TÉMA

Ivo Valenta

Česko uspělo v arbitráži s firmami ze skupiny Synot o 3,6 miliardy korun

Stát uspěl v mezinárodní arbitráži s kyperskými firmami z české skupiny Synot o 3,6 miliardy korun kvůli omezení hazardních her. Uvedlo to na svém webu ministerstvo financí. Firmám WCV Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited vadilo zrušení povolení pro provozování videoloterijních terminálů. Se státem kvůli tomu vedly arbitráž od roku 2015. Majitel Synotu Ivo Valenta řekl, že rozhodnutí zatím nechce komentovat.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 11:34|

Ústavní soud odmítl zrušit vyhlášky, na nichž stojí financování českého zdravotnictví

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení skupiny právních předpisů, na kterých stojí systém financování zdravotní péče v Česku. Podnětem senátorů, podle kterých je mechanismus smluv a úhrad nastavený tak špatně, že zdravotnictví uvádí do permanentní krize, se soudci zabývali od roku 2018. Systém přezkoumávali se zdrženlivostí a respektem k dělbě moci, zdůraznil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 14:54|

Nemovitosti ve vlastnictví státu zůstanou osvobozené od daně, rozhodl Ústavní soud

Nemovitosti ve vlastnictví státu, které se nevyužívají k podnikání, zůstanou osvobozené od daně. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části zákona o dani z nemovitých věcí. Návrh loni podala skupina 24 senátorů, za které jednal tehdejší člen horní komory Ivo Valenta (za Soukromníky).
25. 5. 2021|

Staré Město má po 14 letech nového starostu. Bazalu vystřídal Psotka

Lidoveckého starostu Starého Města na Uherskohradišťsku Josefa Bazalu vystřídal ve funkci jeho spolustraník a dosavadní místostarosta Kamil Psotka. Bazala z funkce odešel po čtrnácti letech, protože na podzim uspěl v senátních volbách. Kombinovat práci starosty a senátora podle něj nelze.
18. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 10:31|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Senátorem za Uherské Hradiště bude lidovec Bazala, Valenta končí

Novým senátorem ve volebním obvodu Uherské Hradiště bude Josef Bazala (KDU-ČSL). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,78 procenta hlasů. Obhájce mandátu Ivo Valenta (za Soukromníky) dostal 39,21 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 21,85 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 46,95 procenta.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 18:16|

Senátní duel na Uherskohradišťsku: O křeslo v horní komoře se utkají Ivo Valenta a Josef Bazala

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 81 – Uherské Hradiště se utkají současný senátor a spoluzakladatel holdingu Synot Ivo Valenta (za Soukromníky) se starostou Starého Města Josefem Bazalou (KDU-ČSL). Valenta získal v prvním kole podporu 31,23 procenta hlasujících, Bazalovi odevzdalo hlas 30,94 procenta voličů. Volební účast dosáhla 37,69 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

V Uherském Hradišti vyzve v druhém kole dosavadního senátora Valentu starosta Starého Města Bazala

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Uherské Hradiště postoupili Ivo Valenta (za Soukromníky) a Josef Bazala (KDU-ČSL). Valenta získal 31,23 procenta hlasů, druhý Bazala dostal 30,94 procenta. Voleb se zúčastnilo 37,69 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů.
3. 10. 2020|

V Jihomoravském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Jihomoravský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 841 kandidátů. V kraji jsou zároveň čtyři obvody, kde letos lidé volí senátora: Vyškov, Brno-město, Znojmo a Uherské Hradiště.
4. 9. 2020|

Ve Zlínském kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 14 stran

Zlínský kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na čtrnácti kandidátních listinách uchází 511 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Zlín a Uherské Hradiště.
4. 9. 2020|

Komunální politici musejí dál přiznávat majetek. Ústavní soud ale zrušil neomezené nahlížení do registru

Komunální politici, včetně neuvolněných funkcionářů, musí dál podávat majetková přiznání. Rozhodl o tom Ústavní soud, který ale zrušil současný rozsah nahlížení do centrálního registru oznámení. Podle soudců postačí zpřístupňovat údaje z registru jen na základě žádosti, současná úprava porušuje právo na soukromí veřejných funkcionářů. Nález vstoupí v platnost na konci letošního roku, politici by měli do té doby přijmout novou právní úpravu.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:20|

Zákon o střetu zájmů je obecný a limituje tisíce veřejných činitelů, odmítl Ústavní soud námitky

Ústavní soud nevyhověl návrhům prezidenta Miloše Zemana a skupiny poslanců na zrušení části zákona o střetu zájmů, který mimo jiné omezuje přístup firem ovládaných členy vlády k některým státním podporám a zakázkám. Námitky proti částem zákona jsou podle soudce zpravodaje Jana Filipa nedůvodné, legislativa je dostatečně obecná a kromě premiéra Andreje Babiše (ANO) limituje tisíce dalších veřejných činitelů. Babiš zdůraznil, že zákon respektuje, považuje ho ale za absurdní.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 17:04|
Rozhovor Newsroomu

Na hraně řemesla a za hranou etiky. Tak podle teoretika Motala pracují Parlamentní listy

Přinášejí témata, na která slyší lidé nevěřící demokracii, tradičním médiím a tradičním politickým stranám. Vydávají zprávy bez kontextu, informace dostatečně neověřují a neodlišují fakta od názorů. To vše jsou podle odborníka na etiku médií z Masarykovy univerzity Jana Motala Parlamentní listy. Pro Newsroom ČT24 médium rozebíral, protože se začalo vážně mluvit o jeho možném prodeji. Souvislosti přinesl pořad v neděli.
10. 2. 2020|

Prodej Parlamentních listů? Nabízí se novinářské dno, ale i velká moc, říkají odborníci

