TÉMA

Junák

Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.
2. 7. 2022|

Zemřel nejstarší český skaut Eduard Marek, věznili ho nacisté i komunisté

Ve věku 104 let zemřel v neděli Eduard Marek, dlouholetý člen skautského hnutí, kterého za druhé světové války věznili nacisté a po únoru 1948 komunisté. Marek, skautským jménem Hroznýš, se podílel na obnovení skautské organizace v roce 1968 i po roce 1989. Byl nejstarším skautem v Česku a mimořádným člověkem, sdělila mluvčí organizace Junák Barbora Trojak.
23. 1. 2022|

Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.
23. 5. 2021|

30 let zpět: 8 dní pro Zemi

V rámci oslav mezinárodní dne uspořádalo ministerstvo životního prostředí v roce 1991 akci nazvanou 8 dní pro Zemi. Té se u Hamerského rybníka v Praze zúčastnila i první dáma Olga Havlová, která sledovala i slavnostního slib světlušek a skautek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 4. 2021|

Na počátku byla příručka pro vojáky, na konci celosvětové skautské hnutí. Před 80 lety zemřel jeho zakladatel Baden-Powell

Přesně před 80 lety, 8. ledna 1941 zemřel zakladatel skautingu Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. Autor více než třiceti knih a muž oceněný několika čestnými tituly inspiroval 54 milionů lidí. Mezi nimi i 68 tisíc českých skautů a skautek, kteří se nyní snaží Baden-Powellovo dědictví využívat k pomoci například během pandemie. I na ně ale dopadají opatření.
8. 1. 2021|

Tisíce dobrovolníků v roce pandemie dokázaly, že spojit síly má smysl

Donášky léků seniorům, šití roušek nebo potraviny pro lékaře. Rok, v němž Česko zasáhla pandemie koronaviru, s sebou přinesl také chuť pomáhat. Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že dobročinnou aktivitu v uplynulém roce podniklo 80 procent Čechů. Když lidé vidí, že jejich práce dokáže situaci zlepšit, je pro ně zároveň odměnou, tvrdí spoluzakladatelka dobrovolnické platformy Česko.Digital Radka Horáková.
24. 12. 2020|

Zemřel skaut Jindra Hojer, předobraz postavy z Rychlých šípů

Ve věku 96 let zemřel v úterý chemik a skaut Jindřich Hojer, podle kterého spisovatel Jaroslav Foglar pojmenoval jednu z postav svého seriálu Rychlé šípy. O Hojerově úmrtí informovala organizace Junák - český skaut na Twitteru.
23. 12. 2020|

Skauting vylučuje totalitu. Před 70 lety komunisté rozdrtili Junáka, ten však vydržel dodnes

„Skauting vylučuje totalitu – totalita vylučuje skauting,“ prohlásil zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík. V současnosti zažívají čeští skauti a skautky nejdelší éru svobodného působení v historii. V minulém století bylo hnutí zakázáno hned třikrát, nejprve nacisty a následně i komunisty. Právě před 70 lety, 13. září 1950, byl Junák komunistickými úřady poprvé rozpuštěn. Řada jeho členů se však opět zapojila do odboje a nesla skautský odkaz dál.
13. 9. 2020|

30 let zpět: Junácký sněm

Junák, který byl v Československu v období normalizace zrušen, svou činnost obnovil už dva týdny po 17. listopadu. 19. května 1990 se pak v Praze konal obnovující IV. sněm, jehož se zúčastnil i tehdy jeden z nejstarších českých skautů Jaroslav Foglar.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 5. 2020|

Skauti z Vyškova dostanou novou klubovnu. Nevyhovující zázemí má v Česku víc než třetina středisek

Skautům stále chybí klubovny. Zájemců je čím dál víc a stávající prostory nestačí. Asi deset procent středisek má vážný problém s budovami, třicet procent limituje kapacita. Jednou z výjimek je Vyškov, kde vznikne nová skautská základna. Zastupitelé města pro projekt vyčlenili čtyři miliony korun, zbývající peníze si skauti našetřili a vybrali ve veřejné sbírce.
16. 1. 2020|
Reportéři ČT

Proces proti skautům. Pomáhali na Šumavě i lidem přes hranice, v roce 1952 je režim zlikvidoval

Říjen roku 1952 se zapsal do historie jedním z monstrprocesů, který dopadl na významnou prvorepublikovou organizaci Junák. Komunistům vadila, protože vychovávala mladé lidi v duchu etických zásad, které neladily s komunistickou ideologií. Využili toho, že řada skautů pomáhala lidem s útěkem přes hranice, a ve zinscenovaném procesu je odsoudili k tvrdým trestům. Události známé jako Akce StB Polom zachytil Reportér ČT Miroslav Petráček.
22. 10. 2019|

Jmenuje se Vladimír. Skauti vypátrali chlapce z ikonického snímku Palachova pohřbu

Českým skautům se po padesáti letech podařilo vypátrat chlapce, kterého objektiv fotoaparátu zvěčnil na dnes již ikonickém snímku z pohřbu Jana Palacha. Více než šedesátiletý Pražan jménem Vladimír o publicitu nestojí, skautům nicméně poskytl interview, ve kterém se vrátil i do lednových dní devětašedesátého roku.
17. 1. 2019|