápou
Přestože jsou psi nejdéle domestikovaná zvířata a lidstvo po jejich boku strávilo už desítky tisíc let, stále toho i nich spoustu nevíme. Na novou otázku narazili vědci zcela náhodou.
29. 12. 2022|
„Bojoví psi“ nemusejí být agresivní. Chování nezávisí na plemenu, ukazuje studie
Známé stereotypy přisuzují různým psím plemenům typické vlastnosti: rotvajleři a pitbulové jsou údajně agresivní, zatímco labradoři a zlatí retrívři mimořádně přátelští. Jenže velká genetická studie, která vyšla na konci dubna v odborném časopise Science ukazuje, že tyto rozšířené domněnky jsou z velké části neopodstatněné.
2. 5. 2022|
Lékaři varují před nebezpečnými magnetickými kuličkami. Kvůli této hračce museli už operovat čtyři děti
Lékaři z brněnské dětské nemocnice upozorňují na velmi nebezpečnou hračku. Magnetické kuličky. Jejich spolknutí už přitom řešili v desítkách případů, letos kvůli nim museli čtyři děti dokonce operovat. Magnety v zažívacím ústrojí totiž můžou znamenat vážné zdravotní komplikace. Hračkou se teď zabývá i Česká obchodní inspekce.
15. 11. 2021|
Vánoce zkomplikují výpadky. Probíhá souboj o papír, chybět mohou interaktivní hračky a ubude zřejmě i slev
Čeští obchodníci se už připravují na Vánoce. Kvůli problémům s dopravou i výrobou se jim ale zpožďují dodávky některého zboží a hrozí, že mnohé z nich může chybět. To se zřejmě projeví i na výši slev a celkové ceně. U té sice prodejci oslovení Českou televizí slibují, že ji ještě pro letošní sezonu udrží, avšak od příštího roku by mohla třeba elektronika, hračky nebo knihy zdražovat o jednotky až nižší desítky procent. Očekávají totiž, že potíže v dodavatelském řetězci budou pokračovat.
24. 10. 2021|
Někteří psi si po pár pokusech dokáží zapamatovat jméno hračky, tvrdí vědci
I starého psa je možné naučit novým kouskům, naznačila studie, kterou publikoval časopis Scientific Reports. Vědci zjistili, že oblíbení zvířecí mazlíčci jsou schopni si zapamatovat jméno nové hračky po pouhých několika pokusech. Při experimentu přitom obstál i psí senior.
30. 1. 2021|
Doba vynesla na výsluní dárkové poukazy. Lidé potěšili sebe a pomohli oblíbeným podnikům
Pandemie koronaviru ovlivnila letos i předvánoční nákupy. Víc než loni lidé pořizovali hlavně poukazy na služby, zážitky nebo do oblíbených podniků. Prodejci se tomu přizpůsobili.
23. 12. 2020|
Největší zájem byl při Black Friday o hračky a elektroniku. E-shopům prudce rostly tržby
Tuzemským e-shopům vzrostly během uplynulé slevové akce Black Friday tržby oproti loňsku v průměru o 42 procent, oproti letošními dennímu průměru pak až o 134 procent. Nejvíce rostl zájem o prodej hraček či elektroniky. Nápor na servery internetových obchodů se pak zvýšil zhruba dvojnásobně.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 16:48|
Plyšový pes záchranář bude na jižní Moravě uklidňovat dětské pacienty
Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje má nového maskota a hračku pro dětské pacienty. Jeho úkolem je zmírnit stres dětí při ošetřování jich samých nebo jejich blízkých. Výrobu tisíce na míru vytvořených hraček a tří velkých maskotů společně zaplatil Jihomoravský kraj, město Brno a Rotary klub Brno, přišla na 130 tisíc korun.
1. 6. 2020|
Plasty vydrží v oceánu víc než tisíc let, ukázal výzkum kostiček dětské stavebnice
Ve světových oceánech plavou miliony malých plastových kostiček známé stavebnice LEGO – a tyto hračky, z nichž se staly škodliviny, nikam v dohledné době nezmizí. Nový výzkum, o kterém informoval zpravodajský server Science Alert, zjistil, že klasickým kostičkám LEGO může trvat 100 až 1300 let, než se v moři zcela rozloží – podle složení plastu a mořských podmínek, jimž jsou vystaveny.
1. 4. 2020|
Fotografie, hračky či vzkazy. Projekt zaznamenává první životní okamžiky odložených dětí
Projekt Život v kufříku uchovává vzpomínky pro děti, které opouštějí porodnice bez rodičů. Díky nim si mohou odvézt své první fotografie a hračky, porodní náramek nebo osobní vzkazy.  V Česku je ročně odloženo nebo odebráno až pět set novorozenců. Nové boxy v úterý převzali v pražské Thomayerově nemocnici.
27. 11. 2019|
Práce hraček nikdy nekončí, čeká je proto čtvrtá Toy Story
Tom Hanks jako kovboj Woody nebo Tim Allen coby Buzz Rakeťák se vrací v dalším příběhu hraček. Toy Story 4 začnou kina ve Spojených státech vyprávět příští týden, tuzemští diváci si na nové animované dobrodružství musí počkat na začátek srpna.
14. 6. 2019|
Šelmy si musí zachovat lovecké pudy. Zoo v Olomouci je má k aktivitě
Olomoucká zoo na Svatém Kopečku se snaží přimět zvířata k aktivitě, aby v zajetí nezpohodlněla. Zvířatům, zejména šelmám chybí kontakt s přírodou, a naopak se pro ně stává běžným kontakt s člověkem, kvůli tomu můžou slábnout jejich lovecké pudy. Ošetřovatelé vyrábí makety zvířat například pro lvy. Šelmy pak hračky uloví a většinou je roztrhají na kusy.
15. 5. 2019|
Voní to jako muffin nebo croissant, ale je to molitan. Inspekce varuje před věrnými napodobeninami z Číny
Velmi zdařilé napodobeniny dortíků – muffinů a obložených croissantů, oblíbených u dětí, objevila v kamenné provozovně na Tachovsku Česká obchodní inspekce (ČOI) pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jsou vyrobené z molitanu a sladce voní. Rizikem při požití jsou pak zažívací problémy až po možnost zadušení malou částí, varuje ČOI.
8. 2. 2019|