TÉMA

AMO

Orbán blokuje pomoc Ukrajině. Unie se východisko pokusí najít v lednu

Summit zemí Evropské unie se kvůli maďarskému vetu neshodl na další finanční podpoře pro Ukrajinu. Evropská komise chce do příští mimořádné vrcholné schůzky připravit řešení, které dalšímu krachu jednání zabrání. V pátek to po dvoudenním setkání lídrů unijních zemí prohlásila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela se summit sejde brzy po začátku nového roku.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 22:19|

Nemáme signály, že za zrušenou návštěvu premiéra v Nigérii může český postoj k Izraeli, řekl Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by nespojoval zrušení cesty premiéra Petra Fialy (ODS) do Nigérie s českou podporou Izraele v Organizaci spojených národů (OSN). Česká diplomacie podle něj žádné takové signály nezaznamenala. O tom, že zrušení Fialovy návštěvy může souviset s českou podporou Izraele v OSN, mluví někteří politici či analytici. Fiala měl Nigérii navštívit v rámci své cesty po subsaharské Africe, Abuja ale návštěvu na poslední chvíli zrušila.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 18:29|

Polsku bychom v případě napadení samozřejmě pomohli, ujistil Zeman po setkání s Dudou

S vojenskými poctami prezident Miloš Zeman přivítal v úterý po třetí hodině odpolední v Náchodě svůj polský protějšek Andrzeje Dudu. Zeman po společném jednání ujistil, že v případě napadení Polska nebo jakéhokoliv jiného členského státu Severoatlantické aliance by Česko samozřejmě poskytlo pomoc. Duda připsal výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) o tom, že by neposlal české vojáky na pomoc Polsku či pobaltským zemím, který později korigoval, vypjaté předvolební atmosféře, kterou při kandidatuře na prezidentský post sám zažil.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 23:09|

Turecko a Izrael jsou opatrné ohledně postoje k Ukrajině. Potřebují Západ i Moskvu a balancují

Vpád ruské armády na Ukrajinu vyvolal nevoli Západu a sankce ze strany EU, Spojených států, Británie a mnoha dalších zemí. Někteří západní spojenci ale váhají. Ačkoliv Turecko ostře odsoudilo porušení územní svrchovanosti Ukrajiny, sankce nechystá a snaží se o dobré vztahy s Moskvou. A Izrael – jeden z nejbližších amerických spojenců – zatím lavíruje i se symbolickým prohlášením, protože na ruské podpoře závisí jeho operace proti Íránu a Hizballáhu.
23. 2. 2022|

Čtvrteční útok v Kábulu zabil zřejmě až 170 civilistů. Podle USA se odpálil jeden člověk

Evakuace civilistů z Kábulu po čtvrtečním útoku u letiště zrychlila, uvedla agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroj z letiště. Sebevražedný útok si dle některých médií odvolávajících se na afghánské ministerstvo zdravotnictví či další činitele vyžádal životy nejméně 170 afghánských civilistů a třinácti amerických vojáků. Podle USA bombu odpálil jen jeden útočník. Napětí panuje i na hranici Afghánistánu s Pákistánem.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 21:42|

Rusko má svou vlastní Evropskou unii. „Epochální projekt“ EEU však dospívá velmi pomalu

Stejná pravidla, stejné instituce, stejná měna. Řeč není o Evropské unii, ale o svazku, který se jí má podobat – takzvané Euroasijské hospodářské unii. Aktuálně ji tvoří pět států: Ruská federace, Bělorusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán. I když unie funguje čtvrtým rokem, mnoho viditelných výsledků zatím nemá. Přesto jisté benefity nabízí a snaží se nalákat další státy. V pátek podepsala dohodu o volném obchodu se Srbskem.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 23:17|
90' ČT24

Pro Američany není Perský záliv prioritou. Velká invaze do Íránu se nechystá, míní analytici

Výbušná situace v Hormuzském průlivu nehrozí v nejbližší době přerůst v otevřený vojenský konflikt mezi Spojenými státy a Íránem, uvedl v Devadesátce ČT24 analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Petr Boháček. Pro USA, které jsou energeticky nezávislé, totiž není ropa z Blízkého východu záležitostí číslo jedna. „Nedovedu si představit, že by šli do velkého konfliktu jen kvůli pár sabotážím,“ říká Boháček po několika napadeních ropných tankerů, které Spojené státy připsaly právě Íránu.
23. 7. 2019|

Zaměstnanci ostravských hutí nasadili 3D brýle. Virtuální realita je učí zvládat krizové situace

V ostravské huti ArcelorMittal začali své zaměstnance školit pomocí virtuální reality. 3D brýle zaměstnancům promítají prostor výrobní haly a simulované nebezpečné situace, ke kterým může v provozu dojít. Pomocí speciálních ovladačů musejí sami kritické události vyřešit, například uhasit požár. Cílem je, aby se zaměstnanci naučili odhalit závady včas, vyřešit je a vyhnout se zranění.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 18:38|

Ostravskou huť ArcelorMittal i jejího nového majitele si chce vláda pohlídat

Stát by mohl mít zástupce v dozorčí radě ostravské huti ArcelorMittal. Momentálně s potenciálním kupcem Liberty House vyjednává memorandum o spolupráci mezi státem, odbory a novým majitelem. Při čtvrtečních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jednání se zástupci britské společnosti podle něj proběhlo minulý pátek.
6. 6. 2019|

ArcelorMittal zjišťuje, co způsobilo požár v třídírně. Hasiči jej likvidovali dvě a půl hodiny

Požár, který v úterý večer zachvátil hutní podnik ArcelorMittal Ostrava, nebude mít podle mluvčí firmy vliv na další výrobu. Do ovzduší prý neunikly žádné nebezpečné látky. Hořelo na dvou dopravníkových pásech třídírny v severní části aglomerace, tedy v provozu, kde se spékáním surovin připravuje vsázka do vysoké pece. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
5. 6. 2019|

Havlíček: Stát řeší změny ve vedení ArcelorMittal Ostrava, vytvoří i pracovní skupinu

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Na svém Twitteru o tom po jednání s odboráři informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ostravský podnik chce koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři ostravské hutě mají obavu, že podnik skončí.
22. 5. 2019|

Část zahraničních firem opouští Čínu. Její pracovní síla je moc drahá

Od roku 2014 stahuje výrobu z Číny až dva tisíce zahraničních firem ročně, protože místní pracovní síla už není tak levná jako dříve. Podle Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) se přesouvají do jihovýchodní Asie, Afriky nebo na svůj domácí trh. Týká se to i  českých firem.
13. 1. 2019|