TÉMA

Stonava

OKD se loni extrémně dařilo. Mezi obce zasažené těžbou rozdělí 40 milionů

Těžební společnost OKD vykazuje nejlepší ekonomické výsledky od roku 2011. Zájem o uhlí na trhu byl v loňském roce velký, rekordní je i jeho cena. Společnost proto prostřednictvím svých grantů přispěla obcím, které těžbou uhlí ovlivňuje. Mezi třináct investičních projektů rozdělila čtyřicet milionů korun.
8. 11. 2023|

Zraněných po otřesu v dole na Karvinsku je šestnáct. Většinu už z nemocnic propustili

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění, řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až v pátek.
13. 1. 2023|

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih zemřel jeden horník, dalších jedenáct je zraněných

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih ve Stonavě na Karvinsku přišel o život jeden z horníků, který pracoval v dobývacím prostoru. Dalších jedenáct horníků bylo zraněno. Pět mužů utrpělo vážná nebo středně těžká poranění. V dole byla pozastavena těžba.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:15|

Moravskoslezská policie obvinila čtyři lidi z ovlivňování veřejných zakázek

Z ovlivňování průběhu veřejných zakázek moravskoslezští policisté obvinili čtyři lidi. Organizátora, osmatřicetiletého muže z Karvinska, soud poslal do vazby. Zbytek je stíhán na svobodě. Kriminalisté složitý případ pěti podezřelých tendrů rozplétali rok. Má jít o rekonstrukce škol, školek nebo obytného domu v Havířově. Obviněným v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.
17. 6. 2022|

Při závalu v dole ČSM-Sever na Karvinsku zahynul horník

V Dole ČSM-Sever společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku v pátek ráno zemřel horník. Neštěstí se stalo, když při likvidaci chodby asi osm set metrů pod zemí nastal zával. Mrtvým je zaměstnanec dodavatelské firmy. Nikdo další se nezranil. Informovala o tom mluvčí těžební společnosti OKD Naďa Chattová.
18. 3. 2022|

Za přírůstky nakažených může hlavně Karvinsko, za neděli zatím v Česku přibylo 125 nemocných

V neděli v Česku do 17:30 přibylo 125 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Resort nárůst pozitivních testů v posledních dnech nepovažuje za druhou vlnu pandemie. Může za ně zejména situace v těžební firmě OKD, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
28. 6. 2020Aktualizováno28. 6. 2020, 20:38|

Nárůst nových případů koronaviru pokračuje. Od příštího týdne se uvolní režim na hranici s Polskem

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že při cestě z polského Slezského vojvodství už od příštího týdne nebude povinné předkládat negativní test nebo podstupovat karanténu. Za sobotu mezitím podle údajů k 17:30 přibylo v Česku už 126 nových případů koronaviru. To je víc, než činily v předchozích týdnech po většinu dní přírůstky za celých 24 hodin. Ty však v poslední době kolísají kvůli cílenému testování lidí v lokálních ohniscích nemoci.
27. 6. 2020Aktualizováno27. 6. 2020, 20:01|

Michal Heřman skončil ve funkci výkonného ředitele OKD i v čele představenstva

Vedení těžební společnosti OKD se mění. Server iDnes.cz uvedl, že Michal Heřman skončil ke konci loňského roku v čele představenstva firmy, mluvčí OKD Ivo Čelechovský později České televizi sdělil, že byl odvolán i z funkce výkonného ředitele. Novou předsedkyní představenstva se stala Vanda Staňková.
6. 1. 2020|

Tragický výbuch v Dole ČSM připomíná žulová slza

Památku třinácti havířů, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM-Sever, uctili ve Stonavě na Karvinsku pozůstalí po obětech, politici i zástupci těžařů. Až na jednoho pocházeli všichni zemřelí horníci z Polska. V rámci pietní akce posvětil pomník ve tvaru slzy ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 15:09|

Lidé z Karvinska mohou jezdit do práce zdarma. Kraj nechce, aby za prací odcházeli do jiných regionů

Obyvatelé devíti obcí z Karvinska mohou za prací cestovat zdarma. Hejtmanství jim rozdá dopravní karty, takzvané ODISky pro cestování v integrovaném systému po celém kraji. Tímto krokem chce podpořit dojíždění zaměstnanců za prací, a zastavit odliv lidí z regionu. Už od roku 2017 tuto možnost mají obyvatelé Havířova, Karviné a Orlové a také lidé, kteří pracují ve zdejších zdravotnických zařízeních.
11. 9. 2019|

Dokument ČT24 o loňském výbuchu v Dole ČSM, který nepřežilo třináct horníků

ČT24 odvysílala nový dokument Marty Pilařové o explozi metanu v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Snímek Výbuch v dole popisuje nejen samotnou tragédii, která připravila o život třináct havířů z Polska a Česka, ale ukazuje také život těch, které záchranáři z hořícího pekla dostali ven. Výbuch v dole ČSM patří mezi nejtragičtější za posledních zhruba třicet let.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 19:59|
Důl ČSM

„Havíři brečí, ale o samotě,“ říká horník v novém dokumentu ČT24 Výbuch v dole

20. prosince 2018 to byla pro horníky z Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku šichta, jako každá jiná. Do Vánoc zbývalo několik dní a nikoho z havířů ani nenapadlo, že někteří už nikdy neuvidí denní světlo. Pracovní den ukončil po třech hodinách od zahájení směny výbuch metanu. Pod zemí zemřelo třináct horníků. Někteří havíři, kteří přežili, opět fárají a jinou práci nechtějí. „Nebylo by to ono, šachta je šachta,“ říkají. Důlnímu neštěstí se bude věnovat dokument Marty Pilařové, který ČT24 odvysílá v pátek ve 20:00.
20. 6. 2019|

