TÉMA

Jitka Chalánková

Horní komora neschválila Istanbulskou úmluvu. Senátoři debatovali až do nočních hodin

Senátoři do nočních hodin debatovali o Istanbulské úmluvě proti násilí na ženách a domácímu násilí, k jejímuž schválení nakonec nedošlo. Pro souhlas s ratifikací bylo 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Do debaty se přihlásily dvě desítky zastánců i odpůrců. Horní komora nicméně schválila nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. Senát již mimo jiné schválil zvýšení důchodů disidentů z dob komunismu na průměrnou výši. Na tu disidenti nedosáhli například kvůli věznění.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:24|

Konsolidační balíček podpořil beze změn jen jeden ze tří výborů Senátu

Senátní ústavně-právní výbor doporučil schválit vládní konsolidační balíček beze změn. Rozhodl o tom ve středu hlasy pěti ze sedmi přítomných členů. Zbývající dva senátní výbory, které se během dne balíčkem také zabývaly, kvůli snahám o jeho dílčí úpravy stejné doporučení poměrně těsnou většinou nepřijaly. Senát o balíčku rozhodne za týden, premiér Petr Fiala (ODS) i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v jeho přijetí horní parlamentní komorou věří.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 16:08|

Senátem prošla školská novela. Nová pravidla pro platy učitelů pedagogové kritizují

Na platy učitelů má stát dávat od příštího roku ze zákona v průměru nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga. Senát to schválil po více než tříhodinové debatě navzdory nejasnostem, z jakých dat bude objem peněz na platy pedagogů vycházet. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce o tom jednat se školskými odbory. Uzákonění učitelských platů nyní dostane k podpisu prezident.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 15:24|

Dva senátní výbory nepodpořily spornou nižší valorizaci penzí

Senátní ústavně-právní i sociální výbor se v úterý negativně postavily k nižší valorizaci červnových důchodů. K důvodům patřilo sporné schválení vládní důchodové novely ve sněmovně ve stavu legislativní nouze. Ústavně-právní výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i hlasy senátorů z klubů vládních stran, pro schválení byl jen jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů výboru jako pro její zamítnutí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:36|

Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti

Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:54|

Senát schválil novelu k sociálním odvodům. Zeman už podepsal změnu u příspěvku na bydlení a rodičovské

Pravidla u příspěvku na bydlení se zjednoduší a v případě čerpání rodičovské dojde k úpravám limitů. Změny přinese od července vládní novela, kterou ve středu nejprve schválil Senát a poté ji podepsal prezident Miloš Zeman. Předloha ještě musí vyjít ve sbírce zákonů. Horní komora přijala také novelu k nižším odvodům zaměstnavatelů na sociální zabezpečení u kratších pracovních úvazků nebo novelu o ochraně označení původu a zeměpisných označení.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 14:09|

Rozhodnutí soudu ve Štrasburku o odebrání dětí Michalákové je pravomocné

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl její stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 13:55|

Válková je pro povinné očkování, ochrana zdraví má přednost. Balaš jen v krajní nouzi, Chalánkové vadí už omezení pro neočkované

Ačkoliv v Česku neexistuje povinnost očkování pro žádnou skupinu lidí, porušuje český stát podle senátorky a lékařky Jitky Chalánkové (nestr. v klubu ODS a TOP 09) lidská práva. Proti tomu se vymezila členka poslaneckého výboru pro bezpečnost Helena Válková (ANO), která si naopak povinnou vakcínu umí v tuzemsku představit. Podle poslance a odborníka na mezinárodní právo Vladimíra Balaše (STAN) by mělo jít o poslední možnost. O tématu debatovali v pořadu Události, komentáře.
26. 10. 2021|

Odměny pěstounů vzrostou a kojenecké ústavy čeká rušení, schválil Senát

Odměny pěstounů vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Zvýší se také státní příspěvky na dítě pro klokánky a podobné azylové domy. A v podstatě zaniknou takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna nebude možné s některými výjimkami umísťovat do ústavní péče nejmenší děti. Všechny tyto změny přinese novela o sociálně-právní ochraně dětí, kterou schválil Senát. Senátoři také podpořili další projednávání novely, která má zavést místní příslušnosti exekutorů, a to podle krajů.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:13|

Senát bude hlasovat o důchodech. V novele by mohl upravit předčasné penze záchranářů

