TÉMA

Bonn

Před 75 lety začala vznikat německá ústava. Po hrůzách nacismu zajistila nedotknutelnost lidské důstojnosti

Německo si připomíná výročí vzniku své ústavy. Přesně před 75 lety začali zástupci území pod západní okupační správou pracovat na nových základních zákonech. Po zkušenostech s nacismem chtěli budoucnost země postavit na právech a svobodách jednotlivce. V centru tak stojí nedotknutelnost lidské důstojnosti, ale i svoboda projevu a vyznání. Tvůrci počítali s tím, že ústava bude jen provizorní, nakonec ale platí dodnes.
10. 8. 2023|

Na německých letištích pokračují stávky, linky ruší Berlín nebo Hamburk

Provoz na německých letištích komplikuje stávka, kvůli které musely být v pondělí odřeknuty desítky letů. K původně ohlášené akci kontrolního personálu na Letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se ráno přidali jejich kolegové z letiště v severoněmeckém Hamburku. Přímý dopad na cestující z Česka by stávka mít neměla.
24. 4. 2023|

Archeologové našli pomocí laserového radaru obrovské předkolumbovské stavby

Mezinárodní vědecký tým pomocí technologie laserového radaru našel v Bolívii ztracená města civilizací, které tam existovaly ještě před příchodem evropských kolonizátorů. Archeologové výsledky popsali v odborném časopise Nature.
7. 6. 2022|

Modře osvětlené budovy připomněly vznik Organizace spojených národů

Památky v Praze, Olomouci nebo v Ostravě se v sobotu večer rozsvítily modře na počest 75. výročí vzniku Organizace spojených národů. K iniciativě „Rozsvítíme Evropu“ se přidaly i známé budovy ve světových městech, například radnice v Bruselu a Madridu, katedrála v Reykjavíku či budovy ministerstva zahraničí Lucemburska a Španělska. Modře ozářené byly také budovy evropských úřadoven OSN v Kodani, Ženevě, Bonnu a Haagu. V Praze bylo otevřeno krátce po vzniku světové organizace na přelomu roku 1947 a 1948 Informační centrum OSN. Byla to jedna z prvních poboček ve světě a nyní je součástí informační sítě OSN ve více než 60 státech. V Česku působí další tři agentury OSN, Světová zdravotnická organizace, Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci.
26. 10. 2020|

Vědci poprvé získali DNA z hmyzu uvězněného v jantaru

Vědcům se poprvé podařilo získat části DNA z hmyzu, který uvázl v pryskyřici stromů nalezených na Madagaskaru. Snít o vzniku Jurského parku je ale podle autorů výzkumu zatím předčasné. Hmyz totiž nepocházel z pravěku, ale uvázl a zemřel v pryskyřici jen před několika lety.
7. 10. 2020|
Doporučujeme

Beethovenovu Nedokončenou dokončí umělá inteligence

Devátá symfonie Ludwiga van Beethovena byla jeho poslední – z té Desáté složil jen několik not, které si stačil poznamenat, než roku 1827 zemřel. Tým muzikologů a programátorů se nyní pokusí tuto skladbu dokončit.
16. 12. 2019Aktualizováno22. 12. 2019, 14:55|

Škoda Transportation vyrobí tramvaje pro Bonn. Čtvrt století by měla exkluzivně dodávat i náhradní díly

Skupina Škoda Transportation dodá do Bonnu 26 tramvají ForCity Smart. Kontrakt zahrnuje opci na dalších dvanáct vozů. Součástí jsou exkluzivní dodávky náhradních dílů po dobu 25 let. Výše zakázky tak může dosáhnout téměř čtyř miliard korun, první tramvaje budou v Bonnu v roce 2022.
16. 12. 2019|

Pád NDR oddalovaly půjčky z Bonnu. Západní Německo také za miliardy marek vykupovalo vězně

Německo si připomíná třicáté výročí pádu Berlínské zdi. Významný podíl na ústupcích NDR tehdy měly peníze, neboť východní Německo bylo závislé na půjčkách od západoněmecké vlády. Kolaps režimu pomáhal oddalovat i obchod s politickými vězni, které Bonn vykupoval za miliardy marek.
9. 11. 2019|

Schäuble: Znovuustavení Berlína hlavním městem Německa bylo správné proevropské rozhodnutí

„Kdybychom zůstali v Bonnu, byl by to signál, že se Německo chápe jako část západní Evropy, tady v Berlíně je zřejmé, že vnímáme Evropu šířeji,“ domnívá se předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble (CDU). Veterán německé politiky poskytl České televizi exluzivní rozhovor při příležitosti dvacátého výročí přesunu německého parlamentu z Bonnu do Berlína. Hovořil s ním zpravodaj ČT Martin Jonáš.
19. 4. 2019|

Trojice německých letišť kvůli stávce zrušila přes 640 letů, dotýká se to i Česka

Kvůli stávce bezpečnostního personálu zrušila německá letiště v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Stuttgartu a Düsseldorfu více než 640 letů původně plánovaných na čtvrtek. Odpadlo i několik spojů s Prahou.
10. 1. 2019Aktualizováno10. 1. 2019, 15:41|