TÉMA

Kuchyně

V jablonecké nemocnici hořelo. Škoda přesáhne milion korun

V areálu nemocnice v Jablonci nad Nisou dopoledne hořelo. Oheň vzplál ve třetím podlaží jedné z provozních budov, kde je kuchyně. Z objektu bylo evakuováno čtyřicet lidí, z nichž dva hasiči vyvedli za použití přístroje na dýchání. Nikdo nebyl podle policie zraněn ani se nenadýchal kouře. Okolnosti vzniku požáru policie zjišťuje, škoda podle předběžných odhadů přesáhne milion korun.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 16:12|

Krkonošské boudy budou napojené na vodovod a kanalizaci. Někde je třeba nejdřív přesadit vzácné rostliny

Krkonošské boudy v okolí Pece pod Sněžkou se ještě během léta připojí na centrální kanalizaci a vodovod. Bude to znamenat konec vyvážení septiků a zároveň i jistotu zásobování pitnou vodou. Vybudovat přípojky v chráněné oblasti nebylo vůbec jednoduché, pravidla se totiž řídí okolními biotopy, které je třeba chránit.
3. 8. 2023|

Nejlepší restaurace na světě oznámila, že skončí. Česká stážistka popsala, jaké bylo pracovat v kodaňské Nomě

Kodaňská restaurace Noma, několikrát po sobě vyhlášená jako nejlepší podnik na světě, oznámila, že pro hosty na konci příštího roku zavře. Pak změní celý svůj koncept na takzvanou laboratoř. Krok vyvolal bouřlivé reakce v gastronomickém světě. Bývalá stážistka Kateřina Jakusová pro ČT24 popsala, jaké bylo pracovat pro podnik, kde člověk zaplatí za menu 11 tisíc korun, jen s velkými obtížemi tam lze získat rezervaci a část personálu jídlo připravovala až do loňského října zadarmo. Stačil jim hodnotný „zářez“ do CV, jenž pak otevíral dveře do týmů restaurací celého světa.
28. 1. 2023|

Oblíbené pochoutky skladatele Janáčka nabízejí brněnské kavárny

Poznávat skladatele Leoše Janáčka nejen prostřednictvím hudby, ale také skrz jeho chuťové buňky, umožňuje projekt Léto s Janáčkem. Brněnské cukrárny a kavárny nabízejí k ochutnání jeho oblíbené sladkosti, k dostání je i kniha s recepty, podle kterých vařila jeho kuchařka.
22. 7. 2021|

Ve Vysokých Tatrách vešel do hotelu medvěd, dostal se prý až do kuchyně

Do jednoho z hotelů ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách v úterý večer vešel mladý medvěd. Podle zástupce městské policie se dostal až do hotelové kuchyně, naopak ředitel ubytovacího zařízení tvrdí, že šelma byla jen na terase. Informoval o tom internetový server Korzár.sk.
16. 6. 2021|

Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.
23. 5. 2021|

Obrovské kuchyně zásobují madridské restaurace jídlem na rozvoz. Obyvatelé si stěžují na hluk a zápach

Obyvatelé Madridu se začínají bouřit proti novému fenoménu, který s sebou přinesla pandemie covidu-19. V hustě obydlených čtvrtích vyrůstají obrovské kuchyně, kterých využívá mnoho restaurací, aby mohly uspokojit prudce rostoucí poptávku po jídle dováženém domů. Pro místní obyvatele to ale znamená nepřetržitý hluk a znečištění.
16. 4. 2021|

Místo šlehačky výbuch. Vadné lahve explodovaly v dalších kuchyních

V českých domácnostech jsou stovky vadných nádob na výrobu šlehačky z Číny. V posledních dnech explodovaly hned ve dvou kuchyních – v Praze a na Pelhřimovsku. Tentokrát se nikomu nic vážného nestalo. Předloni ale tento typ lahve těžce zranil ženu v Hradci Králové.
26. 5. 2020|

Bistra a restaurace nechtějí plýtvat. Co se nesní, rozdají nebo nabídnou levněji

Rychlé občerstvení a jídelny v Česku vyprodukují zhruba 27 tisíc tun odpadu ročně. Nejvíce ho vzniká v kuchyni při zpracování, jak vyplynulo z nového výzkumu Technologického centra Akademie věd a dalších organizací. Restaurace i bistra teď zavádějí nové projekty, které mají zamezit plýtvání. Mnohá jídla lze pořídit odpoledne levněji nebo i zdarma.
4. 8. 2019|
168 HODIN

Pořad Kluci v akci dal šanci dvěma bezdomovcům, začali vařit v restauraci

Pro lidi bez domova není návrat do běžného života snadný, často se nepovede vůbec. Když se ale člověk, který ztratil vše a skončí na ulici, nevzdá, a navíc mu ještě někdo podá pomocnou ruku, je na světě alespoň naděje. Dokazuje to příběh dvou kuchařů, kteří propadli závislostem a skončili na ulici. Jejich příběhy vyprávěla pro 168 hodin Martina Houdková.
3. 6. 2019|

Místo nerezu porcelán. Třinecká nemocnice vylepšuje stravování, zavedla i vyhřívané vozíky

Krajská nemocnice v Třinci na Frýdecko-Místecku obnovila padesát let starý systém na rozdělování a expedici stravy. Nová technologie přišla na 12 milionů korun a většinu nákladů uhradil Moravskoslezský kraj coby zřizovatel.
5. 2. 2019|