TÉMA

Strážnice na Moravě

Nebezpečnou křižovatku u Hodonína nahradil kruhový objezd
S více než měsíčním předstihem se ve středu dopoledne otevřel nový kruhový objezd u hodonínské čtvrti Pánov na hlavní silnici ve směru na Strážnici. Nahradil křižovatku silnice první a druhé třídy, která patřila mezi nejnebezpečnější v Česku.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:28|
Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň
Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|
Pondělní teploty v Česku opět překročí 31 stupňů Celsia, dál hrozí vznik požárů
Teploty v Česku v pondělí opět překročí 31 stupňů Celsia. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vysokými teplotami s nízkým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje od pondělních 11:00 do 20:00. Vedle toho je dál v platnosti upozornění před nebezpečím vzniku požárů. I v tomto případě platí výstraha pro celou republiku.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 20:28|
Počasí bude připomínat stroj času, z jara se vracíme zpátky do zimy
Po týdnu s teplotami kolem 20 °C a častými denními teplotními rekordy se počasí chystá na trochu atypickou změnu ročního období: z jarních teplot na začátku týdne se v jeho druhé polovině vrátíme do čísel typických pro konec února.
30. 3. 2022|Taťána Míková
Kaple v zaniklé obci nebo bývalý lihovar. V Jihomoravském kraji je třináct nových památek
V Jihomoravském kraji je třináct nových nemovitých kulturních památek. Na seznam je v uplynulém roce zařadilo ministerstvo kultury, které vybíralo z 39 návrhů brněnského Národního památkového ústavu. Status získalo několik budov v Brně, na Znojemsku i Hodonínsku. Aktuálně je v regionu celkem 3123 kulturních památek.
6. 1. 2022|
Do půlky srpna budou letos tropická horka vzácná. Průměrně bývá jeho první týden nejteplejším obdobím roku
Podle klimatologických statistik je v Česku nejteplejším obdobím roku první srpnová dekáda s maximy kolem 25 či 26 °C. Ačkoli bude příští týden v Česku tepleji, k tropickým teplotám se dostaneme jen výjimečně. Na rozdíl od prvního srpnového týdne ale čekáme víc slunce a vydatné deště by se v Česku vyskytovat neměly.
6. 8. 2021|Alena Zárybnická
Třetí povodňový stupeň dál platí na dvou místech na jihu Moravy, celkově hladiny klesají
V Jihomoravském kraji stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení, na dvou profilech na řece Moravě, a to ve Strážnici a v Lanžhotě. Ve Strážnici hladina už od čtvrtka klesá, v Lanžhotě, kam voda dotéká, se hladina už nezvedá.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 14:40|
Déšť dál rozvodňuje řeky. Na východě Čech a na Moravě platí třetí povodňové stupně
Po vydatných deštích stoupaly i ve středu hladiny řek na východě Čech a na Moravě. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásilo během dne mnoho míst po celém Česku. Hasiči pomáhali stavět provizorní hráze z pytlů s pískem a odčerpávali vodu ze sklepů. Na Karvinsku voda omezila provoz na dálnici D1 u Vrbice a toky jsou rozvodněné i ve Zlínském kraji. Řeka Morava ve Strážnici se blíží stupni extrémního povodňového ohrožení, obyvatelé však evakuování nejsou.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 23:53|
Začala obnova zámeckého parku ve Strážnici. Veřejnosti bude částečně uzavřený
Zámecký park ve Strážnici na Hodonínsku prochází po zhruba sto padesáti letech obnovou. Areál je proto částečně uzavřený pro návštěvníky. Úpravy mají zajistit větší bezpečnost a také lepší prostředí pro vzácné druhy hmyzu i ptactva.
25. 8. 2020|
Nejtragičtější povodně od roku 2013. Zemřeli i vodáci, kteří se topili ve Velké nad Veličkou a Hovězí
V noci na úterý zemřeli další dva lidé, kteří se v minulých dnech topili na rozvodněných řekách. V brněnské nemocnici U svaté Anny zemřel vodák, který se topil v pátek pod jezem ve Velké nad Veličkou, ve vsetínské nemocnice vodák, který se v pondělí topil pod jezem v Hovězí. Již v pondělí zemřel další muž, který se plavil v kánoi s ním. Počet obětí červnových povodní tak už stoupl nejméně na osm, další dvě ženy jsou nezvěstné.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 18:41|
Počasí
Hladiny řek opět stoupaly. Při sjíždění Morávky se převrhl raft s vodáky, zemřelo dítě
Vytrvalý a vydatný déšť dál zvedal hladiny řek v některých regionech, zejména na východě republiky. Pro Chrudimsko, Pardubicko a Frýdlantsko meteorologové vydali upozornění před extrémním stupněm nebezpečí záplav, řeky tam na několika místech vystoupaly na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Před 23:00 platil stav ohrožení na dvou stanicích a hladiny tam už nestoupaly. Na východě republiky má ovšem pršet i v dalších hodinách. Po převrhnutí raftu na rozvodněné Morávce zemřelo ve Fakultní nemocnici Ostrava v neděli dítě.
21. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 23:05|
Katastrofální sucho. V celém Česku vysychají pole i vodní zdroje
Zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v osmdesáti procentech zdrojů podzemní vody. Situace je katastrofická, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Tak špatnou situaci podle něj předchozí generace nezažily.
29. 4. 2020|
Počasí
Únor začal teplotními rekordy. Na Znojemsku naměřili 17 stupňů
Únor začal mimořádně teplým počasím. Rekordy padly na 134 ze 154 stanic, které měří alespoň 30 let. Nová maxima přepsalo i 11 stanic s více než stoletou tradicí včetně pražského Klementina, kde sledují počasí nepřetržitě 245 let. Nejtepleji bylo v sobotu v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 17,1 stupně, uvedli meteorologové na svém webu.
1. 2. 2020|
Nehod na železnici v loňském roce přibylo. Na jižní Moravě stály život třicet lidí
K téměř 130 mimořádným událostem vyjížděli za loňský rok pracovníci Drážní inspekce jen v Jihomoravském kraji. Mnohé z nich skončily tragicky. Vzrostl také počet zraněných. Příčinou je často nepozornost, k mnoha nehodám také dojde na vlakových přejezdech bez závor.
10. 1. 2020|
Počasí
Sobota hlásí rekordy, přes 20 stupňů bude i v neděli. Pondělek donutí obléct kabát a šálu
Meteorologové v Česku i v sobotu naměřili teplotní rekordy – šestý den po sobě. Zaznamenali je na osmnácti ze zhruba 150 stanic měřících alespoň 30 let, zejména na severovýchodě země. Nejvýš teploměr vystoupal v Osoblaze na Bruntálsku, ukázal 22,4 stupně Celsia. Nad 22 stupňů bylo i na několika dalších místech.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 19:24|mkk
Přerov podpořil prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje. Věří, že to přiláká další turisty
Přerov se připojil k memorandu o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje. Od investice za několik stovek milionů korun, která by kanál prodloužila z Kroměříže do Olomouce s odbočkou do Přerova, si kraj i města slibují posílení cestovního ruchu v jižní části Olomouckého kraje. Memorandum by mohly všechny dotčené strany podepsat v listopadu v Tovačově.
15. 10. 2019|
Rizikový přejezd ve Strážnici bude bezpečnější. Správci železnic tam instalují závory
Správa železniční dopravní cesty začala instalovat závory na železniční přejezd ve Strážnici na Hodonínsku. Podle policejních statistik jde o jeden z nejnebezpečnějších přejezdů na jižní Moravě a na nutnost lepšího zabezpečení upozorňovali drážní inspektoři a vedení města několik let; dosud zde řidiče upozorňovala na přijíždějící vlak jen světelná signalizace.
8. 7. 2019|
K likvidaci Lidic zřejmě přispěl i československý parašutista, který pomáhal gestapu
Česko si připomíná 77. výročí od vyhlazení Lidic nacisty. S likvidací obce je spojováno jméno parašutisty skupiny Zinc a pozdějšího konfidenta gestapa Wiliama Gerika. Podle některých zdrojů měl do Lidic – na rozkaz nacistů – právě on nastrčit batoh se zbraněmi a součástkami vysílačky, která se pak stala hlavní záminkou k vypálení obce. Zbylí dva členové Zincu na rozdíl od Gerika zemřeli jako hrdinové.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 07:22|mka
Jako kdyby vyschlo dva tisíce fotbalových hřišť. V Polabí odumírají borové lesy
V Polabí ve velkém usychají borové lesy. Státní podnik Lesy ČR téměř na třech tisících hektarech eviduje 111 tisíc metrů krychlových souší, což je zhruba srovnatelné s počtem stromů. Na metr krychlový se počítá jeden strom.
5. 6. 2019|han