TÉMA

Lanškroun

Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.
13. 9. 2023|

Muž podal dívce velké množství pervitinu, ta následně zemřela. Soud mu vyměřil devítiletý trest

Pardubický soud poslal do vězení na devět let Lukáše Holíka, který způsobil smrt nezletilé dívky. Dal jí vypít velké množství pervitinu ve vodě. Jiří Vodák, který stanul před soudem pro nedovolenou výrobu a distribuci drogy, byl odsouzen na tři roky a dva měsíce nepodmíněně. Rozsudek je pravomocný, obžalovaní a státní zástupce se dohodli na vině a trestu. Soud také rozhodl o náhradě škody pro rodinu zemřelé dívky. Její matka, bratr a sestra mají dostat po 700 tisících korunách s úroky.
24. 5. 2023|

Za vraždu ženy v Lanškrouně potvrdil vrchní soud muži výjimečný trest 23 let vězení

Za vraždu třiapadesátileté ženy v Lanškrouně z loňského dubna potvrdil Vrchní soud v Praze jejímu druhovi Václavu Špačkovi výjimečný trest 23 let vězení. Podle verdiktu ji usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Rozhodnutí je pravomocné. Sedmašedesátiletý muž se k činu přiznal.
17. 5. 2023|

Lanškroun dostavěl novou polikliniku. Hledá lékaře do dětské ambulance

Po dvou letech skončila v Lanškrouně na Orlickoústecku stavba polikliniky. Práce měly dvě etapy, aby bylo možné lépe zachovat provoz ordinací. Město za zdravotnické středisko zaplatilo sto třicet milionů korun.
8. 8. 2022|

Kvůli nedostatku řidičů nevyjela na Pardubicku stovka spojů. Dopravce chce zavést prázdninový provoz

Na Orlickoústecku a Svitavsku v úterý nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů. S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často, řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl začít asi o týden dříve. BusLine jezdí v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od neděle 12. června, problémy začaly v pondělí.
14. 6. 2022|

Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.
29. 6. 2021|
Počasí

Česko čeká teplý víkend s bouřkami, už v pátek trápily východ země

Nadcházející víkend se ponese ve znamení vysokých teplot, slunečního svitu, ale také silných bouřek. S těmi musí lidé počítat už v pátek, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varuje kromě bouřek také před možným zvedáním hladin řek - k němu už v pátek došlo v Moravskoslezském kraji. Teploměry v sobotu ukážou až 30 stupňů Celsia, v neděli může být ještě o stupeň tepleji.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 21:20|

V Ústí nad Orlicí popraskaly domy. Stojí za tím sucho

Kvůli jílovitému podloží a loňskému suchu popraskaly domy na Orlickoústecku. Na desítkách staveb se objevily hluboké trhliny, podle geologů za nimi stojí nestabilní podloží, které vysychá z nedostatku vody. Pak se díky tomu zmenšuje a hýbe se základy domů.
10. 4. 2019|

Inspekce odhalila nelegální provoz vodní elektrárny. Řeší i nepovolené zasněžování nebo napouštění bazénů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu majiteli malé vodní elektrárny v Krasíkově na Orlickoústecku. Nelegálním odběrem vody ovlivnil podle inspektorů půlkilometrový úsek na řece Moravská Sázava. Podnikatel se hájí tím, že šlo pouze o administrativní pochybení.
22. 3. 2019|

Spor o polikliniku v Lanškrouně. Radnice chce přestavbu, lékaři novou budovu

Poliklinika v Lanškrouně je v dezolátním stavu. O tom, že je s ní potřeba něco dělat, nikdo nepochybuje. Radnice proto navrhuje radikální přestavbu, která by se konala za plného provozu ordinací. Toho se ovšem lékaři obávají a požadují jiné řešení – novou a větší polikliniku o pár metrů dál. Podle radnice se ale měli ozvat dřív. Jen projekt a přípravné práce totiž vyšly na víc než čtyři miliony korun.
10. 1. 2019|