TÉMA

Robert Stržínek

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude dalších 35 let AGEL

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude nadále skupina AGEL. Zastupitelé města v pondělí schválili, že ji bude provozovat dalších 35 let, pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Majitelem nemocničního areálu je město, AGEL má nemocnici s třemi stovkami lůžek pronajatou od roku 2004, smlouva platila do konce letošního roku. AGEL byl jediným zájemcem na provozování nemocnice od ledna příštího roku.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 11:01|

ŘSD zahájilo stavbu Palačovské spojky, má ulevit dopravě u Valašského Meziříčí

Začala výstavba takzvané Palačovské spojky. Pětikilometrová silnice propojí Valašsko a s ním i Zlínský kraj s dálnicí D48. Předpokládaná cena stavby je přes dvě miliardy korun. Spojka by měla začít sloužit řidičům za tři roky, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Ulevit tak má dopravě v okolí Valašského Meziříčí.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 16:20|

Někteří politici kritizují kumulaci funkcí. Řada z nich přitom sedí na více židlích najednou

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) tento týden rezignuje na post předsedy zdravotního výboru ve sněmovně, řadovým poslancem ale zůstane. Někteří politici takovou kumulaci funkcí kritizují, oba posty podle nich nelze naplno vykonávat. Přitom v regionální politice působí téměř dvě třetiny poslanců a senátorů.
20. 3. 2023|

O stavební pozemky v Juřince nemá nikdo zájem. Zastupitelé zmírnili pravidla

Zastupitelé Valašského Meziříčí zmírnili pravidla pro prodej zasíťovaných městských pozemků v místní části Juřinka. Do jejich aukce se totiž od března nepřihlásil zatím žádný zájemce. Prodloužili teď lhůtu pro zahájení stavby a zrušili předpisy, jak by budoucí rodinné domy měly vypadat.
20. 6. 2022|

Schůze sněmovny skončila. Kompenzace podnikatelům poslanci neprojednávali

Lednová schůze Poslanecké sněmovny skončila, aniž by se koalici zejména kvůli obstrukcím hnutí SPD podařilo projednat korespondenční volbu poslanců a prezidenta pro Čechy v zahraničí. Vládní poslanci zvažují svolání další mimořádné schůze. Nejbližší se z podnětu koalice uskuteční v úterý k novele pandemického zákona, kterou hodlá hnutí SPD také obstruovat.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 22:24|

Kvalitu vody v Bečvě bude nonstop hlídat monitorovací stanice

Na břehu řeky Bečvy už stojí monitorovací stanice, která by měla už za několik týdnů nepřetržitě střežit kvalitu vody. O vše se postarají perloočky v akváriích, které budou prakticky okamžitě indikovat jakékoliv znečištění a varovat vodohospodáře. To by mělo vyloučit prodlení, k jakému došlo při otravě Bečvy v září 2020. Tehdy na čtyřiceti kilometrech řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem uhynulo asi 40 tun ryb.
7. 1. 2022|

Všechny sněmovní výbory mají nově zvolené předsedy

Ve sněmovně po středečních hlasováních skončily ve čtvrtek volby vedení jednotlivých výborů. Sněmovna celkem zřídila 18 výborů. Do čela sněmovního petičního výboru zvolili členové předsedu SPD Tomia Okamuru, výbor pro evropské záležitosti povede opět poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík a předsedou výboru pro média bude Aleš Juchelka z ANO. Do čela branného výboru míří Miloslav Janulík (ANO), zdravotního Bohuslav Svoboda (ODS) a kontrolního Radovan Vích (SPD). V čele výboru pro veřejnou správu stane Robert Stržínek (ANO).
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:17|

Reportéři ČT: Viník otravy Bečvy už je známý, Deza to není, uvedl znalec

Kauza otrávené Bečvy znovu rozbouřila Valašské Meziříčí. Zastupitelé města minulý týden vyzvali ministra Richarda Brabce (ANO), aby odvolal šéfa inspekce životního prostředí Erika Geusse. Podle nich má totiž tato instituce podíl na tom, že ani čtyři měsíce od události nemá katastrofa viníka. Podle soudního znalce Jiřího Klicpery však viník už známý je, a není jím chemička Deza, uvedl v pořadu Reportéři ČT, který se tomuto případu znovu věnoval.
2. 2. 2021|

