TÉMA

Inkluze

Vládní zmocněnkyně označila slova Zwyrtek Hamplové o romských třídách jako rasistická

Rasistická vyjádření politiků jsou nepřijatelná a dělit děti podle příslušnosti k menšině je nepřípustné, sdělila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Reagovala tak na vyjádření senátorky Jany Zwyrtek Hamplové o segregaci romských školáků. Podle zmocněnkyně je senátorčina rétorika otevřeně rasistická a je v příkrém rozporu s lidskými právy a demokratickými hodnotami, na kterých česká společnost stojí.
31. 3. 2023|

Evropská komise proti rasismu a netoleranci vytýká Česku nedostatky v integraci Romů ve školách a ochraně LGBT+

Česká republika podle Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) nerealizovala doporučení z roku 2020, ve kterém komise zemi vyzývala k vymýcení segregace romských dětí ve školách. Další doporučení, aby Česko vytvořilo národní strategii s cílem vypořádat se s nesnášenlivostí vůči lidem z komunity LGBT+ a jejich diskriminací, provedla země jen částečně. ECRI, která je orgánem pro sledování lidských práv Rady Evropy, to uvedla v hodnotící zprávě.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 17:11|

Děti izolací trpí a nerovnosti se zvyšují, varuje speciální pedagožka Laurenčíková

Dlouhodobá izolace u dětí způsobuje vážné duševní problémy, české děti kvůli zavřeným školám postihuje více než jinde v Evropě, varuje předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání a výboru pro práva dítěte Klára Laurenčíková. V Interview ČT24 řekla, že snaha naplnit běžné osnovy při distanční výuce škodí dětem i učitelům.
5. 3. 2021|

NKÚ kritizuje přístup státu k inkluzi. „Agentura z dotace financuje svou vlastní činnost,“ píše

České školství bylo podle Nejvyššího kontrolního úřadu špatně připravené na inkluzi. Finančně je společné vzdělávání závislé především na penězích z Evropské unie, podporu přitom získaly i projekty, u kterých podle závěrů prověrky není jisté, že skutečně pomohou žákům se speciálními potřebami nebo sociálně znevýhodněným. Na inkluzi ve vyloučených lokalitách se vyčerpala jen polovina připravených peněz především kvůli nezájmu obcí. Podle ministerstva školství ale kontroloři své závěry učinili bez širší znalosti problematiky.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 16:22|

Pedagogové a odborníci oponují změnám v inkluzi, nechtějí návrat před rok 2016

Ministerstvo školství by mělo připravovat změny ve vzdělávání handicapovaných dětí společně s odborníky a na základně jasných dat. Návrh úprav, které by měly omezit využití asistentů pedagoga jen pro děti s některými handicapy, s experty nekonzultovalo. Novela by podle nich školám i dětem uškodila.
22. 9. 2020|

Některým dětem hrozí, že je nová vyhláška ministerstva připraví o asistenta pedagoga

Ministerstvo školství připravilo novou vyhlášku k inkluzi, která mění skupiny dětí s nárokem na podporu v podobě například asistenta pedagoga. Podle návrhu by se bez něj nově museli obejít třeba žáci s poruchami učení nebo tělesným handicapem, některé školy i rodiče to považují za problém. O podobě vyhlášky budou tento čtvrtek jednat zástupci odborníků nebo například ředitelů základních škol.
15. 9. 2020|

Jak financovat sociální služby a jak se postavit šmejdům? Diskutovali lídři z Pardubického kraje

Pardubický kraj prosazuje terénní sociální služby namísto rozvíjení ústavní péče. Devatero lídrů kandidátek se shodlo na tom, že sociální služby je třeba dále podporovat a rozvíjet, otázkou ale zůstává, jak je financovat. Uchazeči o hejtmanský úřad diskutovali také o tom, jak si poradit s takzvanými šmejdy či jak přistoupit k inkluzivnímu vzdělávání.
15. 9. 2020|

Brno chce změnit pravidla pro reklamu na MHD. Stojí za tím revolta řidiče a otce autistických dětí

