TÉMA

Hindúkuš

Doporučujeme

Himálajských ledovců rapidně ubývá. Tání může připravit o vodu téměř dvě miliardy lidí

Ledovce v pohořích Hindúkuš a Himálaj by do konce století mohly ztratit až 75 procent svého objemu, pokud nebudou výrazně omezeny emise skleníkových plynů. Tání může zvýšit pravděpodobnost nebezpečných záplav a sesuvů lavin a postupně omezit dostupnost pitné vody pro takřka dvě miliardy lidí, varuje zpráva Mezinárodního střediska pro integrovaný rozvoj horských oblastí (ICIMOD).
21. 6. 2023|

Sesuv půdy v Pákistánu zasypal přes dvacet nákladních aut, nejméně dva lidé nepřežili

Sesuv půdy zablokoval frekventovanou silnici v průsmyku spojujícím Pákistán a Afghánistán a zasypal více než dvacet nákladních aut. Nejméně dva lidé zemřeli a další desítky osob se pohřešují, napsala agentura Reuters s odvoláním na pákistánské úřady.
18. 4. 2023|

Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně, hlášeni jsou mrtví

Sever Afghánistánu a Pákistánu zasáhlo v úterý zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby (USGS) sílu 6,5 stupně. Hlášeno je podle agentur AP a Reuters zatím 11 obětí a přes sto zraněných. Zemětřesení bylo v hloubce téměř 188 kilometrů a jeho epicentrum se nacházelo v horském pásmu Hindúkuš nedaleko odlehlé afghánské provincie Badachšán.
21. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 00:03|

Rok vlády Talibanu: Afghánské dívky nemohou studovat, ekonomika je na dně

Už rok drží moc v Afghánistánu hnutí Taliban. Loni v létě jeho milice rychle obsadily celou zemi, zatímco se překotně stahovaly spojenecké síly. Poslední americký voják opustil středoasijskou zemi 30. srpna 2021. Taliban s nástupem k moci sliboval mnohé, zejména mírnější režim, než byl ten mezi lety 1996 a 2001. Uplynulý rok ale ukázal, že druhá vláda islamistů je té první velice podobná.
15. 8. 2022|

Talibanci slavili střelbou do vzduchu, podle tamních médií při tom zabili sedmnáct lidí

Nejméně sedmnáct lidí zemřelo v Kábulu při oslavné střelbě, když bojovníci Talibanu oznámili údajné dobytí provincie Pándžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Ti tvrdí, že provincie nepadla, a stále se o její nadvládu vedou boje, napsala agentura Reuters. Podle katarského velvyslance v Afghánistánu se v Kábulu podařilo obnovit provoz letiště. Rovněž v afghánské metropoli příslušníci speciálních jednotek Talibanu střelbou do vzduchu rozehnali protest žen požadujících po nových vládcích země rovná práva.
4. 9. 2021Aktualizováno4. 9. 2021, 18:39|

V asijských velehorách v příštích desetiletích výrazně vzroste riziko záplav, varují vědci

Změna klimatu zřejmě způsobí, že se v asijských velehorách v důsledku tání ledovců výrazně zvýší počet jezer. Obyvatelé okolních oblastí tak budou čelit rostoucímu nebezpečí ničivých povodní. Varovnou předpověď přinesla nová studie, kterou publikoval časopis Nature Climate Change. Podle vědců je v tomto ohledu potřeba rychlých politických akcí a mezinárodní spolupráce.
10. 5. 2021|
Změny klimatu

Oteplování odkrývá těla horolezců, které Mount Everest přemohl

Klimatické změny se projevují i v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj, podle souhrnné zprávy stovek vědců a akademiků roztaje kvůli globálnímu oteplování do konce století nejméně třetina místních ledovců, což vážně ovlivní životy dvou miliard lidí. Pozvolné tání vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everestu doprovází i zvláštní fenomén – odkrývání těl zemřelých horolezců. Pokud dojde k jejich úplnému odkrytí, budou muset být z místa přesunuta.
23. 3. 2019|

Z Hindúkuše a Himálaje zmizí do roku 2100 třetina ledovců. A s nimi voda pro stamiliony lidí

Kvůli globálnímu oteplování roztaje do konce století nejméně jedna třetina ledovců v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj, což vážně ovlivní životy dvou miliard lidí. Vyplývá to z první souhrnné zprávy, která komplexně vyhodnocuje jmenovaný region. Na zprávu, na níž se podílelo kolem 350 vědců a akademiků z 22 zemí a 185 organizací, v pondělí upozornil list The Guardian.
4. 2. 2019|