TÉMA

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Kdyby byli poslanci féroví, televizní poplatek dávno zvednou, říká první ředitel ČT Mathé

Poslanci si v devadesátých letech většinou mysleli, že je Česká televize jejich. Často o ní nevědí nic ani dnes, myslí si první generální ředitel ČT Ivo Mathé. Původně producent a později kancléř prezidenta Havla volá po zvednutí televizního poplatku, jehož současnou výši označuje za směšnou. „Za pět korun denně dostává divák hodně,“ vysvětluje Mathé, který v podcastu Background ČT24 popisuje i to, jak měl šest dnů na spuštění České televize.
25. 5. 2023|

Nešlo o strategii. Poslankyně Pastuchová vysvětluje, proč navrhla projednat stejnopohlavní sňatky

Předloha novely, která by měla umožnit manželství stejnopohlavních párů, leží už rok ve sněmovně. Návrh, aby se novela dostala na program jednání, přednesla v úterý poslankyně za ANO Jana Pastuchová, což koalice odmítla. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že Pastuchová navrhla projednání tohoto bodu jenom proto, aby zamezila odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To Pastuchová v Událostech, komentářích odmítla. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) si ale myslí, že ANO nemá ve skutečnosti zájem, aby byl tento zákon úspěšně projednán.
20. 5. 2023|

Poslanci podpořili zvýšení spotřební daně z nafty, z mediální rady odvolali Köppla

Sněmovna odvolala Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli podezření ze střetu zájmů. Opoziční ANO a SPD žádaly i debatu o vládním konsolidačním balíčku, který kabinet představil minulý týden, nesvedly ale na program schůze prosadit ani jeden z navrhovaných bodů. Schůze byla těsně před 21. hodinou přerušena, pokračovat bude ve středu ráno.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 21:10|

Sněmovna schválila povinnou registraci ukrajinských vozidel

V závěrečném čtení prošlo sněmovnou zpřísnění postihů za organizované převaděčství migrantů. Tato novela také obsahuje povinnou evidenci vozidel ukrajinských uprchlíků. Dříve během jednání sněmovna na návrh kabinetu schválila zrušení málo využívaného zákona z roku 2000 o zemědělských skladních listech. Podle vlády byl zbytečný. Poslanci ovšem nestihli schválit zákonné zakotvení objemu peněz na platy učitelů, její projednávání bude pokračovat v pátek.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 14:24|

Opozice zablokovala projednání školské novely. Podle Balaše hrozí, že nakonec nedostane přidáno nikdo

Třetím čtením měla v Poslanecké sněmovně projít novela, která zavede kariérní řád učitelů a také zakotví jejich platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy. Nakonec na ni ale vůbec nedošlo. Opozice má k návrhu výhrady, chce o něm ještě jednat, a tak sérií požadavků na změnu pořadu schůze projednání znemožnila – vzhledem k časově omezenému oknu na třetí čtení. Ve sněmovně prošla pouze novela o bezpečnosti dodávané pitné vody, u níž poslanci kývli i na řadu pozměňovacích návrhů. Díky nim by měly mimo jiné zaniknout potravinářské průkazy. Několik dalších předpisů má za sebou první čtení.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:14|

Sněmovní výbor doporučil odvolání Köppla z vysílací rady kvůli střetu zájmů

Sněmovní volební výbor ve čtvrtek doporučil plénu odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli střetu zájmů. Návrh Jana Laciny (STAN) podpořili koaliční poslanci, opoziční se hlasování zdrželi nebo byli proti. Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle výboru jednal proti nestrannosti a nezávislosti. Köppl se hájil slovy, že zákon neporušil. Serveru Info.cz řekl, že pokud ho sněmovna odvolá, bude se bránit u soudu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:42|

Poslanci měli projednat návrh na zrušení nadbytečných právních předpisů, k debatě se však nedostali

Poslanci měli v úterý projednat vládní návrh na zrušení nadbytečných právních předpisů, dolní komora se však k jednání nedostala, opozice téměř tři hodiny načítala další návrhy změn programu. Opoziční poslanci však opět debatu o rozpočtu, změnách v DPH či o řešení energetické krize neprosadili. Schůze byla přerušena do středečních 9:00.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 18:17|

Polský Sejm schválil zákon zaměřený proti TVN. Útok na svobodná média, brání se televize