Záchranáři vyprostili pozůstatky horníků z Dolu ČSM-Sever. Příčina výbuchu se stále vyšetřuje

Báňští záchranáři v sobotu vynesli na povrch pozůstatky posledních čtyř horníků, kteří zahynuli při prosincovém neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Bude provedena jejich pitva. V pondělí to sdělila okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 11:14|

Záchranáři vyprostili z Dolu ČSM těla dalších čtyř horníků

Záchranáři o víkendu vyprostili těla dalších čtyř horníků, kteří zemřeli při prosincovém neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. V dole zůstávají ostatky čtyř havířů, které mají být vyneseny v květnu. V pondělí o tom informovala okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.
29. 4. 2019|

Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM tělo jedné z obětí loňské tragédie

Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM tělo jedné z obětí tragické události, při které loni v prosinci zahynulo 13 horníků. Potvrdila to okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková. Záchranáři se budou snažit dostat na povrch i těla zbylých osmi obětí výbuchu, další čtyři těla by mohli dostat ven do konce měsíce.
24. 4. 2019Aktualizováno24. 4. 2019, 12:24|

V Dole ČSM začaly práce na zpřístupnění místa výbuchu. Těla horníků mají být vyproštěna do měsíce

V Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku začaly práce na zpřístupnění místa po prosincovém výbuchu metanu, při kterém zahynulo třináct horníků. V pondělí začala rekonstrukce dvou výbuchuvzdorných hrází, jimiž je místo uzavřeno. Ostatky prvních horníků by měly být vyproštěny do konce měsíce a všechna těla mají záchranáři dostat na povrch do poloviny května.
15. 4. 2019|

OKD má povolení ke vstupu do požářiště v Dole ČSM, vyprošťování těl horníků může začít

Báňští záchranáři provedli průzkum míst v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde v prosinci při výbuchu metanu zahynulo třináct horníků. Těžební společnost OKD v pátek dostala od báňského úřadu povolení ke vstupu do požářiště, první práce na jeho zpřístupnění zahájí v pondělí.
12. 4. 2019|

Průzkum v uzavřené části dolu ČSM proběhne tento týden. Těla by měla být vyproštěna do poloviny května

Těžební společnost OKD chce do konce týdne provést průzkum v uzavřené části dolu ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. První těla horníků by mohli záchranáři dostat na povrch v dubnu, všech devět těl by pak mělo být vyproštěno do poloviny května. V prosinci minulého roku došlo v šachtě k výbuchu metanu, při kterém zahynulo 13 horníků.
10. 4. 2019Aktualizováno10. 4. 2019, 13:39|

OKD vyplatí rodinám horníků víc peněz. Další miliony rozdělí prostřednictvím své nadace

Těžební společnost OKD zvýšila o sto tisíc korun jednorázové odškodnění rodinám třinácti horníků, kteří před Vánocemi zahynuli při výbuchu metanu v Dole ČSM Sever ve Stonavě. Mezi rodiny navíc rozdělí dalších patnáct milionů prostřednictvím své Nadace OKD.
20. 3. 2019|
OKD

Neštěstí v Dole ČSM bude vyšetřovat mezinárodní tým. Poláci se k Čechům připojili v pátek

Prosincový výbuch metanu a následný požár v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, který si vyžádal 13 obětí, z toho 12 Poláků, bude vyšetřovat česko-polský tým policistů a státních zástupců. Potvrdila to mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.
4. 1. 2019|
Důl ČSM

Horníci Dolu ČSM se vrátili do práce. Po tragickém výbuchu přiznávají obavy

Horníci Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku se ve čtvrtek poprvé od tragického výbuchu metanu z minulého čtvrtka vrátili do práce. O svých pocitech příliš mluvit nechtěli, někteří ale přiznali, že do práce přichází s větším strachem než jindy.
27. 12. 2018Aktualizováno27. 12. 2018, 07:30|
Důl ČSM

V dole ČSM bude obnoveno fárání. Sbírky pro oběti výbuchu už vynesly přes 700 tisíc

Horníci ve čtvrtek poprvé od neštěstí v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku sfárají do nepoškozené části šachty. Prostor, kde minulý čtvrtek vybuchl metan, bude speciálními hrázemi zavřený ještě několik týdnů. V nemocnici v Ostravě zůstávají dva zranění muži, třináct jich explozi nepřežilo.
26. 12. 2018|

Oběti důlní tragédie připomenou půlnoční mše. Důl ČSM se zatím chystá na obnovení prací

Na půlnočních a dalších vánočních mších na Ostravsku a Karvinsku si lidé připomenou památku třinácti horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli při explozi metanu v Dole ČSM. Podzemí je nyní prázdné, výbuch důlní práce přerušil, na místě pak zůstali pouze záchranáři. Po Vánocích ale chtějí těžaři práce obnovit.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 11:27|

Výbuch metanu v Dole ČSM na Karvinsku má nejméně pět obětí, osm horníků se pohřešuje

V černouhelném Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku ve čtvrtek odpoledne vybuchl metan. Nejméně pět horníků zemřelo, osm lidí se stále pohřešuje a deset se jich zranilo. Báňští záchranáři, kterým v noci přijeli na pomoc kolegové z Polska, podzemí dál prohledávají. Na místo neštěstí by měl v pátek dopoledne přijet premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki.
20. 12. 2018Aktualizováno21. 12. 2018, 07:11|