Politický bulvár, politická inzerce, blogová platforma, most od dezinformačních médií k těm mainstreamovým. Tak novináři a mediální odborníci označují Parlamentní listy. Na české mediální scéně jsou už víc než deset let, teď se mluví o jejich možném prodeji. Zprávu v týdnu přinesl server Info.cz. Senátor Ivo Valenta a většinový majitel Parlamentních listů České televizi potvrdil, že dostal nabídku na odkup jeho podílu. Kdo by o web mohl mít zájem a co vše by s tímto médiem nový majitel získal?
9. 2. 2020|

Parlamentní listy na prodej? Zájemce si koupí sílu pětiny internetové populace, říká mediální odborník Josef Šlerka

Parlamentní listy – kontroverzní web s často vulgárními titulky – je na prodej. Většinový vlastník, kterým je senátor Ivo Valenta (nestr., klub ODS), řekl webu Info.cz, že eviduje vážného zájemce. Zároveň ale dal najevo, že by případná otázka prodeje nebyla bezprostřední záležitostí.
7. 2. 2020|

Zlínský kraj v roce 2020: Otevření Libušína, vyčištění Vrbětic i pokračování sporu o novou nemocnici

Sdružení ANO se bude v lednu rozhodovat, jestli vystoupí kvůli výstavbě nové nemocnice ve Zlíně z krajské koalice. Ke sledovaným událostem letošního roku v kraji budou patřit ale i soudy týkající se tragédie při rallye v Lopeníku nebo požáru Libušína, který by se měl po obnově před létem otevřít. Skončit by mělo také čistění areálu ve Vrběticích, kde před pěti lety vybuchly dva sklady s municí.
3. 1. 2020|

Proti nadvládě formulářů. Ústavní soud zrušil část daňového řádu

Ústavní soud zrušil část daňového řádu, který upravuje využívání tiskopisů ministerstva financí. Podobu formulářů a rozsah požadovaných údajů by měl určit přímo zákon nebo vyhláška ministerstva financí. Stávající ustanovení bude platit do konce příštího roku, Ústavní soud tak dal zákonodárcům čas na změnu.
27. 11. 2019|

Valenta končí ve zlínském zastupitelstvu. Chce se víc zaměřit na práci v Senátu a krajském zastupitelstvu

Senátor a podnikatel Ivo Valenta na čtvrtečním zasedání zastupitelstva města Zlína rezignoval jako zastupitel. Podle svých slov se chce soustředit na práci v Senátu a krajském zastupitelstvu. Valenta byl zvolen za uskupení Rozhýbejme Zlín, které vytvořili Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. V zastupitelstvu města ho nahradí Jiří Procházka (Trikolora).
12. 9. 2019|

Imunitní výbor zastavil řízení se senátorem Valentou kvůli jeho údajnému střetu zájmů

Senátní imunitní výbor zastavil disciplinární řízení se senátorem a miliardářem Ivo Valentou (za Soukromníky) kvůli podezření ze střetu zájmů. Podnět podávala Transparency International kvůli tomu, že prý Valenta přes svou kyperskou firmu a další firmy vlastní většinový podíl v regionální televizi Brno TV. Výbor ale dospěl k závěru, že zákaz vlastnění médií se na Valentu nevztahuje, neboť se senátorem stal ještě před přijetím přísnějších pravidel. Samotný senátor už dříve provinění odmítl. Minulý měsíc pak oznámil, že během března převede svůj majetek do svěřenského fondu kvůli dědickému uspořádání.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 17:09|

Senátor Valenta převádí svůj majetek do svěřenského fondu

Senátor a miliardář Ivo Valenta (za Soukromníky) převádí svůj majetek do svěřenského fondu. Pro převod se rozhodl kvůli dědickému uspořádání majetku. Valentovi patří například loterijní společnost Synot Tip a většinový podíl ve firmě Our Media, pod níž spadají portály Parlamentní listy, regionální televize, Nakladatelství Olympia nebo slovenský deník Pravda včetně jeho internetové verze.
19. 2. 2019|

Poslanci se hádali kvůli vyhošťování cizinců. „Jestli máte problém, pojďte ven!“ vyzval Volný z SPD

Poslanci hned na začátku pátečního jednání zamítli novelu autorského zákona. Ta přišla ze Senátu, který navrhoval, aby se zmenšil okruh plátců autorských poplatků. Poté se ostře střetli kvůli postupu vyhošťování cizinců. Tématem pátečního jednání Poslanecké sněmovny měly být také vládní změny elektronické evidence tržeb, na ně se však nedostalo.
1. 2. 2019Aktualizováno1. 2. 2019, 12:20|

Neprodané zboží musejí řetězce darovat potravinovým bankám. Ústavní soud povinnost zachoval

Velké řetězce musí nadále bezplatně odevzdávat část nevyužitého zboží do potravinových bank. Senátoři neuspěli u Ústavního soudu s návrhem na zrušení povinnosti, kterou označili za „nucený dar“. Podle soudu ale nejde o protiústavní zásah do vlastnických práv ani do práva podnikat, zato opatření označil za součást mezinárodních snah omezit plýtvání potravinami, snížit produkci odpadu, chránit životní prostředí a pomáhat sociálně slabým.
2. 1. 2019Aktualizováno2. 1. 2019, 14:36|

Miliardář Valenta převede majetek do svěřenského fondu, uvedl iRozhlas.cz

Senátor a miliardář Ivo Valenta (Soukromníci) převede svůj rozsáhlý loterijní a mediální majetek do svěřenského fondu. Stane se tak nejpozději začátkem příštího roku. Důvodem je to, že ho zajímá hlavně politika. Napsal to v pátek server iRozhlas.cz.
12. 10. 2018|