TÉMA

Jiří Štěpán

Tisícovka lidí v Rokytnici zůstává bez tepla. Město chce, aby ERÚ nařídil obnovení dodávek

Bez tepla a teplé vody zůstává asi tisíc lidí v Rokytnici v Orlických horách. Společnost Ekoenergy Moravia dodávky přerušila v sobotu. Důvodem je spor s městem o cenu a doplatek za letošní rok. Rokytnice se obrátila na Energetický regulační úřad. Chce, aby vydal předběžné opatření a obnovení dodávek nařídil. Město se zároveň snaží dohodnout i s dodavatelem.
7. 11. 2022|

Královéhradecký kraj letos připlatí za energie přes 170 milionů, opozice kritizuje pozdní nákup

Královéhradecký kraj a jeho organizace zaplatí letos za elektřinu a plyn skoro trojnásobek toho, co vloni. Místo 95 až 273 milionů korun. Energie nakoupili úředníci totiž až vloni na podzim. Podle kritiků z řad opozice podcenili situaci.
14. 2. 2022|

Politici měli v materiálech pro prvňáky své fotky či úvodní slova. Radnice v Náchodě krajský dar odmítla

Radnice v Náchodě odmítla a vrátila dar Královéhradeckého kraje určený pro budoucí prvňáky, další pak upravila. Na písmenkových skládačkách a v knihách dopravní výchovy se totiž objevily fotky nebo úvodní slova krajských politiků. Konkrétně pirátského náměstka hejtmana Arnošta Štěpánka a bývalého hejtmana Jiřího Štěpána z ČSSD. Náchod písmenkové skládačky se Štěpánkem vrátil a z knihy o dopravě odstranil úvodní slovo exhejtmana.
25. 8. 2021|

Akumulátorová lokomotiva nejspíše odjede z Jaroměře, železniční muzeum chce její ztrátě zabránit

Železniční muzeum v Jaroměři se snaží zabránit ztrátě dalšího vzácného exponátu – akumulátorové lokomotivy z roku 1916. Jaroměřskému spolku stroj nepatří, i když jej renovoval. Nově se jejím vlastníkem stalo Národní technické muzeum, které již v minulosti stáhlo z Jaroměře zapůjčené exponáty. Netají se záměrem přestěhovat i akumulátorovou lokomotivu, čemuž se snaží zabránit i politici z regionu.
16. 4. 2021|

Krajský radní Fink se nechal přednostně očkovat i se ženou. Bude dobrovolnice, šlo o promo, tvrdí

Vakcínu proti covidu-19 dostal minulý týden v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje lékař Zdeněk Fink (HDK). Zdravotníci  zároveň přednostně očkovali i jeho manželku, bývalá ředitelka hradeckého divadla Drak přitom nepatří do žádné z prioritních skupin. Opozice postup kritizuje, sám radní to za protekci nepovažuje.
12. 1. 2021|

Královéhradecký kraj má nové vedení, hejtmanem je Červíček

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal lídr koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček (ODS). Na ustavujícím jednání ho zastupitelé zvolili většinou 29 z 45 hlasů. Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 13:11|

V Královéhradeckém kraji bude vládnout čtyřkoalice s hejtmanem Červíčkem z ODS

Zástupci koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES) v pondělí odpoledne podepsali koaliční smlouvu. V krajském zastupitelstvu čítajícím 45 členů budou mít většinu 27 hlasů. Budoucí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) bude mít pět náměstků, dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) má náměstky čtyři.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 17:33|

Na obchvat Opočna se po vynuceném uzavření vrátila auta

Řidiči mohou konečně naplno užívat severní obchvat Opočna na Rychnovsku. Královehradecký kraj silnici otevřel už v srpnu, chyběla mu k tomu však patřičná povolení a auta tak na obchvat po týdnu zase nemohla. Nyní silniční správní úřad v Dobrušce povolil zkušební provoz.
7. 10. 2020|

V Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočechů. Do vyjednávání zasáhnou Piráti

Po sečtení hlasů ve všech okrscích zvítězila v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočeši s 23,53 procenta. Na druhou pozici se dostalo ANO s 22,04 procenta. Třetí jsou Piráti s 14,41 procenta. Volební účast dosáhla 41,01 procenta.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 19:12|

Rekonstrukce nemocnic v Královéhradeckém kraji je prioritou, shodli se zájemci o hejtmanství

V Královéhradeckém kraji se rozbíhá zkušební provoz v nových objektech Oblastní nemocnice Náchod. Po šesti letech odkladů je kraj postavil za více než miliardu tři sta milionů korun. Další zdravotnická zařízení na větší investice teprve čekají, jejich prioritu měla spoluurčit nová koncepce zdravotnictví. Tu ale současná koalice za čtyři roky nestihla dokončit. Uchazeči o hejtmanství se v  předvolební debatě ČT24 přeli o tom, proč ještě koncepce není hotová a zda je moudré jednu nemocnici modernizovat, zatímco ostatní chátrají.
15. 9. 2020|

Senioři si peníze zaslouží, rouškovné je ale nesystémové, zaznívá od lídrů Královéhradeckého kraje

