TÉMA

NBÚ

Minimální mzda má do roku 2029 odpovídat 47 procentům průměrné mzdy, schválila vláda

Minimální mzda by měla do roku 2029 růst tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy. Zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce by měly od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou schválila vláda. Kabinet rovněž podpořil návrh novely energetického zákona, která zavádí do legislativy pravidla pro ukládání a agregaci elektřiny. Vláda naopak přerušila projednávání novely o rozdělování výnosů z emisních povolenek. Kabinet nenašel shodu v tom, kdo bude příjemcem prostředků, zda ministerstvo průmyslu nebo resort životního prostředí.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 20:32|

NBÚ potrestal prezidentskou kancelář kvůli utajovaným žádostem o abolice z éry Zemana

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nepravomocně potrestal prezidentskou kancelář za neoprávněné utajení žádostí o abolice z éry Miloše Zemana. ČT to řekl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec, obsah rozhodnutí ale neupřesnil. Verdikt nekomentoval ani Pražský hrad. Případ se týká dopisů, kterými měl bývalý prezident Miloš Zeman požádat premiéra o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. Hradu hrozila pokuta až 300 tisíc korun, úřad neprozradil, jaký trest uložil.
6. 12. 2023|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Novým ředitelem úřadu pro kybernetickou bezpečnost jmenovala vláda Lukáše Kintra

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jmenovala ve středu vláda dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Do funkce nastoupí od začátku července. Kintr bude v čele úřadu nástupcem Karla Řehky, který bude od července náčelníkem generálního štábu.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 17:36|

Nakládání s vrbětickou zprávou bylo podle NBÚ bez chyb, tvrdí Hrad

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) při své únorové kontrole neshledal nedostatky v tom, jak Kancelář prezidenta republiky (KPR) nakládala s tajnou zprávou o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, tvrdí Pražský hrad v tiskové zprávě. Již dříve informoval, že tajný dokument skartoval. Sněmovní bezpečnostní výbor kvůli tomu doporučil kontrolu NBÚ a ministerstva vnitra na Hradě.
10. 3. 2022|

Na Hrad zamířili kvůli skartaci tajné zprávy i pracovníci NBÚ

Do Kanceláře prezidenta republiky (KPR) zamířili v pondělí pracovníci Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Zjišťují, kdo a jak přišel do kontaktu s tajnou zprávou o explozích ve Vrběticích a za jakých podmínek byla skartována. Podobnou kontrolu na Hradě v týdnu odstartovalo i ministerstvo vnitra.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 21:06|

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého auditora NATO Vylity, který si nárokoval ušlou mzdu

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého auditora NATO Jana Vylity. Ten po ministerstvu obrany požadoval 1,7 milionu korun jako ušlou mzdu. Informaci ČT zjistila z úřední desky soudu. Vylitovi v roce 2015 odebral prověrku Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Soudy ale rozhodly, že nezákonně. Vylita kvůli ztrátě prověrky musel opustit nejen prestižní pozici mezi šesticí hlavních auditorů Severoatlantické aliance, ale později byl propuštěn i z ministerstva obrany.
5. 2. 2021|

Exšéf vojenské kanceláře prezidenta prohrál spor o ušlý plat. Soudil se kvůli nezákonnému odebrání prověrky

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc prohrál spor o peníze s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Pravomocně to potvrdil odvolací soud. Generálmajor podal žalobu v souvislosti s nezákonným odebráním prověrky, po němž odešel z funkce. Domáhal se služebního platu 329 tisíc korun.
2. 9. 2020|

Bývalý auditor NATO Vylita nemá podle soudu nárok na ušlou mzdu. Kvůli nezákonně odebrané prověrce přišel o místo

Bývalý auditor NATO Jan Vylita nemá nárok na ušlou mzdu, kterou požadoval po ministerstvu obrany. V úterý o tom pravomocně rozhodl odvolací pražský městský soud. Vylitovi v roce 2015 Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odebral prověrku, soudy loni rozhodly, že nezákonně. Vylita kvůli ztrátě prověrky musel opustit nejen prestižní pozici mezi šesticí hlavních auditorů Severoatlantické aliance, ale později byl propuštěn i z ministerstva obrany.
30. 7. 2019|

Kancléř Mynář stáhl správní žalobu kvůli neudělení bezpečnostní prověrky a zpochybnil nezávislost soudců

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) ve věci neudělení bezpečnostní prověrky. Krok zdůvodnil přes hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka obavou o spravedlnost procesu. Zpochybnil nezávislost soudců pražského městského soudu Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Předseda soudu Libor Vávra ale zdůraznil, že má v nestrannost svých soudců naprostou důvěru.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 13:43|