TÉMA

Stanislav Gross

Zadlužení Česka v prvním čtvrtletí dál rostlo, v EU naopak kleslo na 83,7 procenta HDP

Zadlužení Česka se dál zvyšuje, informoval ve své páteční zprávě unijní statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což zemi stále řadí k těm méně zadluženým v rámci Evropské unie. Zadlužení EU se naopak v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta HDP ve srovnatelném období loni.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 12:27|

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšilo zadlužení meziročně nejvíce v EU

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své předběžné zprávě o dluhu vládních institucí to v pátek oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 16:59|

Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů

Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:19|

Soud zastavil insolvenční řízení s podnikatelem Krúpou vyhlášené na popud Bakaly

Městský soud v Praze zastavil insolvenční řízení se slovenským podnikatelem Pavolem Krúpou, které vyhlásil na popud miliardáře Zdeňka Bakaly. Důvodem je nedostatečná mezinárodní příslušnost, vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Bakala požadoval zaplacení 777 milionů korun, které měl Krúpa uhradit na základě rozsudku amerického soudu, protože podle soudu vedl proti Bakalovi vyděračskou kampaň.
21. 9. 2022|

Soud zahájil na Bakalův popud insolvenční řízení s Krúpou, píší Seznam Zprávy

Městský soud v Praze vyhlásil na popud miliardáře Zdeňka Bakaly insolvenční řízení se slovenským podnikatelem Pavolem Krúpou. Bakala požaduje zaplacení 777 milionů korun, které měl Krúpa uhradit na základě rozsudku amerického soudu, protože vedl proti Bakalovi vyděračskou kampaň. Na zahájení insolvenčního řízení upozornil server Seznam Zprávy.
17. 8. 2022|

Kvůli vyděračské kampani má Krúpa zaplatit Bakalovi 702 milionů korun, rozhodl soud v USA

Federální soudce v Jižní Karolíně rozhodl, že slovenský podnikatel Pavol Krúpa musí zaplatit více než 32,4 milionu dolarů (702 milionů korun) investorovi Zdeňku Bakalovi za to, že proti němu vedl vyděračskou kampaň. Vyplývá to z rozsudku, který ČTK poskytla Bakalova firma BM Management. Soud již dříve dospěl k závěru, že se Krúpa několik let systematicky snažil Bakalu očernit a následně po něm požadoval zaplacení 23 milionů dolarů (půl miliardy korun) výměnou za to, že přestane. Krúpa prohlásil, že rozsudek nedostal a v USA se žádného řízení neúčastnil.
22. 9. 2021|

Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny

Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny. Bývalý český prezident patří do čela skupiny lidí, kteří nesou největší zodpovědnost za polistopadový vývoj země. Po listopadu 1989 se po více než třiadvacet let pohyboval ve vrcholných politických funkcích. Stál u zrodu Občanské demokratické strany a jedenáct let byl jejím předsedou. Kulaté narozeniny oslavil v pátek na Pražském hradě. Vydává čtyři nové publikace.
19. 6. 2021|

Před rokem Martin sportoval, nyní chce zemřít. Kvůli ALS ho tlačí čas

Martina Přecechtěla tlačí čas. Muž trpí zákeřnou chorobou ALS a rozhodl se kvůli tomu ukončit vlastní život. Ještě před rokem sportoval, dnes už se nepostaví na nohy a nemůže mluvit. Chce být desátým Čechem, který využije možnosti takzvané asistované sebevraždy ve Švýcarsku. Pokud ale nezvládne sám vypít smrtící koktejl, jeho přání nebude možné splnit. Případu, na nějž upozornil magazín Reportér, se věnoval pořad 168 hodin.
14. 6. 2021|

Inspekce navrhla obžalovat kriminalistu Machalu. Vynášel podle ní informace v kauze přidělování bytů

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci vyšetřovatele brněnské kriminální policie Vladimíra Machalu. Policie ukončila vyšetřování a spis předala státnímu zástupci. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Státní zástupce nyní podle něj studuje spis a do konce června by měl rozhodnout, zda v případu podá obžalobu. Machala podle kriminalistů informoval o vyšetřování podvodů při přidělování obecních bytů svého známého, který pracuje na radnici Brno-střed.
17. 5. 2021|

Nejvyšší soud definitivně zprostil obžaloby aktéry privatizace OKD

Nejvyšší soud podle informací České televize odmítl dovolání státního zástupce v kauze privatizace OKD. Znalec Rudolf Doucha je tak definitivně zproštěn obžaloby, zproštěný je i exmanažer Fondu národního majetku Jan Škurek. Jeho bývalý kolega z fondu Pavel Kuta se konce procesu nedožil. Nejvyšší soud konstatoval, že jde ze strany státního zastupitelství o dovolání „zjevně neopodstatněné“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:33|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

30 let zpět: Chceme kratší vojnu

Začátkem roku se demonstrovalo za kratší vojnu. 10 ledna se na Staroměstském náměstí v Praze sešly tři tisíce lidí. Tehdy byl mezi nimi i svobodník Stanislav Gross, budoucí premiér České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
10. 1. 2020|

Zproštění obžalovaných v kauze OKD posoudí Nejvyšší soud. Nejvyšší státní zástupce podal dovolání

Osvobození trojice mužů obžalovaných v případu souvisejícím s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD posoudí ještě Nejvyšší soud. Nejvyšší státní zástupce podal dovolání. Obžalobě čelí bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD. Městský soud v Praze je pravomocně osvobodil v dubnu.
3. 7. 2019|

Kauza OKD: Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudky u znalce Douchy i dalších dvou obžalovaných

Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudek v kauze související s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD. Obžalován byl jednak znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD a rovněž bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 17:31|

Kauza Key Investments: Vrchní soud nařídil, aby se nižší instance zabývala rolí dalších aktérů

Na krachu investiční společnosti Key Investments se mohli podílet i lidé, kteří dosud nestanuli před soudem. Pražský vrchní soud proto nařídil, aby se nižší instance rolí dalších aktérů zabývala. Vyplývá to z usnesení vrchního soudu k listopadovému rozsudku, kdy zrušil nepravomocný pětiletý trest nad bývalým šéfem firmy Danielem Brzkovským i dalšími dvěma členkami představenstva. Key Investments měla připravit obce i další investory o více než 800 milionů korun.
21. 1. 2019|
Newsroom ČT24

Sarajevský atentát, aféra Olovo nebo Grossův byt. Investigativci zavařili politikům mnohokrát

Českem právě otřásá reportáž Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové. Novinářské duo skoro rok pátralo po synovi premiéra Andreje Babiše, kterého nakonec reportéři objevili ve Švýcarsku. V historii české žurnalistiky to rozhodně není jediná kauza odstartovaná novináři. Sarajevský atentát, peníze na byt tehdejšího premiéra Grosse nebo aféra Olovo zahýbaly tuzemskou politikou. O co v nich šlo a jestli se nějak současné novinářské postupy od těch tehdejších liší, rozebere od 22:02 nedělní pořad Newsroom.
17. 11. 2018|