Senát v novele o dodatečném zvýšení důchodů o tři sta korun od příštího roku možná upraví předčasné penze pracovníků integrovaného záchranného systému. Doporučil to garanční sociální výbor. Senátní plénum bude o důchodové předloze hlasovat na schůzi, která začne ve středu dopoledne. Novela obsahuje také příspěvek pět set korun k penzi za každé vychované dítě od roku 2023. Očekává se, že senátoři budou prosazovat i další pozměňovací návrhy. Senát se má ve středu zabývat i fungováním a financováním dětských skupin.
17. 8. 2021Aktualizováno17. 8. 2021, 20:26|

Hodonínský soud svěřil syny Evy Michalákové do její péče. Případem se nadále zabývá evropská justice

Okresní soud v Hodoníně tento týden formálně svěřil děti Evy Michalákové do její péče. V tiskové zprávě to uvedla členka petičního výboru na podporu rodiny a senátorka Jitka Chalánková. Chlapce Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi před deseti lety odebraly norské úřady. Případ nadále čeká na projednání Evropským soudem pro lidská práva.
29. 1. 2021|

Poslanec ANO Vrána složil mandát, nahradí ho Blažková

Poslanec Petr Vrána z hnutí ANO složil poslanecký mandát. Důvodem je dle jeho slov kandidatura do Senátu v přerovském obvodu, na kterou se chce v příštích týdnech soustředit. V lavicích sněmovny ho nahradí od 1. srpna dlouholetá starostka Vranovic-Kelčic na Prostějovsku Irena Blažková. Barvy hnutí bude v Poslanecké sněmovně reprezentovat do konce volebního období, tedy zhruba rok. ČTK řekla, že starostkou po tu dobu zůstane.
31. 7. 2020|

Senát schválil prodloužení ošetřovného pro část rodičů. Vyslovil se i proti vměšování Ruska a Číny

O prodloužení ošetřovného pro rodiče, kteří se rozhodli neposlat své děti do škol, ve středu rozhodl Senát. Schválil i odklad úhrady sociálních odvodů pro zaměstnavatele. Horní komora už také projednala návrh na prodloužení lhůty pro přípravu rozpočtu kvůli dopadům pandemie, senátoři jej ani nepřijali, ani nezamítli. Senátoři se také vyslovili proti ruským a čínským snahám na ovlivňování české politiky.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 18:45|

Zesnulého Kuberu by mohl v čele Senátu nahradit Vystrčil nebo Růžička

Novým předsedou Senátu by se po zesnulém Jaroslavu Kuberovi mohl stát šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. Někdejšího hejtmana Vysočiny a místopředsedu strany nominoval jeho senátorský klub, získal také podporu vedení lidovců. Klub Starostů se rozhodl navrhnout dosavadního prvního místopředsedu horní komory a bývalého ředitele gymnázia Jiřího Růžičku (za STAN a TOP 09).
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 18:20|

Do sněmovny pozvali extremistu Robinsona. Po kritice poslanec Pour konferenci zrušil

Ve sněmovně měl v pátek vystoupit britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson, několikrát trestaný za napadení, podvody či pohrdání soudem. Mířil na konferenci Rodina a její práva v 21. století, organizovanou poslancem Milanem Pourem (ANO) a senátorkou Jitkou Chalánkovou (nezávislá), která dodatečně účast odřekla. Hnutí ANO se od konference distancovalo. Robinson byl několikrát ve vězení, podle britských médií mimo jiné za napadení policisty při potyčce s jeho tehdejší přítelkyní. Nakonec poslanec Pour po kritice páteční konferenci zrušil - prý si o řečnících nezjistil podrobné informace.
4. 4. 2019Aktualizováno4. 4. 2019, 21:41|

Finále dvou žen vyhrála na Prostějovsku Chalánková. Porazila dosavadní senátorku

Novou senátorkou za Prostějovsko se stala bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Porazila nynější senátorku za ČSSD Boženu Sekaninovou. Jde o první obvod, kde voliči posílají do Senátu jiného kandidáta než toho, který zvítězil v prvním kole těchto voleb.
13. 10. 2018|
Senátní duely

Senátní duel v Prostějově: Podpora seniorů a ohrožených dětí a opatrné ne přímé volbě starostů

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola, a mají tak šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. Ve volebním obvodu číslo 62 Prostějov se utkají Božena Sekaninová, která v prvním kole získala 18,68 procenta hlasů, a Jitka Chalánková (nestr.), která obdržela 12,68 procenta.
10. 10. 2018|