TÉMA

Renáta Vesecká

Soud poslal bývalé manažery Mostecké uhelné na 7,5 a šest let do vězení

Pražský městský soud uznal Antonia Koláčka a Oldřicha Klimeckého vinnými v kauze ovládnutí a privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Koláček byl odsouzen na 7,5 roku vězení a propadne mu několik set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele společnosti Oldřicha Klimeckého potrestal soud šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Verdikt není pravomocný. Bývalí manažeři těžební firmy podle rozsudku způsobili státu podvodem škodu nejméně 2,3 miliardy, když vládě zatajili, že menšinový státní podíl v MUS kupují oni. Škodu mají uhradit. Muži vinu odmítají, proti verdiktu se obratem odvolali.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 22:40|

Česko chce koordinovat shromažďování důkazů o válečných zločinech na Ukrajině

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že Česko chce se státy paralelně vyšetřujícími možné válečné zločiny na Ukrajině koordinovat shromažďování důkazů. To má být základem pro případné sestavení obžaloby. O české účasti na vyšetřování jednal v pondělí v nizozemském Haagu spolu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou s prezidentem Mezinárodního trestního soudu (ICC) Piotrem Hofmańským.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 23:27|

Igor Stříž působí na Nejvyšším státním zastupitelství deset let. V prokuratuře začínal na sklonku komunismu

Novým nejvyšším státním zástupcem se stal Igor Stříž. Jeho jmenování na pondělním jednání schválila vláda. Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil Pavel Zeman. Stříže navrhla vládě ke jmenování ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).
12. 7. 2021|

Chybějící zákon je můj dluh, říká Zeman. Že neprošla poslední jeho verze, ho ale těší

Za dluh, který po sobě zanechá, považuje končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman to, že za deset let jeho působení nevznikl nový zákon o státním zastupitelství. Zároveň je však rád, že nakonec nebude přijata novela, která z původního komplexního návrhu zbyla. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zdůraznil, že rezignaci oznámil s takovým předstihem, aby ponechal dost času k nalezení svého nástupce. Myšlenku, že by vláda do funkce instalovala někoho, kdo státním zástupcem není, označil za znásilnění systému.
13. 6. 2021|
Události komentáře

Vesecká: Pavel Zeman měl určit Šarochovi lhůtu. Výměnu dozorového žalobce nečeká

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman měl dát městskému státnímu zastupitelství termín, do kdy je třeba doplnit vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Myslí si to Zemanova předchůdkyně Renáta Vesecká. Ani ona, ani Zeman ale nečekají, že by doplnění důkazů mělo policii a zastupitelství trvat dlouho. Vesecká to řekla v pořadu Události, komentáře.
5. 12. 2019|

Vitásková dostala u soudu dvouletou podmínku za jmenování Vesecké

Okresní soud v Jihlavě uložil bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové podmíněný trest dva roky s odkladem na 30 měsíců. Prvoinstanční soud tak zopakoval loňský verdikt, jejž zrušil odvolací soud. Obhájkyně Vitáskové i státní zástupce, který navrhoval 3,5 roku vězení, se proti rozsudku odvolali. Ten tak není pravomocný.
1. 11. 2019Aktualizováno1. 11. 2019, 11:22|
Události komentáře

Vesecká: Zákon o státních zástupcích jde dobrým směrem, ale rozhodně neřeší nezávislost

Česká republika po třiceti letech svobody úpravu zákona o státních zastupitelstvích potřebuje, nová norma se ale vůbec nezabývá tím zásadním – personální a rozpočtovou nezávislostí žalobců na výkonné moci. V Událostech, komentářích to řekla bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Ptal se Martin Řezníček.
12. 9. 2019|

Soud zamítl odškodnění 35 milionů pro Vitáskovou, protože ho žádá za už neexistující rozsudek

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl požadavek Aleny Vitáskové na odškodnění pětatřicet milionů korun a úroků v souvislosti s jejím trestním stíháním v kauze solárních elektráren bratrů Alexandra a Zdeňka Zemkových. Proti rozhodnutí se Vitásková může odvolat. Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) chtěla řízení o odškodném přerušit, než padne pravomocný rozsudek v hlavní kauze.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 12:14|

Státní zástupce chce přísnější trest pro exšéfku ERÚ Vitáskovou za jmenování Vesecké do vedení úřadu

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro Alenu Vitáskovou za to, že jmenovala místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Renátu Veseckou. Proti původní podmínce se odvolal. ČT to potvrdil jihlavský státní zástupce Kamil Špelda. Bývalá šéfka ERÚ Vitásková dostala nepravomocný dvouletý trest v listopadu, podle soudu zneužila jmenováním Vesecké pravomoc.
14. 12. 2018|