TÉMA

Josef Abrhám

Vrchní, prchni! aneb Výčepní ve Varech běželi na počest Josefa Abrháma

V závěru filmu Vrchní, prchni! utíkají po karlovarské kolonádě číšníci, aby chytili falešného kolegu Dalibora Vránu. Během aktuálního ročníku filmového festivalu běželi po kolonádě výčepní. Jejich běh byl vzpomínkou na slavnou komediální roli herce Josefa Abrháma, který letos v květnu zemřel.
8. 7. 2022|

Kultura může udělat vždycky něco, říká Jiří Macháček

Herec a zpěvák Jiří Macháček si s kapelou Mig 21 v sobotu zahraje s desítkami členů orchestru, sboru a baletu Národního divadla. V Interview ČT24 mluvil o pomoci Ukrajině, roli kultury i Josefu Abrhámovi. „To byl člověk, na kterém podle mě v životě nikdo neobjevil nějakou skvrnku jak umělecky, tak lidsky,“ sdělil.
20. 6. 2022|

Na poslední cestu vyprovázely Josefa Abrháma vzpomínky kolegů i Velorex

Desítky lidí se při bohoslužbě v kostele svaté Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel 16. května. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínali na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk
6. 6. 2022|

S Havlem byli oba plašší. Mohl hrát svůdníky, protože měl jistotu v Libunce, říká o Abrhámovi Balzerová

Dlouholetá herecká kolegyně a kamarádka Josefa Abrháma Eliška Balzerová v Interview ČT24 sdělila, že preciznějšího hereckého partnera prý v životě nepotkala. Zesnulou českou hereckou legendu označuje za šlechtice, který byl ale neobyčejně plachý. Mrzí ji, že nepředal svoje herecké umění mladé generaci. Abrhám zemřel 16. května ve věku 82 let.
23. 5. 2022|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

30 let zpět: Premiéra filmu Žebrácká opera

Před třiceti lety měl premiéru film Žebrácká opera. Slavnostního uvedení do kin se v pražské Lucerně vedle tvůrců zúčastnil Václav Havel i další politici. O novém díle se na kameru rozhovořili jeden z protagonistů snímku Josef Abrhám a režisér Jiří Menzel. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 9. 2021|

Půvabná a veselá herečka s nadhledem a sebeironií, vzpomínají kolegové na Šafránkovou

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Její kolegové na ni vzpomínají jako na nadanou a milou herečku, která i přesto, že ztvárňovala spíše komické role, byla skvělá i v těch vážných. Vyznačovala se nadhledem, vtipem a sebeironií.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 19:54|

Thálie vybírá z více než třicítky nominací, cenu už mají jistou Josef Abrhám či Aneta Voleská

Ceny Thálie zveřejnily jména herců a hereček, tanečníků a tanečnic či pěvců a pěvkyň, kteří mohou letos získat ocenění za mimořádný jevištní výkon. Nominace byly oznámeny on-line, pouze přes internet se odehraje 14. listopadu i vyhlášení vítězů na scéně Národního divadla. Ocenění už nebude překvapením pro držitele ceny za celoživotní mistrovství, Thálie totiž nové laureáty představily zároveň s odtajněním nominací v jednotlivých kategoriích.
2. 11. 2020|

ČT mimořádně zpřístupnila 25 filmů

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala pětadvacet kinosnímků, které poslouží jako ohlédnutí za tuzemskou porevoluční kinematografií. Společnou mají nominaci na některou z českých filmových cen (většina dokonce ocenění i získala) a také omezenou dobu, po kterou je lze zhlédnout. V iVysílání si tyto filmy můžete přehrát jen do 12. dubna 2020.
28. 3. 2020|

Slovenský prezident vyznamenal Kuciaka, Vášáryovou nebo Žbirku. Mezi oceněnými jsou i Češi

Slovenský prezident Andrej Kiska vyznamenal in memoriam Dagmar Burešovou. Advokátku matky Jana Palacha a někdejší předsedkyni České národní rady ocenil za zásluhy v oblasti práva a spravedlnosti. Státní vyznamenání udělil i českému herci Josefu Abrhámovi nebo muzikantovi Miroslavu Žbirkovi. Mezi třicítkou oceněných je i bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová nebo zavražděný investigativní novinář Ján Kuciak.
8. 1. 2019Aktualizováno8. 1. 2019, 20:19|