TÉMA

Antonio Guterres

Izrael tvrdí, že při náletech v Pásmu Gazy zabil vyšetřovatele Hamásu

Izraelská armáda oznámila, že při náletech v Pásmu Gazy zabila šest příslušníků Hamásu, včetně jeho vyšetřovatele, který vyslýchal osoby podezřelé z vykonávání špionáže proti této teroristické skupině. Armáda také tvrdí, že zničila odpaliště raket, z nichž palestinští ozbrojenci v úterý útočili na jihoizraelské město Netivot, píše The Times of Israel. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, si izraelské noční nálety vyžádaly životy 81 lidí. Jordánská armáda uvedla, že byla ve středu při izraelském ostřelování v Chán Júnisu také vážně poškozena jordánská polní nemocnice. Informace nelze bezprostředně nezávisle ověřit.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 15:13|

Svět sužuje nejvíc konfliktů za tři dekády. Sílí napětí na Balkáně, Putin dráždí Pobaltí

Mezinárodní institut pro strategická studia loni evidoval 183 regionálních konfliktů, což je nejvíc za posledních třicet let. Vedle velkých válek na Ukrajině a mezi Izraelem a Hamásem jsou to desítky vnitrostátních konfliktů či boj s drogovými kartely. Nejvýraznější je za poslední dekádu nárůst konfliktů, které vedou teroristické organizace v čele s al-Káidou, Islámským státem a jejich odnožemi. V Evropě mají experti kromě dalších vojenských ambicí Ruska obavy zejména z rostoucího napětí na Balkáně, upozornil pořad Zóna ČT24.
8. 1. 2024|

Nobelovu cenu za mír získala vězněná aktivistka Mohammadíová. Bojuje za práva íránských žen

Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová, která bojuje proti útlaku žen v Íránu, za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. Jméno oznámil v pátek dopoledne Norský Nobelův výbor.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 17:50|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Dohoda z Glasgow ustupuje od výzvy ke konci dotací pro fosilní paliva

Vyjednavači na klimatické konferenci v Glasgow ustupují od výzvy k ukončení veškerého používání uhlí a úplnému zrušení dotací na fosilní paliva. Nová verze dohody apeluje na rychlejší snížení emisí, její jazyk je ale mírnější než ve verzi předešlé, píše Reuters. O finální podobě dokumentu, z nějž vzejdou závěry jednání označovaného zkratkou COP26, stále jednají delegace téměř dvou set zemí, ačkoliv konference měla podle původních plánů skončit v 19:00.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 20:03|

Země G20 chtějí udržet oteplování pod kritickou hranicí. Klima je i téma pro konferenci v Glasgow

Lídři dvaceti největších ekonomik světa se na druhém a posledním dni jednání skupiny G20 v Římě shodli, že jejich cílem je udržet globální oteplování pod kritickou hranicí 1,5 stupně ve srovnání s předindustriální érou. Vyplývá to ze závěrů schůze, o nichž informovala agentura Reuters. Právě opatření těchto ekonomik mají na klima klíčový dopad –⁠ společně totiž vypouštějí více než tři čtvrtiny světových emisí. Řada politiků se následně z Říma přesune na klimatickou konferenci v Glasgow. Podle odborníků může rozhodnout o tom, zda se podaří planetu ochránit před katastrofálními důsledky globálního oteplování.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 22:43|

Tel Aviv čelil nejsilnějšímu raketovému útoku. Izraelská letadla zacílila na dům vůdce Hamásu

Palestinské radikální hnutí Hamás v noci na neděli podniklo dosud nejsilnější útok na izraelskou metropoli Tel Aviv a město Beer Ševa. Podle tamních lékařů utrpělo nejméně deset lidí zranění. Letectvo židovského státu pro změnu provedlo útoky na cíle v Pásmu Gazy, při kterých zemřelo 33 lidí. Škody utrpěl rovněž dům, v němž žije vůdce hnutí Jahjá Sinvár. Zděšení nad děním vyjádřil generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres. Spojené státy sdělily, že nabídly diplomatickou pomoc.
16. 5. 2021Aktualizováno16. 5. 2021, 21:36|

Írán se obává dalších ohnisek nákazy, Trump odmítá jednat s čínským prezidentem

Íránské úřady vyjádřily obavu z nových ohnisek nákazy koronavirem nejméně ve třech provinciích země. V Íránu se dosud nákaza potvrdila u více než 114 tisíc lidí a zemřelo tam 6854 pacientů. Americký prezident Donald Trump znovu vyjádřil zklamání z postupu Číny na začátku šíření nákazy a uvedl, že nyní kvůli tomu odmítá mluvit se svým protějškem Si Ťin-Pchingem. Krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan uvedl, že koronavirus možná zůstane mezi lidmi napořád.
14. 5. 2020Aktualizováno14. 5. 2020, 20:11|

Počet případů koronaviru přesáhl dva miliony, státy G20 odložily nejchudším zemím splátky dluhů

Státy G20 odložily 77 nejchudším zemím kvůli koronavirové krizi splátky dluhů. Chtějí jim tak vytvořit větší prostor pro boj s pandemií. Nákaza byla celosvětově prokázána u více než dvou milionů lidí, přes milion nemocných je v Evropě. Největší počet případů nemoci COVID-19 hlásí USA. Prezident Donald Trump rozhodl, že Spojené státy dočasně přeruší financování Světové zdravotnické organizace (WHO) kvůli její údajné náklonnosti k Číně. V Belgii a Rusku hlásí rekordní nárůst nakažených, v Německu naopak plánují zvolnění opatření.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 22:19|

Cenu Karla Velikého za přínos Evropě získal generální tajemník OSN Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres obdržel v Cáchách prestižní evropskou Cenu Karla Velikého. Španělský král Felipe VI. v laudatiu ocenil mimo jiné dlouholeté angažmá portugalského politika pro ty nejslabší a jejich práva. Cena Karla Velikého je určena osobnostem, které se zvláště zasloužily o Evropu.
30. 5. 2019|

Změna klimatu postupuje rychleji než my, varuje generální tajemník OSN

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval před rychle postupující změnou klimatu, kterou vnímá jako klíčový problém dneška.  Vyzval představitele států, aby příští rok přijeli do New Yorku na konferenci.
12. 9. 2018|