Polští poslanci přijali novelu zákona, jejímž cílem je podle kritiků umlčet nezávislou televizi TVN. Zákon ještě může vetoval prezident Andrzej Duda. TVN, kterou vlastní americký investor, přijetí zákona o rozhlasovém a televizním vysílání označila za útok vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na svobodná média. Vláda tvrdí, že zákon ochrání polský mediální prostor před nepřátelskými hráči z Ruska nebo Číny.
17. 12. 2021|

Čtyři stovky zaměstnanců ČRo vyzvaly ředitele, aby zrušil jmenování Obzinové

Už přes čtyři sta zaměstnanců Českého rozhlasu (ČRo) ve čtvrtek v otevřeném dopise vyzvalo ředitele Reného Zavorala, aby zrušil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství. Obávají se ohrožení nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Obzinová dříve působila jako ředitelka zpravodajství TV Prima, kde se dle tajně nahraných záznamů z porad podílela na manipulaci zpráv. Na Vinohradskou má nastoupit po svátcích.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 17:24|

Zpravodajství Českého rozhlasu povede od ledna Obzinová, nahradí stávajícího ředitele Pokorného

Zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo) povede od ledna bývalá šéfka zpravodajství televize Prima Jitka Obzinová. Vystřídá stávajícího ředitele Jana Pokorného. Řízení vývoje a výroby ČRo se nově ujme nynější šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová a novou šéfredaktorkou stanice ČRo Dvojka bude Lenka Mahdalová, která stála za vznikem digitální stanice ČRo Pohoda, jejíž řízení bude i nadále spadat do její působnosti. O personálních změnách a změně organizační struktury Radu Českého rozhlasu ve středu informoval generální ředitel René Zavoral.
15. 12. 2021|

30 let zpět: Schválení zákona o rozhlasovém a televizním vysílání

Federální shromáždění schválilo zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Státní televize se přeměnila na veřejnoprávní a vznikly legislativní podmínky pro vznik soukromých a komerčních televizí. Rovněž byly ustanoveny podmínky pro fungování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Více v rozhovoru s generálním ředitelem Čs. televize Jiřím Kantůrkem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 10. 2021|

Spotřebitelé se zřejmě dočkají lepší ochrany na trhu s energiemi, novelu schválili poslanci

Na trhu s energiemi mají být spotřebitelé lépe chráněni, změny přinese vládní novela energetického zákona, kterou schválila s některými úpravami sněmovna. Předloha zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií. Novelu ještě posoudí Senát. V pátek byla poslední sněmovní schůze před prázdninami, po nich bude do voleb už jen jedna řádná schůze. Na třetí čtení přitom čekají dvě desítky zákonů.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 20:59|

Kolektivní imunita by mohla v ČR vzniknout v září, řekl Vojtěch při interpelacích. Pevný termín voleb jde do posledního čtení

Poslanci poslali s úpravami do závěrečného kola schvalování ústavní novelu – obecní, krajské a senátní volby se mají od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Odpoledne se poslanci věnovali interpelacím na premiéra a další členy vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při nich uvedl, že zatím nelze uznávat zjištěné protilátky na covid-19 za alternativu k očkování či prokázanému prodělání nemoci.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 18:07|

Šéfem vysílací rady se stal bývalý brněnský primátor Mencl

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zvolila za svého předsedu bývalého poslance, senátora a brněnského primátora Václava Mencla, nominovaného do rady občanskými demokraty. Nahradil Ivana Krejčího, kterému na konci května vypršel šestiletý mandát, oznámila rada v úterý.
15. 6. 2021|

Zemřela bývalá primátorka Zlína a senátorka Irena Ondrová. Byla první ženou v čele radnice

V sobotu ve věku nedožitých 72 let zemřela bývalá primátorka města Zlína a někdejší senátorka Irena Ondrová (ODS). V čele krajského města stála v letech 2006 až 2010. Mimo jiné podporovala zlínskou kulturu. Prosadila také stavbu kulturního a kongresového centra. O úmrtí informovala na Facebooku bývalá vedoucí městského odboru kultury Kateřina Pešatová.
7. 6. 2021|

Vysílací rada musí šesti odvolaným radním vyplatit čtrnáct milionů korun, rozhodl soud

