TÉMA

Hlučín

Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy

Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|

Požár v závodě Juty v Turnově způsobil škodu 160 milionů korun. Hašení pokračuje

Noční požár v závodě textilky Juta v Turnově na Semilsku, který zasáhl v úterý pozdě večer dvě haly, podle prvního odhadu způsobil škodu sto šedesát milionů korun. Příčinu budou vyšetřovatelé teprve zjišťovat. Ve středu před osmou večer hasiči dokončili rozebírání a dohašování materiálu ze zasažené haly. Jednotka bude ještě na místě dohlížet přes noc, řekla zastupující krajská mluvčí hasičů Petra Knížková. Dva hasiče museli ošetřit záchranáři.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 20:21|

Ostrava zmodernizuje silnici i tramvajovou trať v Hlučínské ulici. Řidiče čekají objížďky

Město Ostrava spolu se svým dopravním podnikem za více než 110 milionů korun zmodernizují více než osm set metrů dlouhý úsek Hlučínské ulice v části Přívoz. Součástí bude změna konstrukce tramvajové trati a také přestavba zastávky Důl Odra. Kvůli stavbě bude ulice od prvního září uzavřena a řidiči budou muset jezdit objížďkami, uvedli náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO) a generální ředitel dopravního podniku Daniel Morys.
27. 8. 2021|

Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.
26. 8. 2021|

Hasiči odjíždí z obcí zasažených tornádem. Na místě zůstává armáda a policie

Hasiči v obcích postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku středou končí s likvidačními pracemi. Konvoj těžké techniky odjede odpoledne, několik desítek jihomoravských hasičů bude postupně odjíždět ještě ve čtvrtek. Na místě nadále zůstávají policisté a armáda.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 14:05|

V Ostravě hoří autovrakoviště, lidé v okolí by neměli větrat

Hasiči zasahují u požáru autovrakoviště v Ostravě – Mariánských Horách. Vyhlášen byl třetí poplachový stupeň, v pondělí večer ho hasiči snížili na druhý. Na místě se vystřídalo pětačtyřicet jednotek. Likvidace požáru potrvá ještě minimálně několik hodin. Jeho příčina zatím není známa, stejně tak se ještě nedá odhadnout výše škod. Lidé bydlící v okolí by neměli větrat.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 22:58|

Začala oprava mostu na vytížené silnici mezi Ostravou a Hlučínem. Objížďky ucpaly kolony

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo opravu mostu přes řeku Odru na vytížené silnici I/56 mezi Ostravou a Hlučínem. Most je kvůli tomu od pondělního rána zavřený, řidiči musí jet objížďkami. Silnice je hlavní spojnicí Ostravy a Hlučínska. Objízdné trasy přes přilehlé obce přinesly hned v prvním dni dlouhé kolony a dopravní komplikace.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 17:40|

Zbytky z vánočního stolu do krmelců nepatří, mohou zvířata zabít, varují myslivci a chovatelé

Myslivci a chovatelé jako každý rok varují před nevhodným přikrmováním zvířat. Zbytky jídla z vánočního stolování do krmelců podle nich nepatří, zvěři škodí a může způsobit její úhyn. Nevhodné krmení škodí nejen zvěři v lese. Vážné případy koliky řeší například veterináři v Hlučíně v Moravskoslezském kraji, kde lidé hází přes plot koňům ovoce a zeleninu.
29. 12. 2020|

Dva roky zůstane hlučínská štěrkovna zavřená pro koupání. Město chystá revitalizaci jezera

Na celé dva roky bude pro veřejnost uzavřeno Hlučínské jezero. Oblíbená rekreační lokalita projde rozsáhlou revitalizací. Už na konci července tam začala první etapa, která zahrnuje protipovodňová opatření.
17. 8. 2020|

Hranice Československa překreslil francouzský generál. Před sto lety k němu připojil Hlučínsko

4. února 1920 se Československo rozšířilo o území Hlučínska. Dnes sice oblast hraničí s Polskem, v historii spíš ale stálo na pomezí mezi Českem a Německem. Desítky tisíc lidí s českými kořeny se připojily k nově vzniklému slovanskému státu, mnozí z nich ale raději vzpomínali na doby, kdy patřili k pruskému království.
4. 2. 2020|

Padl první trest za otravu syntetickou marihuanou. Bezdomovec si má odsedět osm let

Krajský soud v Ostravě vynesl první rozsudek v případu úmrtí po požití kanabinoidu, kterému se také říkalo „syntetická marihuana“. Sedmatřicetiletý bezdomovec Lukáš Masný si má ve vězení odpykat osm let za to, že v září 2018 nabídl syntetickou drogu svému kamarádovi. Oba po užití látky upadli do bezvědomí, přítele obžalovaného už lékaři nezachránili.
6. 1. 2020|

V Ivančicích shořela skladovací hala, škoda čtyři miliony korun

V Ivančicích na Brněnsku v noci na neděli vyhořela skladovací hala na ploše 50 krát 100 metrů. Škoda předběžně činí čtyři miliony korun. Na místě zasahovala více než stovka hasičů ze širokého okolí, včetně mobilní chemické laboratoře.
27. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 18:45|
90' ČT24

Proti hazardu jsme vykročili správně, ale nebezpečně se šíří mezi mladistvými, uvedl Nešpor

Dva roky od přijetí zpřísněného zákona o hazardních hrách znamenaly příznivý vývoj, ale hazard, zejména on-line hazard, je stále nebezpečně rozšířen mezi dospívajícími. V pořadu Devadesátka ČT24 to uvedl emeritní primář oddělení pro léčbu závislostí Nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Podle něho to může být „dynamitová patrona pro budoucnost České republiky“.
7. 2. 2019|

Obnova stezek mezi hlučínskými poli dostala stopku. Podle starosty mohou komplikovat stavbu obchvatu

Nápad obnovit původní historické cesty, které kdysi na Hlučínsku vedly mezi rozlehlými poli,  podpořili před půlrokem i městští radní. Teď ale tamní zastupitelé odmítli přijmout rámcovou smlouvu, kterou by deklarovali svůj zájem na obnově cest. S myšlenkou obnovení starých stezek přišel před časem Tomáš Matýsek z hlučínské části Darkovičky.
17. 11. 2018|

V Hlučíně vystavují meč posledního Přemyslovce. Pozůstalí po jeho smrti zbraň rituálně zlomili

V hlučínském Červeném kostele je od pátku vystaven meč posledního Přemyslovce Valentina Hrbatého. Do konce září bude rituálně zlomená zbraň součástí výstavy Přemysl Otakar II. – zakladatel Hlučína a jeho dědictví, kterou připravilo Muzeum Hlučínska v prostorách tamního zámku.
21. 9. 2018|