TÉMA

NSS

Žalobce Solar pil v pracovní době alkohol, rok bude pobírat nižší plat

Pražský státní zástupce Marek Solar pil v pracovní době alkohol a bude rok pobírat plat snížený o patnáct procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Solar uzavřel se svou nadřízenou, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Solar požití alkoholu nepopřel. Jinak prohřešek u soudu nekomentoval.
13. 3. 2024|

Nejvyšší soud vrátil do hry pokutu přes deset milionů pro autorský svaz OSA

Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil Krajskému soudu v Brně případ pokuty 10,7 milionu korun, kterou autorskému svazu OSA vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Krajský soud letos v červnu pokutu zrušil a případ vrátil antimonopolnímu úřadu k novému projednání, ten podal kasační stížnost k NSS.
16. 11. 2023|

Exekutor pozdě zastavil osmnáct exekucí, kárný senát mu vyměřil pokutu 50 tisíc

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) uložil píseckému soudnímu exekutorovi Stanislavu Pazderkovi pokutu 50 tisíc korun. Podle ministerstva spravedlnosti v osmnácti případech neučinil nezbytné kroky k okamžitému zastavení exekuce po pravomocném osvobození povinného od placení pohledávek. Prodlení při zastavování exekučních řízení trvalo od devíti do 63 měsíců. Uložený postih odpovídá návrhu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 11:52|

Hrančíka do prezidentských voleb soud nepustil. Chybělo mu osm senátorských podpisů

Nejvyšší správní soud (NSS) v pondělí zamítl podnět nezaregistrovaného prezidentského kandidáta Libora Hrančíka z Olomouce. Podpořili jej pouze dva senátoři, minimální požadovaný počet je deset. Hrančík tedy kandidovat nebude. Soud zároveň apeloval na zákonodárce, aby nerozdávali podpisy na podporu prezidentských kandidátů lehkovážně, ale naopak uvážlivě. I uchazeči o kandidaturu by měli realisticky vyhodnotit své šance.
12. 12. 2022|

Soud odmítl výhrady neúspěšných zájemců o Hrad Zítka a Hladíka. O Divišovi, Janečkovi a Rohanové dosud nerozhodl

Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl podněty nezaregistrovaných kandidátů na prezidenta Pavla Zítka a Romana Hladíka, do voleb se tedy ani jeden z nich nezapojí. Neuspěl ani muž z Lounska, jenž zpochybnil registraci všech kandidátů, které vnitro do voleb pustilo, a to kvůli údajným nezákonnostem a nesrovnalostem. O nejsledovanějších podnětech, které se týkají Karla Janečka, Karla Diviše a Denisy Rohanové, zatím volební senát NSS nerozhodl, musí to stihnout do 15. prosince.
7. 12. 2022|

Vystoupení exprezidenta Klause bez roušky během pandemie bude řešit Nejvyšší správní soud

Vystoupení exprezidenta Václava Klause před Obecním domem v říjnu 2020 bez roušky bude řešit Nejvyšší správní soud. Obrátilo se na něj ministerstvo zdravotnictví. To totiž nesouhlasí s tím, aby Klaus za porušení tehdy platných protiepidemických opatření nedostal pokutu. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Klausovi uložily úřady osmitisícovou pokutu. Tu ale pravomocně zrušil Městský soud v Praze letos na konci října s tím, že vládní opatření soud o měsíc později označil za nezákonné.
18. 11. 2022|

Nejvyšší správní soud vyhověl ministerstvu v otázce přípravy stavby dálnice D52

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem ministerstva životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v otázce stavby dálnice D52 pod Pálavou. Zrušil tak rozhodnutí Krajského soudu v Brně z roku 2020, který vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Ten se domáhal zrušení výjimky pro stavbu části dálnice od Bavor k Mikulovu, která umožňovala stavbu výtlačného potrubí, které má odvádět vodu z dálnice do horní Novomlýnské nádrže. Vyplývá to z rozsudku NSS, který je k dispozici na úřední desce.
29. 9. 2022|

Prezident jmenoval Karla Šimku do čela Nejvyššího správního soudu

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval Karla Šimku předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS). Jeho jméno nebylo dopředu zveřejněno. Premiér Petr Fiala (ODS) na středeční tiskové konferenci po vládě uvedl, že jmenování dosavadního soudce NSS Šimky kontrasignoval. Předchozí předseda Michal Mazanec skončil ve funkci 31. prosince. Prezident při Šimkově jmenování varoval před politizací této instituce a rozšiřováním NSS mimo okruh jeho působnosti.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 19:01|

Ve středu přibylo 151 nakažených, reprodukční číslo opět stouplo

Laboratoře v Česku během středy odhalily 151 nových případů nemoci covid-19. Počty nakažených začaly v mezitýdenním srovnání výrazněji narůstat tento týden. Stouplo i reprodukční číslo,  které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Aktuálně je jeho hodnota 1,2. Vyšší bylo naposledy na konci února.  Zhoršenou situací se večer bude mimořádně zabývala vláda, zrušila uznávání očkování již po první ze dvou dávek a zpřísnila pravidla pro příjezdy zahraničí. Od čtvrtka začíná platit pro cestování takzvaný evropský covidový pas.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 17:46|

Územního řízení k obchvatu Mikulova se mohl účastnit rakouský spolek, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil, že se rakouský spolek VIRUS mohl účastnit územního řízení k obchvatu Mikulova na Břeclavsku. Zamítl kasační stížnosti Krajského úřadu Jihomoravského kraje a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Potvrdil tak závěr Krajského soudu v Ostravě, podle kterého správní orgány ignorovaly snahu rakouského spolku o zapojení do řízení. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce. Stavba obchvatu je součástí plánovaného dálničního spojení Brna s Vídní.
23. 6. 2021|
Události komentáře

Soudce NSS Šimka: Šel bych i na schůzku s Mynářem. O kauze, kterou řeším, se ale bavit nemůžu

Justice není ve svých rozhodnutích ovlivňována, říká soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka. Případné dotazy politiků či úředníků na probíhající kauzy se dají jednoduše odmítnout, roli také podle něj hraje „intenzita“ takového dotazu. Kauza posledních dnů o možném ovlivňování soudců ze strany Hradu ale podle Šimky neprospívá důvěryhodnosti justice.
24. 1. 2019|
Interview ČT24

Soudci jsou zaplaceni za to, aby tlaku odolali, říká Hamáček o schůzkách hradního kancléře

Soudci mají velmi slušný plat na to, aby byli schopni odolávat případnému ovlivňování. Předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček to prohlásil v pořadu Interview ČT24 v souvislosti s debatou nad údajnými pokusy hradního kancléře Vratislava Mynáře působit na rozhodování v některých konkrétních kauzách.
23. 1. 2019|

Další soudce přišel o talár. Kárný senát odvolal kvůli průtahům Vladimíra Maxu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zbavil funkce libereckého soudce Vladimíra Maxu. Důvodem jsou průtahy zhruba ve stovce spisů. V minulosti už byl soudce dvakrát potrestán snížením platu. V letošním roce už kárný senát jednoho soudce odvolal. O talár přišel Jan Tichý.
21. 1. 2019|