TÉMA

Autosalon

Podnikatelé skupují luxusní automobily, chtějí na poslední chvíli využít daňové benefity

Prodejci luxusních automobilů hlásí rekordní zájem o své vozy. Prodeje nových i ojetých aut oproti loňsku rostou o desítky procent. Pro Českou televizi to uvedly Svaz dovozců automobilů a oslovené autosalony. Důvodem jsou změny, které má od nového roku přinést konsolidační balíček. Kvůli němu bude nákup dražších vozů méně výhodný než dosud. Firmy a živnostníci to tak chtějí stihnout před zavedením nových pravidel.
8. 12. 2023|

Prodej aut se v Rusku dostal na předválečnou úroveň. V kurzu jsou čínské značky

Prodej osobních aut v Rusku se v polovině roku poprvé od začátku invaze na Ukrajinu vrátil na předválečnou úroveň. V červenci prodali obchodníci přes 95 tisíc vozů. Trh střední a vyšší třídy zcela ovládly vozy z Číny. Informoval o tom zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.
18. 8. 2023|

Růst čínské ekonomiky překonal očekávání. V prvním čtvrtletí se zvedla o 4,5 procenta

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 procenta. S odvoláním na tamní statistický úřad to uvedla agentura Reuters. Analytici původně očekávali čtyřprocentní růst HDP, v předchozím čtvrtletí to bylo 2,9 procenta. K rychlejšímu oživení druhé největší ekonomiky světa přispělo ukončení přísných protiepidemických opatření koncem loňského roku.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 20:37|

Ruské autosalony po zavedení sankcí zaplnila čínská auta. Na trh se vrací i Moskvič

Ruská invaze na Ukrajinu kromě jiného tvrdě dopadla i na ruský automobilový průmysl. Řada automobilek kvůli sankcím přestala vozy v zemi nejen vyrábět, ale i prodávat. V letošním roce se tam tak podle různých odhadů prodá o milion nových aut méně než loni. Od letošního února si nový vůz koupilo až o šedesát procent zákazníků méně.
28. 12. 2022|

Konec „skleněného pekla“. Plzeň schválila smlouvu, díky které se zbaví největší nepovolené stavby

Plzeňští zastupitelé schválili smlouvu s developery, díky které zmizí z města největší nepovolená stavba – bývalý autosalon Carimex. Trosky sedmipodlažní budovy na Rokycanské třídě, které Plzeňané říkají „skleněné peklo“, hyzdí město už skoro čtvrt století. Objekt nahradí komplex budov s byty, obchodním centrem a kancelářemi. Postaví je místní developeři InterCora a BC Real. Dohodu o narovnání a spolupráci v nejbližších dnech podepíše všech pět smluvních stran, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).
9. 5. 2022|

Letošním evropským Autem roku je elektrická Kia EV6

Vítězem evropské ankety Auto roku 2022 se stal elektrický crossover Kia EV6. Tuzemská Škoda Enyaq iV skončila na pátém místě, stejně jako loni Škoda Octavia. Vyplývá to z hlasování odborné poroty. Loňským vítězem byla Toyota Yaris.
28. 2. 2022|

30 let zpět: Obnovení pražského autosalonu

Praha dokončovala poslední přípravy na obnovený autosalon, jehož datum se plánovalo na 20. říjen. Československo bylo jednou z mála zemí, která měla právo nazývat autosalon mezinárodním. Jeho historie totiž sahá až do roku 1904. A jaké novinky mohli návštěvníci očekávat?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 9. 2021|

Frankfurtský autosalon sází na ekologii, svůj první elektromobil představila i Škoda

Začíná autosalon ve Frankfurtu. Má sice méně vystavujících, novinek je ale i tak dost, zejména u vozů poháněných elektřinou. Jedním z nich je i první elektromobil od Škody Auto, model Citigo iV, který se má stát nejdostupnějším elektroautem na českém trhu.
10. 9. 2019|

Autosalon v Ženevě ukazuje nejdražší auto světa, retro autonomní vůz i to, jak řídit bez řidičáku

Na ženevském autosalonu představila Škoda Auto dvě novinky: nejmenší SUV tuzemské automobilky – model Kamiq – a koncept elektrického SUV kupé Vision iV. Z více než stovky premiér zaujme například nejdražší auto světa, kterým je jediný exemplář Bugatti za zhruba půl miliardy korun, anebo nejvýkonější sériový model Ferrari F8 Tributo s objemem bezmála čtyři tisíce kubíků.
6. 3. 2019|

Ženevský autosalon předvádí novinky. Ukáže elektroauta i sportovní vozy

Více než stovku světových a evropských výstavních premiér letos ukazuje 89. ročník mezinárodního autosalonu, který začal v úterý v Ženevě. Na nejdůležitější přehlídce první části roku se mimo jiné představí crossovery Škoda Kamiq a Kia e-Soul, Renault Clio nebo BMW 3 Touring. První dva dny jsou vyhrazeny pro novináře a odborníky, veřejnosti se přehlídka otevře od čtvrtka.
5. 3. 2019|

Autosalon v Detroitu: Firmy tlačí na Trumpa, aby vyřešil obchodní spory i rozpočtovou nouzi. VW a Ford uzavřely alianci

Představitelé automobilového průmyslu vyzvali na mezinárodním autosalonu v Detroitu administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kongres, aby nalezly řešení obchodních sporů a otevření vládních úřadů. Politická nejistota sektor finančně zatěžuje. Německý Volkswagen a americký Ford oznámily v Detroitu uzavření globální aliance pro vývoj lehkých užitkových vozů.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 17:29|