TÉMA

Český ráj

V rybníku u Turnova uhynuly stovky úhořů. Napadl je parazit

Na rybníku Písečák u Turnova zahynulo velké množství úhořů. Stovky mladých i dospělých jedinců tam napadl parazit krevenatka úhoří. Rybáři se teď snaží vodní plochu co nejrychleji vyčistit a zbavit ji mrtvých kusů ryb. Odhadují však, že dříve než za několik desítek let se kolonii úhořů obnovit nepodaří.
21. 7. 2023|

Ochránci přírody chtějí zákaz dronů v Českém ráji. Narušují hnízdění sokolů

Hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých v Českém ráji podle ochranářů narušují drony. Chtějí proto vydat opatření, které by využívání bezpilotních zařízení omezilo. Zakázat létání chtějí třeba v blízkosti hradu Trosky, kam se sokoli vrátili před čtyřmi lety. Vyvést mladé se jim tam ale podařilo pouze jednou.
21. 4. 2023|

Potrubí mělo Sedmihorské mokřady vysušit, nyní jsou ostrůvkem vláhy v krajině

Horko poslední doby nešponuje teploty jen ve městech, slunce rozpálí i krajinu, když v ní chybí voda. Území Česka čelilo odvodňování víc než sto let. Teď je snaha vláhu do přírody vrátit. Důkazem jsou i Sedmihorské mokřady v Českém ráji.
5. 8. 2022|

Česká příroda úpí pod náporem turistů. Některé lokality se uzavírají, jinde přístup omezují

Některá místa v tuzemské přírodě se potýkají s nebývalým zájmem výletníků, pramenil z omezeného cestování za hranice a leckde vydržel. Oblíbené lokality jsou ale pod množstvím návštěvníků přetížené. Turistům se teď uzavřely třeba Drábské světničky v Českém ráji. A i jinde přemýšlejí, jak rostoucí zájem lidí usměrnit.
7. 6. 2021|

Toulky za hrad(b)y: Valdštejn je nejstarší hrad Českého ráje. Hostil šlechtu, loupežníky i poutníky

Schovaný mezi pískovcovými skalami Českého ráje je hrad Valdštejn druhou nejstarší zpřístupněnou památkou v Čechách. Právě na Valdštejn se vydává další díl podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.
8. 5. 2021|

Se zájmem o turistiku přibývá v přírodě odpadů. Respirátor se rozkládá i stovky let

Lidé se díky počasí a uvolňování protiepidemických opatření vracejí k turistice. A řada z nich zjišťuje, že epidemie, a hlavně člověk, do přírody přinášejí odpad. Toho přitom přibylo už loni, kdy víc lidí trávilo dovolenou v české přírodě. Ani jarní úklidové akce nestačily. S přemírou odpadů v ulicích se potýkají také města a městští stážníci.
8. 5. 2021|

Oblíbené lokality jsou zavalené turisty, ale také odpadky. Nepomohl ani nouzový stav

Oblíbené přírodní památky plné plastových lahví, obalů od jídla i použitého toaletního papíru. Zejména chráněné krajinné oblasti zápolí s náporem turistů a s velkým množstvím odpadu, který po sobě lidé v přírodě nechávají. ČT to potvrdili správci a provozovatelé sedmi turisticky vytížených lokalit. Například správce beskydských Pusteven odhaduje, že za listopad sebral skoro pětkrát více odpadu než minulý rok. V obci Mšeno na Kokořínsku zase podle tamního starosty evidují stoprocentní nárůst plastu v komunálním odpadu. Problém je největší hlavně v příměstských lesích.
27. 11. 2020|

Vrchol cen Gloria musaealis obsadila horolezecká expozice v Turnově, těší se i Jihočeské muzeum

Muzejním počinem roku 2019 je expozice horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově. Nejlepší muzejní výstavu loni připravilo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které zpřístupnilo nové expozice. Ocenění jim patří v soutěži Gloria musaealis, jejichž vítěze v úterý vyhlásila pořádající Asociace muzeí a galerií v České republice.
6. 10. 2020|

Bikeři si užívají na skalách Českého ráje. Ničí tam ale vzácnou přírodu

V nejcennějších partiích Českého ráje načerno vznikají bike parky – a vyhledává je čím dál víc jezdců. Podle správců chráněné krajinné oblasti ale významně poškozují vzácnou přírodu. Cyklistika mimo vyznačené stezky je tam zakázaná.
6. 8. 2020|

Dokončení protierozní vyhlášky se zpožďuje. Rybníky v Českém ráji mezitím ničí půda z polí

Protierozní vyhláška s pravidly, jak ochránit půdu na polích, měla platit už před několika lety. Proti ale byla Agrární komora a ministerstvům životního prostředí a zemědělství se ji nepodařilo dokončit dříve, než případů eroze výrazně přibylo. Legislativa tedy vzniká až nyní.
9. 2. 2020|

U Turnova auto srazilo šelmu. Nejspíš jde o vlka

Psovitou šelmu, pravděpodobně vlka, srazilo auto u Turnova v Českém ráji. Uhynulé zvíře našli lidé ve středu nedaleko čtyřproudé silnice 35. Šelmu převezli pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) k podrobnému zkoumání expertům z České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze.
22. 1. 2020|

Český ráj řeší, jak se zbavit sprejerských nápisů i jak předejít dalším

Posprejované skály v Českém ráji zaměstnávají strážce tamní přírodní rezervace i odborníky. Hledají způsob, jak se zbavit nápisů, které tam předposlední srpnový den nastříkal sprejem neznámý vandal. Zároveň vymýšlejí, jak přírodní památku před podobnými barbary ochránit.
4. 9. 2018|