TÉMA

Důchodová komise

Důchodový věk je mocný nástroj, řekl Bezděk. Bez chystaných změn by chybělo 350 miliard, uvedla Nerudová

Prezident Petr Pavel se ve čtvrtek 28. března sejde se zástupci koalice a opozičního hnutí ANO k diskusi o důchodové reformě. Poradce prezidenta a bývalý předseda důchodové komise Vladimír Bezděk řekl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, že z některých koaličních návrhů nelze ustupovat, protože bez nich by nebyl důchodový systém za dvacet třicet let „ufinancovatelný". Jmenoval zejména zvyšování věku odchodu do penze. Také bývalá předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová varovala, že bez změn by v roce 2050 činil deficit důchodového systému pět procent hrubého domácího produktu.
24. 3. 2024|

Penze mají být po novém výpočtu relativně nižší, komise se na vzorci zatím neshodla

Penze by měly být s novým výpočtem po reformě ve vztahu ke mzdě nižší. Při stanovení výše důchodu by se měla započítávat menší část z výdělku než nyní, méně by se mohly zohledňovat i odpracované roky. O změnách ve čtvrtek jednal důchodový poradní tým ministra práce. Na vzorci se však zatím neshodl. Novinářům to po jednání oznámila náměstkyně ministra práce Šárka Jelínková (KDU-ČSL).
8. 6. 2023|

„Buď všichni společně vyhrajeme, nebo všichni prohrajeme,“ zaznělo v debatě bývalých členů důchodových komisí

Penzijní reformu řeší čeští politici bez většího výsledku již desetiletí. Místo hledání systémových řešení ale vedla politická reprezentace bitvy, domnívá se předseda představenstva investiční společnosti Avant a bývalý předseda Komise pro přípravu důchodové reformy Vladimír Bezděk. Současná snaha vládní koalice o úpravu penzí tak přichází „pět minut po dvanácté,“ uvedla emeritní rektorka Mendlovy univerzity Danuše Nerudová v pořadu Události, komentáře. Hosty v něm byli i další bývalí členové důchodových komisí – exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) a Martin Potůček z Institutu sociologických studií na Univerzitě Karlově.
2. 3. 2023|

Pět tisíc seniorů a seniorek každý rok nedosáhne na důchod. Experti uvažují o změnách

O možnosti zkrácení povinné odpracované doby pro získání starobní penze jednala  důchodová komise. Lidé by tak mohli důchod z veřejného systému dostat ne po 35 letech práce a placení odvodů, ale po kratším čase. Podle toho by se jim ale také částka mohla snížit.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 14:36|
Otázky Václava Moravce

Kabinet dovládne bez penzijní reformy i zvýšení důchodového věku, řekla Schillerová. Odborníci vyzývají ke spěchu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prohlásila, že tato vláda důchodovou reformu neprovede a ani nenavrhne zvýšení věku odchodu do důchodu. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a hlavní ekonom Deloitte David Marek za to kabinet kritizovali s tím, že současná situace není dlouhodobě udržitelná, víme to desetiletí a každá vláda zatím řešení jen odkládala.
2. 2. 2020|
Události komentáře

Maláčová nesdílí Babišovy pochybnosti. Důchodovou reformu můžeme stihnout, říká

Důchodovou reformu do konce volebního období lze přijmout. V Událostech, komentářích to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navzdory tomu, že po úterním jednání koalice připustil premiér Andrej Babiš (ANO), že reformu vláda možná přijmout nestihne. Maláčová je připravena brzy předložit konkrétní znění normy.
16. 1. 2020|

Důchodová komise jednala o nastavení případné minimální penze, konkrétní částku nesdělila

Důchodová komise debatovala o zásadách nastavení případného minimálního důchodu v Česku. Propočty a simulace i s dopady na státní rozpočet by měla dostat v lednu, uvedla po jednání předsedkyně Danuše Nerudová. Konkrétní částky minimální penze nechtěla zatím předem přibližovat. Zástupci politických stran po zasedání řekli, že se mluvilo o případné minimální penzi ve výši 30 procent průměrné mzdy.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 16:11|
Interview ČT24

