TÉMA

UBS

Fed schválil spojení Credit Suisse a UBS ve Spojených státech

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Zmizela tak další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.
15. 4. 2023|

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse, píší FT

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank. Informoval o tom list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.
2. 4. 2023|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Američané vyšetřují Credit Suisse a UBS v souvislosti s protiruskými sankcemi, píše Bloomberg

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credit Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.
24. 3. 2023|

Akcie evropských bank měly kvůli Credit Suisse těžké ráno. Většina však chytla nový dech

Akcie evropských bank v pondělí ráno prudce oslabovaly. Trhy totiž neuklidnilo nedělní oznámení, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech. S postupem dne se však na trhy vrátila důvěra a většina akcií rostla. Například index STOXX 600 nejdříve ztrácel zhruba tři procenta. Odpoledne se ale trend jeho vývoje otočil a index nakonec jedno procento přidal. Hlavní evropské akciové indexy končily den v zisku, rostly i hlavní americké indexy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:25|

Credit Suisse nakonec převezme největší švýcarská banka UBS

Největší švýcarská banka UBS převezme svého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Na převzetí dá UBS zhruba tři miliardy franků (v přepočtu téměř 73 miliard korun) a zaplatí svými akciemi. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci švýcarské vlády, centrální banky a regulačních úřadů. Jde o jednu z největších transakcí v bankovním sektoru za desítky let.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 22:37|

UBS žádá o vládní podporu, má-li převzít Credit Suisse, píše Bloomberg

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse zatím odmítly situaci komentovat.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 15:54|

Pětice bank musí zaplatit 344 milionů eur. Evropská komise je potrestala za kartel

Evropská komise vyměřila pěti nadnárodním finančním institucím pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami. Největší švýcarská banka UBS ale pokutu platit nemusí, protože Komisi na existenci kartelu sama upozornila. Jinak by musela zaplatit 94 milionů eur.
2. 12. 2021|

Kvůli praní peněz v ING bude stíhán tehdejší šéf. Nyní vede největší švýcarskou banku

Soud v Haagu nařídil trestní stíhání šéfa největší švýcarské banky UBS Ralpha Hamerse kvůli praní špinavých peněz v době, kdy řídil největší nizozemskou finanční skupinu ING. Soud uvedl, že Hamers je fakticky zodpovědný za trestné činy, kterých se dopustila ING, informují tiskové agentury. Banka UBS stojí za Hamersem, kterého si před nástupem nechala nezávisle prověřit.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 13:49|
Blog

Komentář: Deutsche Bank aneb konec evropských Goldman Sachs

V oboru investičního bankovnictví se Deutsche Bank povedl na evropské poměry bezprecedentní úspěch. Nic však netrvá věčně a série přešlapů společně s tvrdou postkrizovou regulací pohřbila ambice frankfurtské banky dominovat tomuto sektoru. Nyní finanční dům prochází jednou z nejrozsáhlejších transformací za dobu své existence a plánuje se zaměřit na nudné, avšak bezpečnější korporátní a retailové bankovnictví.
26. 7. 2019|

Banka UBS pomáhala bohatým Francouzům s daňovými úniky. Za trest má zaplatit přes sto miliard

Francouzský soud potrestal švýcarskou banku UBS pokutou 3,7 miliardy eur (zhruba 95 miliard korun), uvedla agentura AFP. Dalších 800 milionů eur pak má banka zaplatit jako škodu vzniklou ztrátou daňových příjmů. Prokuratura banku vinila z napomáhání k daňovým únikům. Podle právníka UBS se proti rozhodnutí odvolají.
20. 2. 2019Aktualizováno20. 2. 2019, 17:15|

Dozvuky hypoteční krize. USA žalují největší švýcarskou banku UBS

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo největší švýcarskou banku UBS. Viní ji z podvodu při prodeji hypotečních cenných papírů. Podle zdroje agentury Reuters byla žaloba podána poté, co UBS odmítla návrh americké vlády, aby zaplatila téměř dvě miliardy dolarů (45,6 miliardy korun) za urovnání obvinění.
9. 11. 2018Aktualizováno9. 11. 2018, 10:26|