O změně pravidel pro zadávání reklamy na vozech bude jednat brněnský dopravní podnik. Diskuzi vyvolal jeden z jeho řidičů, který odmítl jezdit s autobusem polepeným sloganem hnutí SPD. Heslo se totiž vymezovalo proti inkluzi ve školství a řidič sám je otcem dvou autistických dětí.
2. 9. 2020|
Reportéři ČT

Má autismus a kreslí počítačové grafiky, které chválí i malíři v Česku. Václav si teď říká Wizardin

Václav je autista, na střední školu se ale dostal jako nejlepší a díky inkluzi studuje na oboru s maturitou. Kromě toho je také nadějný umělec, říká si Wizardin. Jeho počítačové grafiky oceňují i přední čeští umělci a předvídají mu velkou budoucnost. Za Václavem se po čtyřech letech poté, co na jeho příběh poprvé upozornili Reportéři ČT, vrátil David Vondráček.
24. 3. 2020|

Unikátní divadelní projekt pracuje s lidmi s Downovým syndromem. Redaktorka ČT ho půl roku mapovala

Režisérce Jitce Vrbkové se před šesti lety narodila dcera s Downovým syndromem. K nové situaci se tvůrkyně postavila jako k výzvě. Do svého divadelního souboru Aldente angažovala herce se stejnou diagnózou a vznikl unikátní projekt, který dokazuje, že inkluze dětí se syndromem do společnosti se daří. Právě o nich Česká televize natočila půlhodinový dokument Nejsme down autorky Ley Surovcové.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 21:29|

Implantát pro neslyšící proplatí od ledna pojišťovny i dospělým

Přelom roku přinese několik změn pro lidi s vadami sluchu. Nově jim například pojišťovny budou proplácet sluchadla na obě uši. Změny se od nového roku dotknou i zaměstnavatelů lidí s handicapem, kterým stát bude přispívat více.
28. 12. 2019|

Školství čeká od ledna zásadní změna. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků

Školství čeká od prvního ledna zásadní změna – zcela se mění jeho financování. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale podle počtu odučených hodin. Nový způsob má být spravedlivější a ministerstvo si od něj slibuje i zvýšení kvality vzdělávání. Zohlednit by měl rozdíly ve velikosti a oborové struktuře škol v jednotlivých krajích. Reforma měla začít už v roce 2019, poslanci ale její start o rok odložili.
27. 12. 2019|

Méně asistentů i kontrol v poradnách. Ministr Plaga podepsal vyhlášku o změnách v inkluzi

Handicapované děti budou zřejmě ve školách častěji než dosud sdílet jednoho asistenta pedagoga. Vyplývá to z novely vyhlášky o  společném vzdělávání dětí ve školách, kterou v pondělí podepsal ministr školství Robert Plaga (ANO). Materiál nyní posoudí pracovní komise legislativní rady vlády a po publikování ve Sbírce zákonů by novela měla platit od 1. října.
27. 5. 2019|
Události komentáře

Mapy pomohly Matějovi s autismem. Teď jeho design míří na sedačky autobusů MHD

Matěj Hošek trpí poruchou autistického spektra. Zároveň má ale výjimečnou paměť a představivost, která mu umožňuje mimo jiné dokonale kreslit dopravní mapy. Rodičům se podařilo syna nasměrovat na nadějnou cestu originálním způsobem. Založili charitativní značku Maappi, která je postavena právě na kreslených plánech. Neobvyklý design bude k vidění i v autobusech Pražské integrované dopravy na potazích sedaček.
5. 12. 2018|

Ministerstvo chce jen jednoho asistenta učitele ve třídě. Jsou prý moc drazí

Novela vyhlášky o inkluzi má snížit finanční i administrativní náročnost společného vzdělávání handicapovaných a nadaných dětí. Snížit se má počet asistentů ve třídách: zatímco teď mohou být i tři, nově to má být maximálně jeden, který se bude muset věnovat víc žákům najednou, navrhuje ministerstvo školství. Někteří ředitelé ale před změnami varují. Nyní pracuje ve školách přes 17 tisíc asistentů.
25. 11. 2018|