Zvýšit důchodový věk? Lidé stejně nastoupí do předčasného a nízký důchod dorovnají dávkami, varuje Maláčová

Důchodová komise už půl roku řeší, jak do budoucna nastavit systém penzí. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v Interview ČT24 řekla, že Česko nepotřebuje reformu, jakou představila pravice, kdy jedna část politického spektra prosadí změnu na sílu, i když druhá to slíbí po volbách zrušit. „Touto cestou nepůjdeme,“ podotkla s tím, že se musí najít shoda. Máloco totiž podle ní bude mít takový dopad na dlouho dopředu.
6. 9. 2019|

Třetí pilíř spoření na stáří není podle důchodové komise efektivní. Do června ministerstvo připraví řešení

Třetí pilíř spoření na stáří, tedy ten se státním příspěvkem, není efektivní a měl by se upravit, shodla se v pátek důchodová komise. Jednala i o vymezení náročných povolání, která by mohla mít nárok na dřívější odchod do důchodu. K oběma tématům se vrátí na příštích zasedáních.
24. 5. 2019|

Nižší důchody žen by mohl srovnat společný vyměřovací základ pro partnery

Ve snaze srovnat v budoucnu penze žen a mužů bude důchodová komise rozpracovávat hned několik možných řešení. Mimo jiné zvažuje společný vyměřovací základ pro partnery nebo fiktivní vyměřovací základ pro ty, kteří pečují o děti. Projednávané změny se mají týkat až budoucích důchodců, na návrhy, které by se dotkly nynějších seniorů, teprve dojde.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 20:06|
OVM

Občané v reformu penzí nevěří, říká šéfka důchodové komise. Systém nechce reformovat, ale „adaptovat“

Začít tam, kde panuje shoda, a pak řešit složitější věci, kde shoda není. Tak by měla postupovat nově vzniklá Komise pro spravedlivé důchody, řekla v Otázkách Václava Moravce její předsedkyně Danuše Nerudová. Na startu by se chtěla zabývat nerovností v penzích mužů a žen či tím, jak zajistit dřívější důchody náročným profesím. Člen předminulé důchodové komise, ekonom Miroslav Zámečník, se však domnívá, že bude shoda jen na líbivých věcech, což ještě prohloubí dlouhodobou nevyrovnanost českého penzijního systému.
24. 2. 2019|

Důchodová komise má nejprve řešit nižší penze žen. Podle Maláčové je na tom největší politická shoda

Kde vzít peníze na důchody nejen pro dnešní seniory, ale i pro další generace? To je jedna z klíčových otázek, kterými by se měla zabývat nová důchodová komise. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce ale nejdříve napravit nespravedlnosti v penzijním systému, například zvýšit penze ženám nebo zajistit dřívější odchod do důchodu u některých profesí. Důchodová komise se má setkávat jednou měsíčně.
22. 2. 2019Aktualizováno22. 2. 2019, 21:47|
Interview ČT24

Došlápněme si na největší firmy a jejich daně, radí poslankyně Richterová, kde vzít peníze na důchody

Vláda Andreje Babiše (ANO) představila Komisi pro spravedlivé důchody, jejich komplexní reformu však zatím nikoliv. Zatím k nim zaujímá politiku jejich jednorázového navyšování. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová míní, že jsou tři varianty, jak se k revizi systému v budoucnu postavit: zvýšit daně, zvýšit věk odchodu do důchodu nebo se smířit s tím, že životní úroveň v důchodu poklesne. Poslankyně Olga Richterová (Piráti) v pořadu Interview ČT24 nastínila další možnosti: „došlápnout si“ na velké korporace, které v Česku neodvádí takové daně, jaké by měly.
8. 2. 2019|

Nová šéfka důchodové komise Nerudová: Rovnost je základní předpoklad udržitelného rozvoje

Zástupci parlamentních klubů, univerzit, odborů, zaměstnavatelů i neziskových organizací budou tvořit novou důchodovou komisi, kterou představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Komise by se měla zaměřit na řešení problému nižších penzí žen a dřívější důchody pro pracovníky ve fyzicky náročných profesích. Věnovat by se mohla i otázce příjmů důchodového systému.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 13:22|