TÉMA

Anchorage

Na Aljašce havarovaly dva vrtulníky americké armády. Tři piloti zemřeli

Dva vrtulníky americké armády havarovaly v noci na pátek na Aljašce při návratu z výcvikového letu, napsala agentura AP. Podle agentury Reuters při nehodě zemřeli tři piloti. Bližší podrobnosti neuvedla.
28. 4. 2023|

Lední medvědi umí ovládat zbraně. Loví pomocí nich mrože, ukázal výzkum

Lední medvědi jsou sice v Arktidě vrcholovými predátory, přesto i oni narazí na kořist, na kterou nestačí. Jedním z takových zvířat je mrož –⁠ až 1300 kilogramů vážící savec vybavený obrovskými kly, téměř neproniknutelnou vrstvou tuku chránící tělo a tvrdou lebkou je pro ledního medvěda víc než důstojným protivníkem. Nová studie odhalila, že si někteří lední medvědi našli způsob, jak své šance zvýšit. Mrože ubijí kusem kamene nebo ledu.
1. 8. 2021|

Trosky Kellnerovy helikoptéry zkoumají v Anchorage

Vrak havarované helikoptéry Airbus AS350B3 byl převezen do Anchorage, kde ho zkoumá dvanáctičlenný tým vyšetřovatelů. V průběhu příštího týdne pak americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zřejmě zveřejní předběžnou zprávu o nehodě, při níž koncem března zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner. Podle portálu Alaska's News Source to řekl Clint Johnson z NTSB s tím, že může trvat i rok, než tento úřad vypracuje konečné závěry vyšetřování. Uvedl také, že David Horváth, jediný člověk, který nehodu přežil, dal najevo zájem o okolnostech neštěstí vypovídat, napsal portál Anchorage Daily News.
8. 4. 2021|

Úřady vyzvedly vrak vrtulníku, v němž zahynul Kellner. Prozkoumají možné vady

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) vyzvedl na Aljašce trosky vrtulníku, v němž zahynulo pět lidí včetně miliardáře Petra Kellnera. Vyšetřovatelé budou zkoumat důkazy týkající se nehody.
3. 4. 2021|

Nezvěstný vrtulník s Kellnerem nahlásil provozovatel stroje až po dvou hodinách

Společnost provozující vrtulník, při jehož pádu zahynulo v sobotu na Aljašce pět lidí včetně podnikatele Petra Kellnera, upozornila záchranáře na nezvěstný stroj až dvě hodiny poté, co helikoptéra přestala vysílat satelitní trasovací signál. Uvedli to vyšetřovatelé z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), kteří nyní zjišťují, proč se tak stalo a zda nehodu původně přežil kromě snowboardisty Davida Horvátha i někdo další. Horváth je stále ve vážném stavu v místní nemocnici.
31. 3. 2021|

Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku

Během výletu za adrenalinovým lyžováním zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce nejbohatší Čech Petr Kellner, informoval list The New York Times. Zprávu v pondělí potvrdila mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová, v jejímž čele Kellner stál. Pád stroje nepřežili další čtyři lidé. Tragická událost se stala v sobotu. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo Kellnera v pondělí pověřen jeden z jejích akcionářů Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:14|

Na Aljašce skončilo jednání USA a Číny. Přes vyhrocenou atmosféru bylo dle obou stran přínosné

Na Aljašce skončilo první osobní jednání představitelů Spojených států a Číny od lednové inaugurace amerického prezidenta Joea Bidena, které začalo nebývale ostrým střetem před zástupci médií. Šéf americké diplomacie Antony Blinken však po rozhovorech prohlásil, že diskuse byly velice upřímné a že se zájmy obou velmocí v některých otázkách shodují. Jang Ťie-čch' z vedení čínské komunistické strany schůzku označil za upřímnou a prospěšnou, poznamenal však, že neshody v některých tématech přetrvávají.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 22:56|
Počasí

Pouštní města v USA zasypal sníh, na hranicích s Mexikem napadlo 15 centimetrů

Sníh zaskočil ve středu obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států. Zatímco v Arizoně či Nevadě pokryla kaktusy bílá pokrývka, v Anchorage na Aljašce bylo s téměř šesti stupni Celsia vlahé ovzduší, přinejmenším na tamní poměry. Za nezvyklé výkyvy může takzvané tryskové proudění.
3. 1. 2019|