TÉMA

Christophe Castaner

Polsko otevírá hranice, královna Alžběta slavila v soukromí

Evropské země se postupně otevírají cizincům. V sobotu režim na svých hranicích uvolnilo Polsko, v pondělí se přidá například Francie či Švýcarsko. S pandemií koronaviru dále bojuje Brazílie, která v počtu úmrtí překonala Británii a je tudíž v tomto ohledu druhou nejpostiženější zemí světa. Britská královna Alžběta II. oslavila 94. narozeniny v komorním duchu.
13. 6. 2020Aktualizováno13. 6. 2020, 19:25|

Houston se rozloučil s Floydem. Protesty po jeho smrti vedou ke snížení rozpočtů policie

V Houstonu se uskutečnilo pietní rozloučení s Georgem Floydem, který zemřel po zatýkání v Minneapolis. Tvrdý zákrok bělošských policistů proti Afroameričanovi vyvolal celoamerické protesty. Policista, který Floydovi klečel na krku, už stanul před soudem a ten mu stanovil kauci ve výši 1,25 milionu dolarů. Bouře proti policejní brutalitě a rasismu trvají už dva týdny a zaznívá na nich požadavek na omezení policejních sil. Rada Minneapolisu už deklarovala záměr místní policejní sbor rozpustit a nahradit ho alternativním modelem komunitní bezpečnosti. Další města ohlásila škrty v policejních rozpočtech. Reformu policie chystají i demokraté v Kongresu.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 23:17|

Francouzští policisté postřelili v Métách muže, který na ně zaútočil. Měl nůž a volal Alláhu akbar

Francouzská policie postřelila ve městě Méty muže, který s nožem v ruce a pokřikem Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký) útočil na skupinu policistů. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters, podle níž kromě útočníka nebyl nikdo zraněn. Útok se odehrál jen dva dny po obdobném incidentu, při němž muž ve městě Villejuif jižně od Paříže ubodal člověka a další dva zranil.
5. 1. 2020|

Odbory nepolevují. Stávka proti penzijní reformě ve Francii už překonala protest z roku 1995

Stávka odborářů ve Francii už se zařadila mezi nejdelší protesty. Většina vlakových spojů a pařížské veřejné dopravy nefunguje už 23. den v řadě, což je nejdéle za posledních 30 let. Aktuální protesty už překonaly i rok 1995, kdy nakonec odbory donutily vládu stáhnout penzijní reformu. Dopravci doufají, že uspějí i tentokrát a prezident Macron změny v důchodovém systému stáhne.
27. 12. 2019|

Antisemitismus ve Francii sílí. Ochranu židovských hřbitovů chtějí zajistit Strážci paměti

Ve francouzském regionu Alsasko na severovýchodě země se nachází na šest desítek židovských hřbitovů. Už dva z nich letos poničili vandalové. Na náhrobky namalovali hákové kříže a antisemitské nápisy. Odlehlá místa posledního odpočinku alsaských Židů se teď rozhodla chránit občanská iniciativa s názvem Strážci paměti.
21. 12. 2019|

Francouzský ministr vnitra chce po čtvrtečním útoku lépe monitorovat radikály v policii. Odstoupit nehodlá

Hrozba teroristického útoku zůstává ve Francii vysoká až velmi vysoká. Oznámil to ministr vnitra Christophe Castaner. Připustil také, že policie propásla několik příležitostí, aby zabránila čtvrtečnímu útoku na prefektuře, jejíž zaměstnanec ubodal čtyři své kolegy. Ministr chce proto zavést systém, který by upozorňoval na různé formy radikalizace policistů. Vyšetřovatelé mezitím z vazby pustili pachatelovu ženu a dál zkoumají, jestli čin vymyslel a provedl sám.
7. 10. 2019|

Útok na policisty v Paříži vyšetřuje protiteroristické oddělení

Vyšetřování čtvrtečního útoku, při kterém zaměstnanec pařížské prefektury ubodal čtyři policisty, převzalo protiteroristické oddělení prokuratury. Vyšetřovatelé však uvedli, že zatím nemají o motivu činu zcela jasno. Manželka útočníka při výslechu řekla, že její muž byl noc předtím dezorientovaný a slyšel hlasy. Média dříve napsala, že úřady incident dávají do souvislosti se vztahy na pracovišti.
4. 10. 2019Aktualizováno4. 10. 2019, 18:00|

V centru Lyonu explodovala podomácku vyrobená nálož, policie pátrá po zhruba třicetiletém muži

V centru francouzského Lyonu v podvečer explodoval podezřelý balíček. Při explozi bylo zraněno třináct lidí. Jedenáct z nich bylo převezeno do nemocnice. Podle francouzské prokuratury šlo zřejmě o nastraženou bombu. Prezident Emmanuel Macron označil incident za útok bez obětí na životech. Případ začalo vyšetřovat protiteroristické oddělení prokuratury a policie v této souvislosti pátrá po zhruba třicetiletém muži, jehož přesnou identitu dosud nezná.
24. 5. 2019Aktualizováno24. 5. 2019, 21:51|

Na prvomájové protesty ve Francii přišlo 150 tisíc lidí. Policie nasadila slzný plyn proti maskovaným účastníkům

Na 150 tisíc lidí vyrazilo ve Francii na prvomájové protesty. Bezpečnostní složky nasadily proti maskovaným demonstrantům v Paříži slzný plyn. Podle AP utrpělo zranění 160 lidí. Zatčeno bylo 380 osob. Prvomájové protesty se konaly i jinde ve světě, třeba ve Švýcarsku či Rusku.
1. 5. 2019Aktualizováno1. 5. 2019, 22:00|

Ve Francii zatkli čtveřici lidí, která údajně připravovala rozsáhlý atentát

Kvůli podezření z přípravy teroristického útoku skončili ve Francii ve vazbě čtyři lidé. Jedním ze zadržených je nezletilý, který už byl odsouzen ke třem rokům vězení, když se pokusil odcestovat do Sýrie. Zbylí tři dospělí byli podle médií úřadům známi kvůli drobné trestné činnosti.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 10:49|

Francie soudí dalšího člena hnutí žlutých vest. Kvůli svolání nepovolené demonstrace

Ve Francii začal proces s mluvčím hnutí žlutých vest Éricem Drouetem. Čelí obvinění z pořádání neohlášených protestů. Jde o druhý ostře sledovaný proces s členem hnutí během jednoho týdne. Ve středu odešel bývalý profesionální boxer Christophe Dettinger od soudu s trestem jednoho roku vězení a osmnácti měsíců podmínky za útok na policisty, při kterém využil své boxerské zkušenosti.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 11:50|

Devátá protestní sobota žlutých vest. Do ulic francouzských měst vyšlo přes 80 tisíc lidí

Víc než 80 tisíc příznivců francouzského hnutí žlutých vest vyrazilo k demonstracím v řadě měst. Během již deváté soboty od listopadového počátku protestního hnutí se v Paříži sešlo na osm tisíc lidí. Policie při protestech zadržela 244 lidí, informoval podle agentury AFP ministr vnitra Christophe Castaner. Více než dvě desítky lidí byly při střetech demonstrantů s policisty zraněny.
12. 1. 2019Aktualizováno12. 1. 2019, 20:50|