TÉMA

Korunní princ

Saúdská Arábie stojí vůči Izraeli na pomezí mezi pragmatismem a veřejným míněním

Po brutálním teroristickém útoku hnutí Hamás na izraelské občany a následné vojenské odpovědi židovského státu se Saúdská Arábie, jeden z nejvlivnějších arabských států na Blízkém východě, ocitla ve velmi složité situaci: na jednu stranu chce vedení království setrvat ve svém cíli normalizovat s Izraelem vztahy, za což se jí má dostat ekonomické a vojenské pomoci USA. Na druhou stranu si nesmí znechutit vlastní občany, kteří podle dostupných dat stojí s velkou převahou na straně Palestinců.
8. 11. 2023|

Jordánský korunní princ se oženil. Svatba může jeho zemi těsněji provázat se Saúdskou Arábií

Jordánsko zažilo velkolepou svatbu korunního prince Husajna a dcery saúdskoarabského magnáta. Na rozdíl od evropských monarchií jde nejen o společenskou, ale i politickou událost. Podle agentury AP tento sňatek osvěžuje image jordánské monarchie a mohl by zemi, která je ceněna pro svou dlouhodobou stabilitu, pomoci navázat strategické partnerství se Saúdskou Arábií. Přestože Jordánsko nemá ropu a nedokáže obyvatelům poskytnout trvalý blahobyt, přežilo sto let v neklidné části Blízkého východu.
2. 6. 2023|

Americký soud zamítl žalobu na saúdského korunního prince kvůli vraždě novináře Chášakdžího

Soud ve Spojených státech zamítl žalobu proti saúdskoarabskému korunnímu princi Mohamedovi bin Salmánovi kvůli jeho údajném podílu na vraždě novináře Džamála Chášakdžího. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v listopadu soudu navrhla, aby bin Salmánovi v tomto občanskoprávním řízení přiznal imunitu.
7. 12. 2022|

Z korunního prince Charlese se stal král Karel III.

Alžbětinská éra skončila. Po smrti královny Alžběty II. se novým panovníkem Spojeného království a dalších 15 nezávislých států sdružených ve Společenství národů stal její syn Charles, který si zvolil panovnické jméno Karel III. Na trůn usedl po rekordně dlouhé době strávené v roli následníka trůnu, prince z Walesu. Úkolu, na který se připravoval celý život, se ujímá v 73 letech.
8. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 08:08|

Francouzská policie zatkla podezřelého z vraždy novináře Chášakdžího, uvedla stanice RTL

Policie na pařížském letišti Charlese de Gaullea zatkla muže podezřelého z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Informovala o tom francouzská rozhlasová stanice RTL. Členové komanda ze Saúdské Arábie Chášakdžího brutálně zavraždili v říjnu 2018 na konzulátu této blízkovýchodní země v Istanbulu.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:41|

Tajné služby USA: Princ bin Salmán schválil vraždu Chášakdžího. Rijád to odmítá

Podle amerických zpravodajců schválil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán operaci s cílem zajmout či zabít novináře a kritika Rijádu Džamála Chášakdžího. Novinář byl v roce 2018 brutálně zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu.  Americká diplomacie po zveřejnění odtajněného dokumentu ohlásila cestovní restrikce proti desítkám saúdskoarabských občanů. Bin Salmán by ale podle deníku New York Times (NYT) mezi nimi být neměl. Saúdská Arábie nově zveřejněné hodnocení „naprosto odmítá“, uvedlo podle Reuters tamní ministerstvo zahraničí.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:40|

V Rijádu byli zadrženi tři členové královské rodiny Saúdů. Spekuluje se o pokusu o převrat

V Saúdské Arábii byli zadrženi tři vysoce postavení členové vládnoucí královské rodiny Saúdů – princ Ahmad bin Abdal Azíz, který je mladším bratrem krále Salmána, králův synovec Muhammad bin Najíf Saúd a jeho nevlastní bratr Naváf bin Najíf. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje. Podle nich zadržení údajně plánovali puč.
7. 3. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 20:26|

Saúdskoarabský korunní princ se zřejmě naboural do mobilu miliardáře Bezose, tvrdí experti OSN

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán čelí podezření ze strany expertů OSN, že se podílel na kybernetickém útoku proti Jeffu Bezosovi. Podle předběžných závěrů vyšetřování dostal miliardář od prince zprávu se škodlivým softwarem, který umožnil se do Bezosova mobilu nabourat. Kauza může mít spojitost s vraždou novináře Džamála Chášakdžího, který psal do Bezosem vlastněného listu The Washington Post kritické články o saúdskoarabské vládnoucí rodině.
24. 1. 2020|

Musíme odstrašit Írán, jinak ropa nepředstavitelně zdraží, varuje saúdský princ

Svět se musí sjednotit a odstrašit Írán, jinak hrozí konflikt a ceny ropy by mohly dosáhnout nepředstavitelných výšin. V rozhovoru s americkou televizí CBS to uvedl saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, který varoval před kolapsem světové ekonomiky. Stejně jako Spojené státy si myslí, že nedávný útok na saúdskoarabská ropná zařízení byl válečným aktem Íránu. Zdůraznil ale, že dává přednost mírovému řešení.
30. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 18:55|

„Nesu veškerou odpovědnost.“ Saúdský princ promluvil o vraždě novináře Chášakdžího

Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán připustil odpovědnost v případu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Princ to uvedl v dokumentu americké televize PBS. Chášakdží byl loni brutálně zavražděn na velvyslanectví v Istanbulu.
26. 9. 2019|

Vyšetřovatelka OSN doporučila kvůli vraždě Chášakdžího prošetřit roli saúdského korunního prince

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnès Callamardová doporučila zahájit vyšetřování saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána a dalších představitelů království v souvislosti s loňskou vraždou novináře Džamála Chášakdžího. Ve své zprávě také doporučila, aby generální tajemník OSN António Guterres zorganizoval mezinárodní trestní vyšetřování této „mimosoudní popravy“.  Rijád označil zprávu za nedůvěryhodnou, zatímco turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že vrazi novináře budou pohnáni k odpovědnosti.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 20:56|

Zacházejí s námi jako s otroky, tvrdí uprchlá Saúdka. V Kanadě chce žít „normální život“

Mladá Saúdka, která požádala o azyl v Kanadě, uvedla, že jí útěk od rodiny stál „za riziko“, aby mohla žít nezávislejší život. „Neměla jsem co ztratit,“ řekla osmnáctiletá Rahaf kanadskému listu Toronto Star. Teenagerka, která už se těší, až si najde práci a začne žít „normální život“, odstranila ze svého příjmení „Kunúnová“ poté, co ji rodina odmítla. Nyní je tak jen Mohammedová.
15. 1. 2019|

Senát USA uznal saúdského korunního prince odpovědným za vraždu Chášakdžího

Američtí senátoři jednomyslně podpořili rezoluci, kterou uznali saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána odpovědným za říjnovou vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Senát také schválil rezoluci, která doporučuje ukončit americkou vojenskou pomoc Saúdské Arábii v jemenské občanské válce.
14. 12. 2018|