TÉMA

Lenka Dusilová

Režisér Sedlák zůstává u drog. Do superhrdinského seriálu o závislostech obsadil i Dusilovou

Režisér a scenárista Adam Sedlák na sebe loni upozornil dramatem Banger. Na telefon natočený snímek se dotýkal tématu drog, na něž se zaměřuje i chystaný seriál, který Sedlák připravuje v koprodukci České televize jako součást preventivní protidrogové kampaně. Závislost v seriálu Adikts rámuje superhrdinský žánr.
28. 8. 2023|

Je všechno dobrý? Marie Kieslowski se zeptala kolegyň, jaké je být ženou v hudební branži

Zpěvačka a pianistka Marie Kieslowski po svém loňském debutovém sólovém albu s názvem Je všechno dobrý? připravila stejnojmennou knihu. V ní texty písní a odkazy k jejich poslechu propojila se sedmi rozhovory. Kolegyně z hudební branže vyzpovídala ohledně toho, jaké je být ženou na hudební scéně.
25. 4. 2023|

Vraky z Irpině, sovětský dezertér a Hutka i Artway. Festival Paměti národa nezapomíná na nesvobodu

Na Strahovském stadionu začíná třídenní Festival Paměti národa. Na návštěvníky čekají projekce, diskuse, hudba i divadlo, které se tématem vážou k nesvobodě. Nejen z období nacistické a komunistické totality, ale i třeba z aktuální války na Ukrajině. Festival pořádá organizace Post Bellum, která spravuje sbírku vzpomínek pamětníků Paměť národa.
29. 9. 2022|

V Boskovicích začal třicátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť. Nabídne koncerty, výstavy i divadlo

Historické centrum Boskovic na Blanensku hostí třicátý ročník multižánrového festivalu pro židovskou čtvrť. Každý rok na něj zavítají tisíce návštěvníků. Akce trvá čtyři dny a nabídne program hned na několika scénách. Přehlídka potrvá do neděle.
8. 7. 2022|

„Oplakávání je v hudbě mnoho.“ Dusilovou a Dekkadancers spojilo Stabat Mater

Staletí existující duchovní text se současným tancem a hudbou propojují pouhé dva večery v pražském prostoru Jatka78. Na choreografii Stabat Mater inscenovanou tanečníky souboru Dekkadancers navazuje koncert zpěvačky Lenky Dusilové.
15. 3. 2022|

Nevzdám se, vzkazují společnou písní hudebníci z Česka, Ukrajiny, Ruska i Běloruska

Dvě desítky českých, ukrajinských, ruských a běloruských hudebníků vyjádřily svůj nesouhlas s válkou na Ukrajině společným natočením skladby Nevzdám se. Vznikla novou aranží skladeb Obijmi a Bez boju ukrajinské rockové kapely Okean Elzy. Novou podobu připravil ruský producent a hudebník Igor Ochepovsky. Stejně jako další umělci zapojení do projektu působí a žije v Česku. Z českých muzikantů se k nahrávání přidali třeba David Koller nebo Lenka Dusilová.
8. 3. 2022|

Ceny Anděl vstoupily třikrát do stejné Řeky Lenky Dusilové

Potřicáté ceny Anděl ukázaly na nejlepší alba, interprety a hudebníky uplynulého roku. Tři sošky získala mimo jiné sólová interpretka roku 2020 Lenka Dusilová. Sólovým interpretem je rapper 7krát3, kapelou Tata Bojs. Slavnostní ceremoniál se stejně jako loni musel obejít bez účinkujících přímo v sále, večer s předtočenými vystoupeními přenášela Česká televize.
29. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 22:56|

Cenu Apollo za rok 2020 si odnáší písničkářka Amelie Siba

Česká hudební kritika podesáté vybírala nejlepší album uplynulého roku. Stala se jím deska Dye My Hair od písničkářky Amelie Siba. Udílení cen Apollo tradičně provázel koncert nominovaných, který bylo možné v živém streamu sledovat na webu České televize, záznam lze přehrát mimo jiné i v tomto článku.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 22:32|

Nominace na ceny Anděl jsou uneseny Řekou Lenky Dusilové, přejí také Nohavicovi a Tata Bojs

Čtyři nominace na třicáté ceny Anděl zíkalo album Řeka od Lenky Dusilové. Po třech nominacích pak za své nejnovější desky obdrželi písničkář Jaromír Nohavica a kapela Tata Bojs. Vítězové si sošky ocenění, udělovaného Českou hudební akademií, převezmou 29. května, v přímém přenosu České televize.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 13:05|

Recenze: Řeka Lenky Dusilové unáší mimo břehy současné produkce

Zpěvačka Lenka Dusilová svým aktuálním albem Řeka potvrzuje nejen své nezpochybnitelné místo v naší pop music, ale především správnost nastoupené cesty.
2. 12. 2020|

Začíná vysílat Televize Naživo, chce 24 hodin denně vynahradit živou kulturu

V pátek 20. listopadu začíná vysílat nový kulturní program. Televize Naživo reaguje na opakující se vládní nařízení, která omezují provozování živé kultury. Po čtyřiadvacet hodin denně nabídne divadelní a hudební tvorbu pro dospělé i dětské diváky. Cílem je zprostředkovat co nejautentičtější divácký zážitek. Vysílaní je dostupné zdarma, z velké části v přímém přenosu, a následně za poplatek ke zhlédnutí v archivu.
20. 11. 2020|

Lenka Dusilová vypouští Řeku

Skladatelka a zpěvačka Lenka Dusilová přichází po šesti letech od poslední nahrávky se sólovým albem. Desku s názvem Řeka svěřila šestinásobná držitelka ceny Anděl producentům z odlišných hudebních vod.
4. 11. 2020|

Oslavy svobodného města. V Olomouci začínají Dny evropského dědictví

V Olomouci v pondělí začínají Dny evropského dědictví, letos s podtitulem Svobodná Olomouc. Akce se až do neděle 8. září ponese v duchu listopadových událostí před třiceti lety. Město zpřístupní celkem 76 památkových objektů, do nichž se běžně veřejnost nedostane. Doprovodný program nabídne street art, koncerty, filmové projekce i divadelní představení.
2. 9. 2019|

Lenka Dusilová chce benefičními koncerty pomoci sudetským památkám

Léta chátrající památky v českých Sudetech mají šanci na změnu. S projektem, jenž podpoří místní spolky i jednotlivce bojující dlouhodobě za jejich záchranu, přišla zpěvačka Lenka Dusilová. V příhraničí přichystala sérii benefičních koncertů s videoprojekcemi s názvem Monument/um.
6. 8. 2019|

Bittová, Dusilová a Načeva koncerty ladí jemné jinakosti

Po roce se na jednom pódiu opět sejde trojice zpěvaček Iva Bittová, Lenka Dusilová a Monika Načeva. Společně odehrají sedm komorních koncertů v klubových prostorech po celé republice. První zastávkou je v pátek 23. listopadu Kulturní dům Vltava v Českých Budějovicích.
23. 11. 2018|