Kauza Bečva: Zastupitelé Valašského Meziříčí vyzvali k odvolání šéfa inspekce

Zastupitelé Valašského Meziříčí vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k odvolání Erika Geusse z funkce ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Vyjádřili nespokojenost s dosavadním průběhem vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě z loňského září. Viník stále není znám, případ vyšetřuje policie.
29. 1. 2021|

Mezi Lešnou a Palačovem vznikne čtyřproudová silnice. Stavět se má příští rok

Stavbu takzvané Palačovské spojky chce Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájit příští rok. Téměř pětikilometrový úsek silnice vznikne mezi Lešnou na Vsetínsku a Palačovem na Novojičínsku. Propojí páteřní komunikace I/35 a I/48, namísto níž vzniká dálnice D48. Pravomocné změněné územní rozhodnutí má stavba od konce loňského roku, řekl v pátek ředitel zlínské správy ŘSD Karel Chudárek. Ředitelství letos plánuje i dopravní stavby ve Valašském Meziříčí.
15. 1. 2021|

Rozbor vody z Bečvy prokázal podle vodoprávního úřadu zvýšený fosfor. Podle inspekce vzorky splňovaly limity

Výsledky rozborů vody z Bečvy ve Valašském Meziříčí z minulého týdne se liší. Zatímco rozbory, které nechal udělat zdejší vodoprávní úřad, prokázaly zvýšené množství fosforu, Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dopoledne informovala o tom, že vzorky odebrané na stejném místě splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Neznámá látka unikla do řeky před týdnem kanálem vedoucím z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov pod Radhoštěm.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 16:57|

Kvůli únikům různých látek do Bečvy prověřuje inspekce 15 firem. Další kontroly chystá kraj

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nyní kvůli únikům různých látek do Bečvy kontroluje 15 firem. Je mezi nimi i valašskomeziříčská chemička DEZA, řekl novinářům ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Další kontroly chystá podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové (Piráti) krajský úřad, a to v podniku DEZA i firmě Energoaqua, která zajišťuje čištění odpadních vod z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. V září řeku otrávil kyanid, což podle Brabce ověřilo několik laboratoří.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 17:41|

V Bečvě bude trvalý monitoring kvality vody, řekl ve Valašském Meziříčí ministr Brabec

Na řece Bečvě by měl být trvalý monitoring kvality vody, vzniknout má i celostátní seznam všech výpustí do toků, vyplynulo z pátečního jednání ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) ve Valašském Meziříčí se starostou, policií, hasiči, rybáři, zástupci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) i Povodí Moravy. Brabec chce navrhnout i zvýšení horní hranice sankcí ve vodním zákoně z pěti na padesát milionů korun. V září do řeky unikl kyanid, uhynulo zhruba čtyřicet tun ryb na území Zlínského a Olomouckého kraje. Havárii stále vyšetřuje policie.
27. 11. 2020|

Do Bečvy opět unikla neznámá látka. Na místě jsou hasiči, inspektoři odebírají vzorky

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince v úterý znovu unikla neznámá látka. Informaci serveru iDNES.cz potvrdil starosta města Robert Stržínek (ANO). Na hladině řeky se podle něj podobně jako 27. října vytvořila pěna, testy tehdy ve vodě odhalily zvýšené množství niklu. Odborníci na místě odebírají vzorky. V září Bečvu pod Valašským Meziříčím otrávil kyanid.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 15:29|

Do Bečvy opět unikla neznámá látka. Podle starosty Valašského Meziříčí ze stejného vyústění jako kyanid

Do řeky Bečvy unikla ve Valašském Meziříčí-Juřince neznámá látka. Na hladině řeky se vytvořila pěna. K události vyjížděli hasiči, kteří na místě odebrali vzorky vody. Látka se podle starosty města Roberta Stržínka (ANO) dostala do řeky ze stejného vyústění kanálu, jakým podle zjištění policie před několika týdny do řeky unikl kyanid.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 16:56|

Sídliště ve Valašském Meziříčí ztratí nádech 80. let. Město je za 70 milionů opraví

Tři největší sídliště ve Valašském Meziříčí se promění. Zastupitelé schválili ve čtvrtek úvěr, ze kterého budou modernizaci zalidněných lokalit za 70 milionů korun během příštích dvou let financovat. Pro město to byla nezpochybnitelná priorita, při hlasování se na tom vzácně shodli politici z koalice i opozice.
24. 1. 2019|