TÉMA

Andy

Plošina Nazca odkrývá stále nová tajemství. Německá matematička tomu pomohla z žebříku

Tajemné obrazce objevené na peruánské planině Nazca a v okolí přitahují vědce a návštěvníky po celá desetiletí. Výzkumníci objevují stále nové vzory. Geoglyfy, obrovské postavy i zvířata vytesané do jihoamerické pouště, jsou staré více než dva tisíce let. Rozluštit jejich tajemství se v zárodku výzkumu snažila německá matematička Maria Reicheová, která zemřela před 25 lety, 8. června 1998. Většinu života strávila na poušti, kde obrazce studovala pomocí žebříku i koštěte.
8. 6. 2023|

Masivní sesuvy půdy v Ekvádoru si vyžádaly sedm životů, další lidé se pohřešují

Nejméně sedm mrtvých a 62 pohřešovaných si vyžádal sesuv půdy v horské oblasti na jihu Ekvádoru, ke kterému došlo kvůli předchozím lijákům v noci z neděle na pondělí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na tamní úřady. Předchozí bilance čítala 16 mrtvých a sedm pohřešovaných.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 10:56|

Stačilo třicet let a polovina ledovců je pryč. Výzkum popsal změny v tropické části And

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních třicet let zmenšily téměř o polovinu, vyplývá ze studie skupiny MapBiomas, na níž se podíleli experti z Brazílie či Peru. K bezprecedentnímu úbytku ledovců podle nich přispěly klimatické změny i rozsáhlejší požáry v Amazonii.
20. 5. 2022|

Vědecká expedice objevila v bolivijských Andách 20 nových druhů zvířat i rostlin

Vědecká expedice objevila na svazích bolivijských And nedaleko metropole La Paz dvě desítky nových druhů rostlin a živočichů a také vzácné žáby a motýly, které odborníci považovali za vyhynulé. Informovala o tom agentura Reuters. Jedním z nových druhů je zakrslá žabka, která dorůstá velikosti jen kolem jednoho centimetru.
16. 12. 2020|

Ekosystémy se mohou měnit nečekaně rychle, ukázal výzkum Altiplana

Vědce překvapil nález deset milionů let starého zkamenělého stromu v oblasti andské náhorní plošiny Altiplano. Rozbor fosilie totiž ukázal, že tamní klima bylo v minulosti vlhčí, než předpokládaly dřívější klimatické modely. O zjištění informoval časopis Science Advances.
1. 9. 2020|

„Lidé odcházejí, myšlenky ne.“ Expedici, při které zahynulo 15 českých horolezců, připomene dokument

Letos uplyne 50 let od expedice Huascarán československých horolezců do Peru, která měla za cíl vystoupat na vrchol andské hory Huandoy. Výpravu ale smetla lavina stržená zemětřesením o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Po jejich stopách se vydal horolezec Marek Holeček, který prošel stejnou trasu jako Čechoslováci v sedmdesátém roce a s kolegy připravuje filmový dokument.
7. 2. 2020|

Vědci objevili v odlehlé části And neznámý druh žáby. Její existenci ale ohrožují čínští těžaři

Přírodovědci objevili v pohoří Cordillera del Cóndor ve východní části And pozoruhodný druh žáby. Jejich pozorování bylo náročné, protože žáby splývají s okolním prostředím. Vědci se ale obávají, že nově objevená žába nemá velkou šanci přežít – poblíž je totiž rozsáhlý čínský důl.
3. 1. 2019|