TÉMA

Nissan

Moderní auta zjistí o soukromí řidiče všechno. Automobilky pak data prodávají, tvrdí výzkum

Výrobci automobilů ve velkém nabízejí k prodeji data o majitelích vozů včetně záznamu jejich hlasů, údajů o zdravotním stavu či sexuální aktivitě. Tvrdí to průzkum neziskové internetové společnosti Mozilla Foundation mezi 15 světovými automobilkami. Vlastníci aut podle zprávy často netuší, kde všude stroje jejich údaje sbírají, neboť k tomu firmy málokdy žádají souhlas.
8. 9. 2023|

Ve Francii vydali zatykač na bývalého šéfa Nissanu Carlose Ghosna, píše WSJ

Francouzská prokuratura vydala mezinárodní zatykač na bývalého generálního ředitele japonské automobilky Nissan Carlose Ghosna, který vedl i francouzskou automobilku Renault. Ve čtvrtek o tom informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ). Francouzi mají podezření, že Ghosn zneužil peníze Renaultu. Manažer se tomuto kroku podle svého mluvčího podivuje, uvedla agentura Reuters.
22. 4. 2022|

Mercedes, Ford či Jaguar chtějí do roku 2040 přestat vyrábět vozy na benzin a naftu

Z klimatické konference COP26 v Glasgow vzešla výzva ukončit výrobu aut na naftu a benzin do roku 2040. Nahradit je mají vodíkové vozy a elektromobily. Deklaraci podepsaly Kanada, Rakousko, Polsko, Izrael nebo Mexiko. Připojily se i automobilky Mercedes Benz, Ford, Jaguar nebo velkoměsta jako New York a Sao Paulo.
11. 11. 2021|

Japonský soud poslal do vězení dva Američany, kteří pomohli s útěkem exšéfa Nissanu Ghosna

Soud v Tokiu odsoudil dva Američany za to, že pomohli bývalému šéfovi automobilky Nissan Carlosovi Ghosnovi k útěku z Japonska. Bývalý příslušník amerických speciálních sil Michael Taylor si má odpykat dva roky ve vězení, jeho syn Peter osmnáct měsíců. Ghosna japonské úřady stíhají kvůli podezřením z finančních zločinů. V roce 2019 se mu podařilo uprchnout z domácího vězení.
19. 7. 2021|

Čekali slunné dny, přišel brexit. Jeho dopady po měsíci pociťuje Británie i Evropa

Spojené království už rok není členem Evropské unie. Nová pravidla, která stanovila smlouva vyjednaná na poslední chvíli, už pociťují podniky, trhy, dopravci či umělci. Červený autobus propagátorů brexitu vystřídaly kamiony protestujících rybářů. Britští podnikatelé si stěžují na růst byrokracie i nákladů a přesouvají sklady na kontinent. Lidé, kteří hlasovali pro odchod Británie z EU, přihlíží, jak bagry u nich za plotem budují obří celnici. Brusel se kvůli kontrole vakcín dopustil diplomatického fiaska. Skotsko by se mohlo dočkat referenda o setrvání v království a s podobným hlasováním by souhlasili i občané Severního Irska.
31. 1. 2021|

Velké automobilky řeší nedostatek čipů, některé omezí výrobu vozů

Některé přední světové automobilky v lednu omezí výrobu kvůli nedostatku čipů. Tento krok v pátek oznámily například japonské společnosti Toyota Motor a Nissan Motor či americká firma Ford Motor. Informovala o tom agentura Reuters. Nedostatek čipů má i mladoboleslavská Škoda Auto, sdělila její mluvčí.
8. 1. 2021|

Renault zruší patnáct tisíc pracovních míst a restrukturalizuje továrny

Francouzská automobilka Renault celosvětově zruší patnáct tisíc pracovních míst, z toho 4600 ve Francii, restrukturalizuje továrny a některé možná zruší. Kvůli koronaviru jí klesly tržby, a chce proto v příštích třech letech ušetřit dvě miliardy eur (zhruba 54 miliard korun). Firma uvedla, že zahájila jednání o svém úsporném plánu s odbory, a potvrdila tak dřívější zprávy médií.
29. 5. 2020|

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi představila novou strategii. Každý z členů se zaměří na své silné stránky