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) musí svým šesti bývalým členům vyplatit přes 14 milionů korun jako náhradu ušlé mzdy. Ve středu to pravomocně potvrdil soud, který zamítl odvolání vysílací rady. Radu v roce 2003 tehdejší premiér Vladimír Špidla podle soudu odvolal nezákonně. Přiznanou částku ještě výrazně navýší úroky z prodlení. Rada bude muset hradit i dalších zhruba 2,4 milionu, které muži vynaložili na soudní řízení.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 15:35|

Koronavirus skloňují každý den, setkat se s ním nesmí. Redakce zavádějí preventivní opatření

Novináři informují, jak nákaza postupuje, a tlumočí, co dělat, aby nakažených nepřibývalo. Sami přitom musí dávat pozor, aby se nestali aktéry vlastních zpráv. Šanci mají poměrně vysokou – natáčet jezdí do nemocnic, na letiště i nádraží, mluví s lékaři, hygieniky i záchranáři, a hlavně sledují příběhy nemocných i lidí v karanténě. Jaké jsou během pandemie poměry v českých i zahraničních redakcích, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
15. 3. 2020|

Soukupův Barrandov uspěl s žalobou proti pokutě za neobjektivitu

Televize Barrandov uspěla se správní žalobou proti pokutě 400 tisíc korun, kterou dostala za neobjektivitu v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která postih uložila, bude muset případ podrobněji prozkoumat. Rozsudek je pravomocný, RRTV zváží podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.
14. 2. 2020|

Úředníci „rozsoudili“ loňskou potyčku Ladislava Jakla v metru. Trest si odnesl on i údajný útočník

Úředníci rozdali pokuty za loňskou rvačku Ladislava Jakla a muže, který ho loni v květnu údajně napadl v pražském metru. Potrestáni byli oba. Informaci potvrdil Martin Šebesta z Úřadu městské části Praha 1. Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tvrdí, že mu úřad uložil pokutu tisíc korun za nepřiměřenou obranu. Útočník Daniel R. dostal podle radního částku vyšší. Zaplatit prý musí pět tisíc.
6. 2. 2020|
Mediální rady

Další pokuta pro TV Barrandov: Čtvrt milionu za nevyváženou kritiku Národního divadla

Televize Barrandov odvysílala loni v červnu pořad Moje zprávy, ve kterém moderátor a majitel televize Jaromír Soukup kritizuje Národní divadlo za údajně nehospodárné fungování. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) byl ale jeho příspěvek jednostranný a neobjektivní. Televizi tak udělila pokutu 250 tisíc. Pro TV Barrandov to znamená už několikátou pokutu za poslední měsíce.
29. 1. 2020|

Vysílací rada upozornila Primu, že záběry smrtelného pádu z hořícího domu porušily zákon

Televize Prima porušila zákon, když odvysílala záběry muže padajícího z balkonu při prosincovém požáru domu v Prešově. K takovému závěru došla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Prima ve své hlavní zpravodajské relaci použila záběr smrtelného pádu hned dvakrát – jednou dokonce zpomaleně a se zvýrazněním padající oběti. Televize se už v prosinci obhajovala tím, že chtěla divákům pouze realisticky popsat dění na místě tragédie.
15. 1. 2020|

Prima odvysílala smrtelný pád muže z prešovského domu. Reportáží se bude zabývat vysílací rada

Po nedávném výbuchu plynu v domě v Prešově se na sociálních sítích objevilo video muže padajícího z balkonu. Slovenská policie požádala média, aby záběr nešířila, ale některá to přesto udělala – mezi nimi i česká Prima. Její reportáží se proto bude zabývat vysílací rada.
15. 12. 2019|

Kriminalisté vyslechli Jakla i druhého aktéra potyčky. Oba tvrdí, že si začal ten druhý

Kriminalisté vyslechli oba aktéry potyčky v pražském metru z 25. května. Někdejší tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že ho jiný spolucestující napadl. Ten se však sám přihlásil policii a řekl, že sice Jakla urazil, ale fyzicky první zaútočil právě Klausův spolupracovník.
10. 6. 2019|

Jakl uvedl, že čelil dalšímu napadení, podruhé během týdne. Policie o incidentu neví

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden. Sdělil to v pátek ČTK. Jde o druhý případ během jednoho týdne. Prvnímu útoku čelil v sobotu večer v pražském metru. Policie o incidentu, který se podle Parlamentních listů stal ve Zlíně, neví.
31. 5. 2019|