TÉMA

Abú Zabí

Naplnění největších evropských zásobníků plynu v Nizozemsku částečně blokuje Gazprom

Nizozemci řeší, jak vykoupit od ruského Gazpromu zásobníky v Bergermeeru. Jde o největší zásobníky plynu v Evropské unii a Rusové mají kontrakt na čtyřicet procent jejich kapacity. Gazprom se ale nemá k tomu, aby je naplnil.
21. 4. 2022|

Česká technologie výroby vody ze vzduchu se stala nejlepší inovací výstavy Expo

Česká technologie S.A.W.E.R., která s využitím solární energie dokáže vyrábět vodu z pouštního vzduchu, dostala ocenění UAE Innovates Award za nejlepší inovaci výstavy Expo 2020. Tato technologie může pomoci chudým i bohatým zemím.
31. 3. 2022|

Exploze ve Spojených arabských emirátech má tři oběti, k útoku se přihlásili Hútíové

Při explozi tří cisteren s palivem v Abú Zabí přišli v pondělí o život tři lidé a dalších šest jich utrpělo zranění. Požár také propukl v blízkosti letiště v hlavním městě Spojených arabských emirátů. Podle prvních závěrů vyšetřování zřejmě výbuchy a následné požáry způsobily útoky bezpilotních letounů. Jemenští šíitští povstalci Hútíové mezitím oznámili, že provedli útok hluboko v SAE.
17. 1. 2022|

Turecko a Emiráty se snaží zlepšit vztahy. Jde o miliardové investice i novou realitu v regionu

V Ankaře se po dlouhých deseti letech tváří v tvář setkali lídři regionálních rivalů – Turecka a Spojených arabských emirátů. Na veřejnosti se sice nejvíc mluví o miliardových investicích. Schůzka prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s korunním princem Abú Dhabí, šejkem Muhammadem bin Zájid Nahjánem, ale odráží širší změny v regionu.
24. 11. 2021|

V Tel Avivu slavnostně otevřeli ambasádu Spojených arabských emirátů

Spojené arabské emiráty (SAE) v Tel Avivu otevřely své velvyslanectví. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil izraelský prezident Jicchak Herzog. Izrael má svůj zastupitelský úřad v Abú Dhabí od června.
14. 7. 2021|

Lapid na historické návštěvě otevřel izraelské velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid otevřel v Abú Zabí izraelské velvyslanectví. Židovský stát loni normalizoval vztahy se Spojenými arabskými emiráty a dalšími třemi muslimskými státy. Lapid při inauguraci mluvil o „historickém okamžiku“ a poděkoval předešlému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi za to, že normalizační dohodu vyjednal. Spolu s Lapidem byla u otevření úřadu ministryně kultury emirátů Núra Kaabíová, která svůj krátký projev zakončila poděkováním v hebrejštině.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 20:32|

Hejna robotů by mohla hasit požáry. Technologii inspirovanou ptáky ukázalo ČVUT

S vyhledáváním a záchranou osob by v budoucnu mohly pomoci drony, které vyvíjí tým z ČVUT. Roj nízkoletících autonomních vícerotorových helikoptér vědci minulý týden testovali v poušti ve Spojených arabských emirátech. Při práci na dronech se inspirovali komunikací hejn ptáků či velryb. Experti zvažují, že by se tyto drony mohly zapojit i do hašení požárů.
11. 5. 2021|

Španělsko odstranilo poslední sochu diktátora Franca

Poslední sochu diktátora Francisca Franca na španělském území v úterý odstranily úřady v severoafrické enklávě Melille. Franco Španělsku vládl po občanské válce mezi lety 1939 a 1975. V úterý si také poslanci připomněli čtyřicáté výročí pokusu o puč, který se nezdařil hlavně díky tehdejšímu králi Juanu Carlosovi I.
24. 2. 2021|

Bývalý španělský král Juan Carlos I. pobývá v Emirátech. Madrid opustil kvůli vyšetřování korupce

Bývalý španělský král Juan Carlos I. je od 3. srpna ve Spojených arabských emirátech. V pondělí to potvrdil královský palác v Madridu. Královská rodina už počátkem měsíce oznámila, že bývalý panovník se vystěhoval ze své země, ale neupřesnila kam. Španělská média v uplynulých týdnech spekulovala, že odcestoval do Abú Zabí.
17. 8. 2020|

Emiráty vnímají Írán jako takovou hrozbu, že jim stojí i za vztahy s Izraelem, říká zpravodaj Borek

Spojené arabské emiráty (SAE) a Izrael stojí před uzavřením přelomové dohody, po které Emiráty teprve jako třetí země (po Egyptu a Jordánsku) navážou se židovským státem diplomatické styky. Důvodem je podle všeho snaha vyvážít vliv šíitského Íránu. Izrael navíc v rámci dohody oznámil, že dočasně upouští od svých plánů na anexi okupovaných částí Západního břehu Jordánu, které si nárokují Palestinci coby součást svého budoucího státu. Palestinci SAE obvinili ze zrady. Diplomat Emirátů označil dohodu s Izraelem za pragmatické rozhodnutí.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 22:21|

Rakety zasáhly nemocnici v Tripolisu. Vláda viní Haftarovy milice

V noci na čtvrtek zasáhly rakety nemocnici v libyjském Tripolisu. Vláda uznávaná OSN sídlící v metropoli z útoku viní síly generála Haftara. Ten se už rok neúspěšně snaží hlavní město dobýt. Dlouholetý konflikt rozdmýchává vojenská podpora ze zahraničí. Zejména z Turecka na jedné straně a z Egypta a Spojených arabských emirátů na druhé.
14. 5. 2020|

České autonomní drony míří do Perského zálivu. Budou hasit, sekat i stavět

Obhájit úspěch z mezinárodní robotické soutěže před třemi roky chce tým vědců z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), který se letos opět zúčastní soutěže dronů ve Spojených arabských emirátech. Před třemi roky získali čeští technici v Abú Zabí kompletní sbírku medailí. Na začátku ledna představili novinářům autonomní helikoptéry, se kterými budou o přední umístění v mezinárodní konkurenci bojovat letos. Do Emirátů odletěli v neděli, soutěž se uskuteční 23. až 25. února.
13. 1. 2020|

Na papežovu mši v Abú Zabí přišly i tisíce muslimů. Nejste sami, vzkázal František katolíkům

Na mši papeže Františka ve Spojených arabských emirátech (SAE) dorazilo asi 170 tisíc lidí včetně několika tisíc muslimů. Mše v Abú Zabí proběhla na závěr historicky první cesty hlavy katolické církve na Arabský poloostrov. „Bůh je věrný a svůj lid neopouští,“ povzbudil papež během mše místní katolíky.
5. 2. 2019Aktualizováno5. 2. 2019, 12:33|