TÉMA

Karel Šimka

Ústavní soud má chránit nejen ústavu, ale i občany, řekl Rychetský

Prezident Petr Pavel v pondělí při své první návštěvě Ústavního soudu (ÚS) v Brně ocenil dvacetiletou práci končícího předsedy Pavla Rychetského. Soud je díky němu institucí s vysokým kreditem, řekl Pavel novinářům. Prezident věří, že designovaný předseda Josef Baxa na Rychetského dobře naváže. Pavel také navštívil v Brně Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 18:09|

Zvažujeme zmrazení soudcovských platů, sdělil Blažek zástupcům justice

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v úterý sdělil zástupcům justice, že stát uvažuje o faktickém zmrazení platů soudců a státních zástupců v příštím roce, a to zřejmě zásahem do platové základny. Po jednání to novinářům oznámil místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Šéf Soudcovské unie Libor Vávra konstatoval, že je předčasné v tuto chvíli vyhrožovat, nebo naopak chválit, protože politická jednání nejsou u konce. Blažek záměr, který je součástí vládního konsolidačního balíčku, pro média nekomentoval.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 20:59|

Pavel si vyžádá nominace na ústavní soudce. Zemanem odmítnuté profesory chce jmenovat

Prezident Petr Pavel tento týden obešle 23 institucí, aby mu předložily kandidáty na nové ústavní soudce. Návrhy bude probírat konzultační panel, který povede ústavní právník Jan Kysela. Prezident to uvedl na pondělní tiskové konferenci. Ústavní soudce jmenuje ve chvíli, kdy bude panovat shoda mezi Senátem a jeho konzultačním panelem. Zmínil také, že jmenuje Zemanem odmítnuté profesory. Doplnil, že prezidentská kancelář se kompletně přestěhuje na Pražský hrad do konce března.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 17:49|

Podle Štrasburku není kárný senát českého Nejvyššího správního soudu nezávislý

Kárný senát českého Nejvyššího správního soudu (NSS), který vede řízení proti soudcům, státním zástupcům a exekutorům, nemá podle Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) potřebnou nezávislost a nestrannost. Česko podle ESLP porušilo právo na spravedlivý proces a soud ho vyzval k nápravě. Rozsudek, na který upozornil server Česká justice, zatím není konečný.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 16:50|

Prezident jmenoval Karla Šimku do čela Nejvyššího správního soudu

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval Karla Šimku předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS). Jeho jméno nebylo dopředu zveřejněno. Premiér Petr Fiala (ODS) na středeční tiskové konferenci po vládě uvedl, že jmenování dosavadního soudce NSS Šimky kontrasignoval. Předchozí předseda Michal Mazanec skončil ve funkci 31. prosince. Prezident při Šimkově jmenování varoval před politizací této instituce a rozšiřováním NSS mimo okruh jeho působnosti.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 19:01|

V čele Nejvyššího správního soudu končí Michal Mazanec. Nástupce jmenuje ministr Blažek

Ve funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) v pátek končí Michal Mazanec. Letos oslavil 70. narozeniny, s koncem roku tak musí odložit talár a tím pádem opouští také funkci ve vedení soudu. Do jmenování nového předsedy povede NSS místopředsedkyně Barbara Pořízková.
31. 12. 2021|
Události komentáře

Senát perfektně splnil svou ústavní roli, říká soudce Šimka o grilování Gerlocha

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že rozhodnutí Senátu odmítnout nominaci Aleše Gerlocha uškodilo Ústavnímu soudu. Soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka však upozorňuje, že situace není výjimečná a akceschopnost soudu není výrazně omezena. Senát naopak perfektně splnil svou ústavní roli, uvedl Šimka v pořadu Události, komentáře.
22. 3. 2019|
Události komentáře

Soudce NSS Šimka: Šel bych i na schůzku s Mynářem. O kauze, kterou řeším, se ale bavit nemůžu

Justice není ve svých rozhodnutích ovlivňována, říká soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka. Případné dotazy politiků či úředníků na probíhající kauzy se dají jednoduše odmítnout, roli také podle něj hraje „intenzita“ takového dotazu. Kauza posledních dnů o možném ovlivňování soudců ze strany Hradu ale podle Šimky neprospívá důvěryhodnosti justice.
24. 1. 2019|