TÉMA

Miroslav Antl

Senátorem za obvod Ostrava-město se stal obhajující Zdeněk Nytra

Novým senátorem za Ostravu se ve druhém kole volby stal dosavadní senátor Zdeněk Nytra (SPOLU), získal 51,53 procenta hlasů. Druhý Miroslav Antl (ANO) dostal 48,46 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 14,45 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 36,51 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 18:56|

O senátorský post se v Ostravě-městě střetnou Nytra a Antl

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Ostrava-město postupují senátor Zdeněk Nytra (ODS) a právník Miroslav Antl (za ANO). Nytru podpořilo 25,42 procenta voličů, kteří přišli k prvnímu kolu, Antl získal 22,53 procenta hlasů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 13:37|

Problémy tradiční levice pokračují. ČSSD i komunisté jsou po volbách dál na ústupu

Levicové politické strany se i po komunálních a senátních volbách potýkají s problémy. Nedaří se jim prosadit se ve volbách do zastupitelstev, kde bývaly silné, a ani v senátních volbách nezaznamenávají větší úspěchy. Jak si vedly ČSSD a KSČM?
25. 9. 2022|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Antl napodruhé mandát v Rychnově nad Kněžnou neobhájil, porazil ho pedagog Grulich

Rychnov nad Kněžnou bude v Senátu zastupovat pedagog Jan Grulich (TOP 09). Ve druhém kole senátních voleb dostal od voličů 59,65 procenta hlasů. Porazil tak dosavadního senátora a vítěze prvního kola Miroslava Antla (Za občany), který získal 40,34 procenta hlasů. Ve druhém kole přišlo k volbám asi 18 procent voličů.
10. 10. 2020|

Senátní duel na Rychnovsku: O křeslo v horní komoře se utkají Miroslav Antl a Jan Grulich

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 48 – Rychnov nad Kněžnou se utkají senátor Miroslav Antl (ZA OBČANY) a ředitel Základní školy v Dobřanech a Jan Grulich (TOP 09+LES). Antl v prvním kole přesvědčil 26,44 procenta voličů, Grulich 24,37 procenta hlasujících. Volební účast dosáhla 38,84 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
6. 10. 2020|

O křeslo v Senátu se v obvodu Rychnov nad Kněžnou utká Antl s Grulichem

Do druhého kola boje o křeslo senátora v obvodu Rychnov nad Kněžnou postoupili dosavadní senátor Miroslav Antl (Za občany) a ředitel základní školy v Dobřanech Jan Grulich (TOP 09). Oba kandidáti dostali od voličů přibližně čtvrtinu hlasů. Třetí skončila Jana Drejslová (za ODS). V obvodu přišlo hlas odevzdat přes 38,7 procenta voličů.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 22:11|

V Pardubickém kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 18 stran

Pardubický kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na osmnácti kandidátních listinách uchází 671 kandidátů. V kraji je jen jeden obvod, kde se letos volí senátor. Jde o Rychnov nad Kněžnou.
4. 9. 2020|

Senát chce jednorázový příspěvek pět set korun pro kraje a Prahu

Vládní předloha, která má zrychlit přípravu výstavby dálnic a další infrastruktury, se po čtvrtečním jednání Senátu podle očekávání vrací do sněmovny s pozměňovacími návrhy. Senátoři naopak schválili novely zákonů týkajících se silničních dopravců a námořní plavby. Zpřesnit a rozšířit podmínky uplatnění nutné obrany zejména v domácím prostředí má novela senátora Hraby, kterou horní komora v prvním kole rovněž podpořila. Kraje včetně Prahy by měly dostat od státu jednorázový příspěvek pět set korun na obyvatele. Umožněno možná bude také uzákonění České komory porodních asistentek.
23. 7. 2020Aktualizováno23. 7. 2020, 20:06|

Senát schválil on-line finanční úřad i ústavní právo na obranu se zbraní

Právo na obranu se zbraní by se mohlo rozšířit. Senát schválil návrh na ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné. Horní komora také řešila daňové úlevy podnikatelům kvůli pandemii koronaviru. Vládní předlohu chtějí senátoři doplnit o návrh, aby obce dostaly 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za snížení daňových příjmů. Senátoři také schválili novelu daňového řádu, která umožní vznik portálu MOJE daně. Zpátky do sněmovny poputuje kvůli lékárnám norma o kompenzacích.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 20:16|

Senát vytáhl proti zbraňové směrnici EU. V těsném hlasování podpořil petici držitelů zbraní

Senátoři připojili své hlasy k petici, jejíž signatáři žádají, aby vláda při zavádění unijní zbraňové směrnice neomezila právo českých občanů legálně vlastnit zbraň pro vlastní obranu. Obavy více než sta tisíc lidí, kteří petici podepsali, označilo senátní plénum za důvodné. Senátoři zdůraznili, že považují český zbraňový zákon za dostatečný.
30. 1. 2020|

Senátoři chtějí přísnější tresty za týrání zvířat. Poslancům proto vrátili zákon proti množírnám

Šest let za týrání zvířat, deset let za provozování množíren – takové tresty chtějí senátoři zařadit do novely trestního zákona, kterou proto vrátili do sněmovny. Poslanci ovšem návrh na zpřísnění trestů za zločiny proti zvířatům probírali již při původním schvalování novely a zavrhli jej. Odpůrci tehdy argumentovali tím, že by byly tresty příliš přísné ve srovnání s těmi, které hrozí za násilí vůči lidem.
30. 1. 2020|

Senátní výbor jednomyslně podpořil Šámala na ústavního soudce

Senátní ústavně právní výbor jednomyslně doporučil, aby se předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. V tajných volbách výboru získal všech osm odevzdaných hlasů. Senát o nominaci rozhodne koncem ledna.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 15:19|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|

Skupina senátorů chce do ústavy zakotvit právo bránit se zbraní, vychází z petice se sto tisíci podpisy

Právo bránit se legálně drženou zbraní chce do ústavního pořádku zakotvit skupina senátorů. Zákonodárci horní komory připravili novelu, která má mimo jiné reagovat na snahu Evropské unie držení zbraní regulovat, a doplnila by Listinu základních práv a svobod. Senátorská iniciativa vychází z petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí.
17. 9. 2019|
Interview ČT24

Žaloba na Zemana, trestní oznámení na Babiše. Senátor Goláň se obává o nezávislost justice

Senátor Tomáš Goláň (za SEN21) navrhuje, aby se horní komora parlamentu začala zabývat ústavní žalobou na prezidenta Miloše Zemana. Reagoval tak na informace o snaze Hradu ovlivňovat soudní rozhodnutí. Současná situace podle Goláně vzbuzuje pochybnosti také o dalších případech. Sám hodlá podat trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl v pořadu Interview ČT24.
24. 1. 2019|