TÉMA

Alena Dernerová

Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní

Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Náklady na opakované senátní volby v Mostě musí zaplatit město, potvrdil odvolací soud

Náklady 2,2 milionu korun na senátní volby v Mostě, které se v roce 2017 opakovaly, musí ministerstvu financí zaplatit město. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem, který tak potvrdil rozhodnutí okresního soudu. Volby se konaly dvakrát kvůli postupu bývalé tajemnice, která dostala od soudu podmínku, protože nepřihlédla k odvolání kandidatury Aleny Dernerové. Zástupce ministerstva financí ani města Most se jednání nezúčastnili. Soudce Jiří Vild řekl, že po doručení vyrozumění všem účastníkům řízení nabyde rozsudek právní moci.
1. 3. 2023|

Primátorem Mostu se stal dosavadní náměstek Hrvol. Jeho předchůdce Paparega rezignoval

Primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST) ve čtvrtek na schůzi zastupitelů rezignoval na funkci. Jako důvod uvedl vytíženost v souvislosti s prací v Senátu, senátorem se stal po letošních volbách. Na jeho místo zvolili zastupitelé dosavadního náměstka Marka Hrvola (ProMOST). Novým náměstkem primátora se stal Václav Zahradníček. (ProMOST). Hnutí ProMOST vládne od podzimních voleb v koalici s ANO.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 20:24|

Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci

Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
1. 10. 2022|

Senátorem za obvod Most se stal Jan Paparega

Senátorem ve volebním obvodu Most bude starosta Mostu Jan Paparega (ProMOST). Ve druhém kole senátních voleb získal 58,79 procenta hlasů. Neuspěla dosavadní senátorka Alena Dernerová (SD-SN), která dostala 41,20 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na webu volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 13,26 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 32,74 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 17:37|

Ve druhém kole se v Mostě o senátorský post střetnou Paparega a Dernerová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Most postoupili Jan Paparega (ProMOST) a senátorka Alena Dernerová (za SD-SN). Paparegu podpořilo 31,59 procenta voličů, kteří přišli hlasovat, Dernerová získala 31,36 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 32,74 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 15:06|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

Senátoři se kvůli povinnému očkování obrátili na Ústavní soud. Není to krok proti vakcinaci, vzkazují

Ústavní soud přijal podání skupiny čtrnácti senátorů kvůli vyhlášce o povinném očkování proti covidu-19, sdělili zástupci horní parlamentní komory. Nařízení je podle nich v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Obávají se také nuceného odchodu části lidí z jejich zaměstnání. S platností od března nutnost vakcinace pro seniory a vybrané profese zavedla vláda Andreje Babiše (ANO), současný kabinet chce opatření revidovat. Senátorka a iniciátorka podání Alena Dernerová (za STAN) zdůraznila, že návrh nejde proti očkování. Proti povinné vakcinaci vystupuje i sněmovní klub SPD.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 14:11|

Blatný nechce plošně testovat malé děti, zvažuje to u učitelů

Nebude-li prodloužen nouzový stav, sníží se šance, že dostaneme situaci pod kontrolu, míní ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj je velmi nepravděpodobné, že by se do konce roku v Česku situace zlepšila na první pohotovostní stupeň podle indexu PES. Testovat malé děti při středečním návratu do škol nehodlá, zvažuje to ale v další vlně otevírání škol u učitelů. Šéf českého zdravotnictví diskutoval o aktuální situaci v Otázkách Václava Moravce spolu se senátorkou Alenou Dernerovou a anesteziologem Tomášem Vymazalem.
15. 11. 2020Aktualizováno15. 11. 2020, 13:06|
Události komentáře

S rouškami jsme měli pravdu. WHO to potvrdila, akcentuje Vojtěch

Vývoj šíření nákazy koronavirem v Česku, který představil resort zdravotnictví na čtvrteční tiskové konferenci, vypadá na první pohled velmi pozitivně. Brát to ale tak, že kromě několika ohnisek u nás koronavirus už nepředstavuje vůbec žádnou hrozbu, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nelze. Ten byl hostem pořadu Události, komentáře, kde k současné situaci řekl bližší informace.
12. 6. 2020|
Otázky Václava Moravce

Chytrá karanténa bude podle Vojtěcha robustnější, letos bude stát až dvě stě milionů korun

Chytrá karanténa s označením 2.0, která má za úkol připravit Česko na případnou druhou vlnu koronavirové epidemie, bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mnohem robustnější, řekl to v Otázkách Václava Moravce na ČT. Letos by měla státní kasu přijít na 200 milionů korun. Na resortu zdravotnictví by podle jeho šéfa měl vzniknout samostatný odbor pro pohotovost, pod kterým by mělo být i řízení chytré karantény. Krajské hygienické stanice by měly nabrat až 140 nových pracovníků.
24. 5. 2020|

Vláda od pátku zrušila omezení volného pohybu osob, lidé mohou vycestovat z Česka

Vláda ve čtvrtek večer přijala řadu opatření, mimo jiné zrušila omezení volného pohybu osob a umožnila vycestovat z Česka. Rozvolňování opatření se v Česku uspíší o dva týdny oproti plánu, potvrdil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet se ke kroku uchýlil i proto, že Velikonoce se zatím na výskytu nemoci COVID-19 negativně neprojevily. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je na základě statistických dat možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, musí se ale restartovat zdravotnický systém.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 22:29|

Soud potrestal úřednici z Mostu za neodvolání kandidatury Dernerové. Zasáhla do parlamentní demokracie

Úřednici mosteckého magistrátu potrestal soud roční podmínkou za to, že v roce 2016 v senátních volbách neodvolala kandidaturu Aleny Dernerové za hnutí Severočeši.cz. Podle nepravomocného rozsudku tím zásadním způsobem zasáhla do parlamentní demokracie. Volby se v lednu 2017 v Mostě opakovaly a Dernerová je vyhrála za Spojené demokraty – sdružení nezávislých. Úřednice se k rozsudku nechtěla vyjádřit a ponechala si lhůtu na podání odvolání stejně jako státní zástupkyně.
19. 11. 2018|