TÉMA

Lech Walesa

„Nechceme autoritářské Polsko.“ Na demonstraci ve Varšavě se sešli přívrženci opozice

Ve Varšavě vyšli do ulic účastníci protestního pochodu, který svolala liberální opoziční strana Občanská platforma. Cílem demonstrace je mobilizovat voliče v Polsku proti konzervativní vládě, již opozice obviňuje z narušování principů demokracie. Organizátoři uvedli, že protest bude „největší za posledních třicet let“. Zúčastnilo se ho nakonec půl milionu lidí, uvedli podle médií. Agentura PAP píše, že neoficiální informace policie hovoří o tom, že protestovalo 150 tisíc lidí. Demonstrace se konaly také v dalších velkých městech včetně Krakova a Štětína, podotkl portál Onet.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 18:43|

30 let zpět: Lech Walesa navštívil Československo

Československo navštívil polský prezident Lech Walesa. S českým protějškem Václavem Havlem jednal o privatizaci, volném obchodu či o bezpečnosti v rámci NATO. Poté v Lánech uctil památku prezidenta T. G. Masaryka.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 9. 2021|

30 let zpět: V Praze byl podepsán protokol o zrušení Varšavské smlouvy

Po šestatřiceti letech, jednom měsíci a šestnácti dnech ukončila fakticky činnost Varšavská smlouva. Stalo se tak na posledním zasedání jejího Politického poradního výboru v Černínském paláci v Praze.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 7. 2021|

Zdražení potravin vyvolalo před padesáti lety masové demonstrace Poláků

Přesně před půlstoletím – 14. prosince 1970 – začaly v Polsku rozsáhlé protesty proti rozhodnutí komunistického režimu o skokovém zvýšení cen masa a dalších potravin. Vlna demonstrací a stávek tehdy ochromila hlavně průmyslový sever Polska a k potlačení občanských nepokojů nasadili komunisté kromě policie i armádu. Výsledkem byly podle odhadů čtyři desítky mrtvých a stovky zraněných.
14. 12. 2020|

Walesa vedl Poláky jako první přímo zvolený prezident. Nevyhnul se kontroverzím

Spolu s papežem Janem Pavlem II. patří Lech Walesa k nejznámějším osobnostem poválečného Polska. Opoziční aktivista, k jehož vzhledu neodmyslitelně patří knír a medailonek v klopě, stál u zrodu legendárního odborového svazu Solidarita. Před 30 lety v Polsku vyvrcholily první svobodné volby hlavy státu, po nichž se Walesa stal  prezidentem.
9. 12. 2020|

Cichanouská dorazí na Forum 2000. Bude debatovat s Petříčkem

Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská se příští týden zúčastní mezinárodní konference Forum 2000. V jednom z panelů bude debatovat s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) o situaci v zemi. Kandidátka ze srpnových prezidentských voleb v Bělorusku se zúčastní i debaty o roli žen v politice v dobách krize, kde bude hovořit s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou a s polskou socioložkou Karolinou Wigurovou.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 19:18|

Každý z tisíců musel najít odvahu říct režimu ne. Před 40 lety vznikla polská Solidarita

Polský odborový svaz Solidarita, vytvořený na základě takzvaných gdaňských dohod z 31. srpna 1980, byl první nezávislou organizací svého druhu ve východním bloku. Původně vznikl s cílem hájit sociální zájmy pracujících, záhy se však stal platformou sdružující prodemokratické síly a výrazně přispěl k pádu komunistického režimu v Polsku.
31. 8. 2020|

Duda složil prezidentský slib. Část opozice ani bývalí prezidenti nepřišli

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda, který minulý měsíc obhájil funkci, složil slavnostní slib před poslanci a senátory, a ujal se tak druhého mandátu. Největší opoziční uskupení, proevropská Občanská koalice, poslalo na společné zasedání Sejmu a Senátu jen několik svých zástupců. Volby nebyly podle Občanské koalice svobodné a spravedlivé.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 13:51|

Drahý účet za revoluci nahrává populistům. Ale zítra zvítězí logika, věří Walesa

Právo a spravedlnost vyhrálo nedělní volby, protože celé minulé období rozdávalo, říká bývalý polský prezident Lech Walesa. Kvůli tomu podle něj bude jeho zemi ještě pár let trápit problém populismu. Věří však, že potom zvítězí logika. Rozhovor s jedním ze symbolů protikomunistické revoluce, který zavítal do Prahy na konferenci Forum 2000, vedla Dana Zlatohlávková.
16. 10. 2019|

Neústupný a takřka neviditelný. Kaczyński roky ovládá Polsko ze zákulisí

Muž, který neusiluje o premiérský post, přesto chce mít nad vším kontrolu. V Polsku slaví mimořádný úspěch konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) v čele s jejím dlouholetým lídrem Jaroslawem Kaczyńským. Zapřisáhlý starý mládenec a milovník koček je šedou eminencí polské politiky. Cílevědomý a neústupný nepsaný vůdce Polska slibuje budovat „stát blahobytu“ a odmítá ustoupit Bruselu v otázce soudní reformy.
14. 10. 2019|

Walesa v Gdaňsku varoval před revolucí. Polsko si připomíná první částečně svobodné volby

Bývalý polský prezident Lech Walesa varoval před vzestupem demagogie, populismu a sociální nerovnosti. Učinil tak v Gdaňsku v projevu k třicátému výročí prvních částečně svobodných voleb v zemi, jež předznamenaly konec vlády komunistů ve státech střední a východní Evropy. Právě Walesa stál v čele odborového hnutí Solidarita, které v Polsku přispělo k pádu komunistického režimu. Oslavy jubilea poznamenaly spory mezi národně-konzervativní vládou a liberální opozicí. Oba tábory si ho připomněly odděleně.
4. 6. 2019Aktualizováno4. 6. 2019, 19:35|
Obrazem

Polsko se rozloučilo se zavražděným starostou. Do Gdaňsku přijel Duda, Tusk i Walesa

Tisíce Poláků se v Gdaňsku v sobotu loučily se zavražděným starostou města Pawlem Adamowiczem. „Bazilika je plná k prasknutí, davy zaplnily i okolní ulice historického centra města,“ informovala během dne televize TVN 24. Oblíbeného politika pobodal útočník při nedělní charitativní akci, třiapadesátiletý Adamowicz zraněním podlehl v pondělí.
19. 1. 2019Aktualizováno19. 1. 2019, 20:10|