Automobilová aliance Renault-Nissan-Mitsubishi bude dále standardizovat platformy a společně nakupovat, aby snížila náklady. Každý ze zmíněných výrobců automobilů se pak bude soustředit na své silné stránky, vyplývá ze zveřejněného strategického plánu.
27. 5. 2020|

Renault by mohl zaniknout, zní z Francie. Nissan se kvůli pandemii chystá propouštět

Francouzský výrobce automobilů Renault by mohl zaniknout, pokud v brzké době nedostane pomoc, která mu umožní čelit dopadům koronaviru, uvedl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podle agentury Reuters také poznamenal, že automobilka se teď musí přizpůsobit novým podmínkám. A japonský výrobce automobilů Nissan Motor zvažuje, že v důsledku koronavirové krize zruší více než dvacet tisíc pracovních míst.
22. 5. 2020|

Koronavirus ohrožuje americké telefony, brazilskou sóju či japonské automobilky. Chybí čínské díly i zákazníci

Koronavirus kromě čínské populace ochromuje i tamní trhy, světové firmy, a v důsledku i globální dodavatelský řetězec. Řada společností pozastavuje výrobu, obchody v Číně uzavírají i globální značky. Město Wu-chan, izolované epicentrum nákazy, dosud hrálo roli klíčového průmyslového centra druhé nejsilnější ekonomiky světa.
13. 2. 2020|

Nissan a Renault popírají informace, že chtějí ukončit spolupráci

Francouzská automobilka Renault a její japonský partner Nissan Motor popírají, že jejich alianci hrozí rozpad, informovala agentura Reuters. Zprávy o blížícím se ukončení aliance, do které patří i japonská automobilka Mitsubishi Motors, se objevily v některých médiích. Akcie firem na to zareagovaly propadem na několikaletá minima. Od konce roku 2018, kdy byl v Japonsku zadržen hlavní šéf aliance Carlos Ghosn, akcie odepsaly už asi 40 procent.
14. 1. 2020|

Libanon zakázal bývalému šéfovi Nissanu Ghosnovi vycestovat

Libanonská prokuratura zakázala bývalému šéfovi japonské automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi opustit zemi. Informují o tom zahraniční média. Ghosn do Libanonu uprchl minulý týden z Japonska, kde čelí obvinění z finančních podvodů. Prokuratura si ho ve čtvrtek předvolala na základě žádosti, kterou v souvislosti s jeho případem Libanon obdržel od mezinárodní policejní organizace Interpol.
9. 1. 2020|

„Bude to horší, když se prostě nepřiznáš, říkal mi opakovaně vyšetřovatel.“ Ghosn kritizoval japonské úřady

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Carlos Ghosn, který koncem prosince utekl z Japonska, kde čelí obvinění z finančních deliktů, obvinil japonské vyšetřovatele z porušování svých práv. V Libanonu, kde ve středu podle agentury Reuters uspořádal první tiskovou konferenci od svého předloňského zatčení, prohlásil, že ho vyšetřovatelé v Japonsku výhrůžkami nutili k přiznání. Ghosn zopakoval, že je nevinný.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 15:46|

Japonská ministryně spravedlnosti označila Ghosnův útěk za neomluvitelný

Za neomluvitelný označila japonská ministryně spravedlnosti útěk bývalého předsedy správní rady automobilky Nissan Carlose Ghosna z Japonska do Libanonu. Masako Moriová podle agentury Reuters uvedla, že nařídila vyšetření Ghosnova útěku, a slíbila, že zpřísní imigrační kontroly. Ghosn čelil v Japonsku obvinění z několika trestných činů.
5. 1. 2020|

S útěkem z Japonska pomohl Ghosnovi zaměstnanec firmy, která pronajímá letadla

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn mohl uprchnout z Japonska i díky jednomu zaměstnanci turecké firmy MNG Jet, jež pronajímá letadla. Firma v pátek uvedla, že její letadla byla využita protiprávně a že už v této věci podala trestní oznámení. Její zaměstnanec se mezitím přiznal, že dokumenty o pronájmu letadel zfalšoval tak, aby se v nich jméno bývalého šéfa Nissanu neobjevilo, uvedla agentura Reuters.
3. 1. 2020|

