TÉMA

Astma

Astma způsobené bouřkou může mít epidemické rozměry. Vědci se ho učí předvídat

Astmatické záchvaty jsou způsobené zúžením dýchacích cest, které tak reagují často na infekci, námahu nebo alergeny. Ale nečekaně často přicházejí i při bouřkách. Australští vědci popsali znepokojivé případy a současně pracují na systému, který by měl takové situace předvídat.
20. 12. 2023|

Příčinou astmatu by mohla být nákaza RSV v prvním roce života. Ukazují to výsledky nové studie

Výzkum vedený americkými lékaři hledal souvislost mezi respiračním virem RSV u kojenců a astmatem u pětiletých dětí. Článek vyšel v odborném časopise The Lancet.
27. 4. 2023|

Z Česka byly zřejmě organizovaným způsobem nelegálně vyváženy léky na předpis, uvedl SÚKL

Z České republiky byly podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nejspíš nelegálně vyváženy léky na předpis, ústav má podezření na organizovanou činnost. Podle už pravomocně ukončených kontrol provozovatelů lékáren zmizelo nejméně 130 tisíc balení za téměř 67 milionů korun. Podle ředitelky SÚKL Ireny Storové může být celková cena i dvojnásobná nebo vyšší. Provozovatelům za nedostatky ve vedení evidence skladových zásob a výdeje v lékárnách udělil ústav pokuty za 10,5 milionu korun. Česká lékárnická komora (ČLnK) takovou praxi označila za opovrženíhodnou a vyzvala k jejímu tvrdému trestání.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 15:21|

Plynové sporáky mohou za část případů astmatu u dětí, varuje výzkum

Asi každý osmý případ astmatu u dětí ve Spojených státech je vyvolaný znečištěním ovzduší z plynových sporáků, tvrdí nový výzkum. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena podle deníku The Guardian nyní zvažuje, že prodej plynových sporáků omezí, nebo dokonce zcela zakáže. V současné době na nich vaří zhruba třetina amerických domácností.
10. 1. 2023|

Téměř dva miliony dětí trpí astmatem kvůli znečištění. Jeho hlavním zdrojem je doprava

Dvě nově vydané studie sledovaly dopad znečištění z dopravy na zdraví dětí i dospělých. Zatímco v Evropě a USA se situace zlepšuje, ve zbytku světa jsou důsledky stále horší. Zásadní je dopad oxidu dusičitého na vznik astmatu u dětí.
6. 1. 2022|

Pavel Karas: Klimatické lázně nás rychle dostanou do formy. Klimatoterapie využívá k léčbě vlastnosti podnebí

Slunce, voda a vzduch. Kombinace tří faktorů, které nás zpravidla rychle dostanou do formy. K tomu je ale ještě zapotřebí pohyb. Když se tohle všechno potká v místě s léčebným klimatem, dá se říct, že máme skoro vyhráno.
28. 10. 2021|

„Je to pořád dokola, někdy je mi dobře, jindy zle.“ Astmatem v Česku trpí asi půl milionu lidí

Když se narodila, měla už problémy s dýcháním a dětství trávila v nemocnici. Ve dvou letech u ní lékaři zjistili, že má astma. Kvůli zdravotním obtížím chyběla ve škole a nemohla si najít práci. I takové problémy řeší často dospělí pacienti. Světový den astmatu a alergie připadá na 3. května a upozorňuje na fakt, jak vážná tato onemocnění mohou pro jedince být. Astma je jednou z nejčastějších chronických nemocí v populaci a zvláště u dětí se v posledních letech objevuje čím dál více.
3. 5. 2021|

Dva roky protikuřáckého zákona: ubývá infarktů, astmatu i mladých kuřáků

Za dva roky platnosti protikuřáckého zákona klesl počet lidí, kteří skončili v nemocnici s infarktem nebo astmatem. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj ubývá i kuřáků mezi nejmladšími lidmi, což se pozitivně projeví v dalších letech. I tak ale zůstává kouření v Česku velkým problémem – ročně přibude 85 tisíc nových pacientů se zhoubnými nádory a kvůli kouření předčasně zemře 25 tisíc Čechů.
30. 5. 2019|

Hledají se super-dárci stolice. Při transplantaci jsou až dvakrát úspěšnější

Transplantace stolice sice zní jako něco odporného, ve skutečnosti se ale jedná o velmi moderní metodu, jak vyléčit poškozenou střevní mikroflóru. Pro vědce má ale tento postup stále řadu otazníků. Nyní řeší, jestli existují lidé, jejichž stolice má mnohem léčivější vlastnosti než u běžných osob.
24. 1. 2019|