Jednorázový bonus pro důchodce ve výši pěti tisíc korun, jak v současné době (ne)investovat či situace v domovech pro seniory v době koronaviru. To byla témata, kterým se v předvolební debatě věnovali volební lídři Královéhradeckého kraje.  Účastníků bylo nakonec osm, DSZ - Za práva zvířat se z debaty omluvila s tím, že žádného kandidáta nepošle.
15. 9. 2020|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Třináctiletá dívka odhalila na internetu sexuálního predátora

Třináctiletá školačka z východních Čech přivedla policisty na stopu muže podezřelého ze závažných mravnostních deliktů. Dotyčný na sociální síti navázal kontakt s nejméně deseti dětmi s cílem je zneužít. Dívčino statečné chování ocenil hejtman i krajská policie, která už případ vyšetřila.
25. 8. 2020|

Řidiči nesmějí využívat nový obchvat Opočna, nemá kolaudaci

Auta od úterý nemohou na severní obchvat Opočna, který se slavnostně otevřel 11. srpna. Královéhradecký kraj silnici zprovoznil bez souhlasu stavebního úřadu v Dobrušce. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS) se za to ve středu na mimořádné tiskové konferenci omluvili. Podle nich stavba bezpečnost lidí neohrožovala. Ve výzvě stavebního úřadu se ale uvádí opak.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 19:44|

Okénko 300 let do minulosti se otevírá u Kuksu. Aplikace ukáže, jak vypadal Braunův Betlém původně

Cestu časem slibuje mobilní aplikace, která rekonstruuje historickou podobu Braunova Betléma u Kuksu. Jde o takzvanou rozšířenou realitu – přímo na místě je možné podívat se, jak památka vypadala v roce 1732, kdy ji sochař stvořil, a také o rovných sto let později. Naskenovaná data zároveň poslouží při opravě, kterou Betlém nutně potřebuje.
24. 6. 2020|

Povolané mediky v nemocnicích zaplatí kraj. Státu pak odměny přeúčtuje

V Hradci Králové řeší, kdo zaplatí studentům medicíny, kteří už od března pomáhají v tamní fakultní nemocnici. Medici se nabídli jako dobrovolníci, ale dostali slib odměny. Resort zdravotnictví vyzval kraj, aby ji vyplatil a státu přeúčtoval. Část pomoci ale zřejmě bude muset hejtmanství uhradit ze svého.
3. 5. 2020|

Rodičky se kvůli kauze Leontýna vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou

Rodičky se vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Důvodem je kauza Leontýna – matku dítěte ve vysokém stupni těhotenství v rychnovském zařízení nepřijali a porodila v Pardubicích. Její dcera má trvale poškozené zdraví a podle ministerstva zdravotnictví jednala rychnovská nemocnice v rozporu se zákonem. O tom, co zavinilo stav dítěte, bude rozhodovat soud.
21. 1. 2020|

Málo lidí, hodně práce. Městům se těžko hledají stavební firmy

Města v Moravskoslezském kraji mají potíže najít stavební firmy pro veřejné zakázky. Kvůli komplikované situaci na trhu, kdy poptávka měst převyšuje možnosti firem, musí některé radnice projekty přímo rušit, nebo je alespoň upravovat. Problémem je údajně také náročnost při stavbě takovýchto zakázek, která některé firmy odrazuje.
27. 10. 2019|

Pardubický kraj chce po rodině dítěte, které po narození těžce onemocnělo, dokumentaci. Ta to odmítá

Pardubický i Královéhradecký kraj a nemocnice v obou z nich chtějí spolupracovat na vyšetřování případu možného zanedbání péče v pardubické nemocnici. Děvčátko narozené v červnu zřejmě nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Kraje i nemocnice požádaly o vyšetření případu ministerstvo zdravotnictví. Pardubický kraj proto požádá rodinu pacientky o zpřístupnění celé zdravotnické dokumentace. Advokát rodiny ale vzkázal, že rodiče děvčátka kraji ani nemocnici nedůvěřují a dokumentaci poskytnou pouze policii.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 18:48|

Nemocnice Královéhradecka mají dostat jedinou střechu. Návrh nemá podporu celé koalice

Manažeři zdravotnictví v Královéhradeckém kraji obhajují projekt sloučení čtyř nemocnic v pěti městech do jedné krajské. Prý tak vznikne silnější hráč vůči zdravotním pojišťovnám, dodavatelům léků, přístrojů a materiálu a k tomu se uspoří náklady. Už za několik dní o fúzi budou hlasovat krajští zastupitelé, záměr ovšem zatím nemá dostatečnou podporu ani uvnitř koalice, která Královéhradeckému kraji vládne.
12. 6. 2019|

Krajská firma, která připravuje projekty a tendry za miliardy, je blízko bankrotu

Centrum evropského projektování (CEP), akciová společnost Královéhradeckého kraje, je na pokraji bankrotu. Ocitlo se ve ztrátě až 11,5 milionu korun a bez pomoci kraje není schopné splácet závazky. Přitom připravuje projekty pro obce a nemocnice v objemu téměř dvě miliardy korun.
16. 10. 2018|