Vyšetřovatelé prohledali dům exmanažera Nissanu. Okolnosti jeho útěku z Japonska vyšetřuje Turecko

Japonská prokuratura ve čtvrtek provedla domovní prohlídku v tokijském domě, který před útěkem do Libanonu obýval bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn. V Japonsku měl Ghosn stanout před soudem kvůli obvinění z finančních deliktů, mimo jiné z podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 14:42|

Nové emisní limity pro auta tlačí na výrobce. Elektromobilů přibývá, zlomový rok čeká zřejmě i Česko

S novým rokem vstupují v platnost přísnější emisní limity pro nově vyrobená auta. Evropské automobilky se proto snaží svá portfolia rozšířit o nízkoemisní modely a vyhovět tak povolenému množství vypouštěného oxidu uhličitého. Limity je nutí orientovat se na výrobu hybridních vozů a výrazně víc i na produkci elektromobilů.
1. 1. 2020|

Exšéf automobilky Nissan uprchl z Japonska do Libanonu, úřady netuší, jak se mu to podařilo

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu. V prohlášení, které zveřejnil, uvedl, že neutekl před spravedlností, ale před nespravedlností a politickou perzekucí. Ghosna čekal v Japonsku soud kvůli obvinění z finančních deliktů, včetně podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.
31. 12. 2019Aktualizováno31. 12. 2019, 11:34|

Elektroauto levnější až o čtyřicet procent. Stát nabídne dotace firmám

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí na začátku prosince dotační výzvu na podporu elektromobilů. Podnikům chce rozdělit 50 milionů korun, uvedla mluvčí Štěpánka Filipová. Žádosti o dotace bude úřad přijímat do 6. ledna. Podnikatelé a firmy budou moci žádat o podporu na pořízení elektrických osobních aut, motocyklů, mikrobusů a nákladních vozů do 12 tun.
18. 11. 2019|

Odstupuje výkonný ředitel Nissanu, neoprávněné příjmy vrátí

Výkonný ředitel japonské automobilky Nissan Motor Hiroto Saikawa se rozhodl odstoupit z funkce, uvedla v pondělí firma. Tlak na Saikawovu rezignaci zesílil minulý týden, kdy vyšly najevo nesrovnalosti v jeho příjmech.
9. 9. 2019|

Na první místo ve výrobě aut se v pololetí dostala skupina Volkswagen

Aliance automobilek Nissan Motor, Renault a Mitsubishi Motors přišla v pololetí o vedoucí postavení v globálním prodeji aut a propadla se až na třetí příčku. Jedničkou v prodeji byla německá automobilová skupina Volkswagen, druhou příčku obsadila skupina Toyota Motor. Uvedla to v úterý agentura Kjódó.
30. 7. 2019|

Trump udeřil na Mexiko. Hodlá zvyšovat cla tak dlouho, než sousední stát zastaví příliv migrantů

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalí Spojené státy od 10. června na veškeré zboží z Mexika pětiprocentní clo. Šéf Bílého domu tak chce sousední stát přimět k tomu, aby zastavil příliv migrantů do Spojených států. Pokud Mexiko podnikne konkrétní opatření, hodlá Trump cla zrušit. V opačném případě se mají každý měsíc zvýšit o pět procentních bodů. Mexický prezident v reakci vybídl k jednáním, do USA posílá ministra zahraničí.
31. 5. 2019Aktualizováno31. 5. 2019, 12:16|

Soud schválil propuštění bývalého šéfa Nissanu Ghosna na kauci

Tokijský soud schválil návrh na propuštění bývalého šéfa automobilky Nissan Carlose Ghosna na kauci ve výši 4,5 milionu dolarů (103 milionů korun). Žádost podali obhájci Ghosna v pondělí poté, co si jejich klient vyslechl v pořadí již čtvrté obvinění týkající se zneužití důvěry při finančních operacích.
25. 4. 2019|

Prodeje aut se na hlavních evropských trzích propadly. Jenom Německo udrželo růst

Prodej nových aut v Evropské unii se v prvním čtvrtletí snížil o 3,3 procenta na 4,03 milionu vozů. Vyjma Německa se prodej propadl na všech hlavních evropských automobilových trzích. Nižší byl i v samotném březnu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 14:40|