TÉMA

Slovenská strela

Ceny památkářů vyzdvihly Slovenskou strelu a obnovený kostel ve Fulneku

Národní památkový ústav (NPÚ) ocenil záchranu motorového železničního vozu Slovenská strela a obnovu kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku, při které byly objeveny gotické nástěnné malby. Cenu Osobnost památkové péče získali in memoriam kunsthistorik Jiří Kaš a projektant Jindřich Rineš.
16. 11. 2022|

První vysokorychlostní trať v Evropě se otevřela před 45 lety. Dnes jsou jich desítky, téměř všechny na bývalém Západě

Vysokorychlostní železnice v Evropě slaví „půlkulaté“ výročí. První úsek trati pro rychlost nad 230 kilometrů za hodinu byl zprovozněn před 45 lety v Itálii. Za tu dlouhou dobu se síť rychlodrah rozrostla na tisíce kilometrů, rozsáhlé funkční vysokorychlostní sítě mají kromě Itálie také Francie, Španělsko a Německo. Další země mají jednotlivé tratě – ale zatím jsou to jen státy někdejšího Západu. Na východ od bývalé železné opony se jezdí přes 230 kilometrů za hodinu jedině v Rusku. Česko po desítkách let diskusí a přešlapování zahájilo faktickou přípravu stavby rychlodrah v minulém desetiletí.
24. 2. 2022|

V Kopřivnici se otevírá Muzeum nákladních aut Tatry. Nový depozitář dostala i Slovenská strela

V Kopřivnici na Novojičínsku se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra, které představuje jejich historii od konce 19. století až po současnost. K vidění v něm jsou nejstarší užitkové vozy vyrobené v Kopřivnici či jejich repliky, ale například i auto, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž–Dakar, nebo kamion z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Velkou část exponátů tvoří sbírka, kterou Tatra koupila od sběratele Jiřího Hlacha. Vedle muzea je i nový depozitář pro opravenou Slovenskou strelu. Návštěvníkům se muzeum otevře ve středu.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 15:10|

Slovenská strela je jako nová. Původní podoba legendy se ukrývala i v záhybech sedadel

Rekonstrukce Slovenské strely je u konce, trvala více než dva roky. Za tu dobu změnila nátěr, mechanici opravili motory vlaku a kompletní rekonstrukce se dostalo i interiéru. Nyní se národní kulturní památka vrací do Kopřivnice, kde byla sestrojena. Vystavena bude v muzeu Tatry, kde na ni čeká samostatný pavilon.
13. 5. 2021|

Do kopřivnického muzea nákladních aut Tatra míří první exponáty. Otevření je v plánu na podzim

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet první exponáty. V muzeu bude mimo jiné kolem sedmdesáti tatrovek včetně legendárního auta, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce osmdesátých let minulého století. Návštěvníkům by se muzeum mohlo otevřít na podzim letošního roku.
6. 4. 2021|

Nové muzeum ukáže další tatrovácké legendy, bude mezi nimi i Slovenská strela či „Drtikolka“

Stavba nového Technického muzea v Kopřivnici je už téměř hotová. V nové expozici budou příští rok vystaveny vozy, které se do stávajícího muzea Tatry nevešly. Nové zázemí v budově bývalé slévárny najde i legendární vlak Slovenská strela.
30. 11. 2020|

Slovenská strela se znovu leskne. Oprava legendárního vlaku se blíží ke konci

Takřka v plné kráse vyjel v pátek po nalakování s pomocí tažné lokomotivy na trať z Přerova do Hranic železniční vůz Slovenská strela. Rekonstrukce historického vlaku po dlouhých letech chátrání bude dokončena v hranické dílně a ještě letos by souprava mohla absolvovat první zkušební jízdy. Poté se stane součástí expozice v Kopřivnici.
19. 6. 2020|

Slovenská strela se opět postavila na koleje. Příští týden si pojede pro nový lak

V Hranicích pokračuje náročná renovace legendárního železničního vozu Tatra T 68 známého jako Slovenská strela. Vůz se po téměř dvou letech opět postavil na koleje, zatím je však nepojízdný, práce stále pokračují zvenku i zevnitř. Do muzea v Kopřivnici se má vrátit v létě.
21. 5. 2020|

Oprava Slovenské strely končí, barvu jsme trefili správně, říká ředitel kopřivnického muzea Jurkovič

V Hranicích na Přerovsku finišuje rekonstrukce unikátního železničního vozu Tatra 68 známého jako Slovenská strela. Vlak vyrobený v roce 1936 pro Československé státní dráhy by se měl už letos vrátit do muzea v Kopřivnici. Svého času byl nejrychlejším vlakem na tuzemských kolejích. Oprava Slovenské strely má skončit v srpnu a bude stát asi 35 milionů korun. O renovaci vlaku si s ředitelem Regionálního muzea v Kopřivnici Janem Jurkovičem povídal Martin Řezníček.
1. 3. 2020|
Video

Billie Eilish, atentát na Heydricha ve 3D nebo mostecká Severka. Nejsledovanější letošní videa na webu ČT24

Emotivní reportáže, nečekané situace při natáčení, unikátní rozhovory či amatérské záběry. Jaká videa patřila na webu ČT24 v roce 2019 k nejsledovanějším? Zaujala například oprava vlaku Slovenská strela, rekonstrukce útoku na zastupujícího říšského protektora, ale i neobvyklá videa z přírody – jako například souboj kance s medvědem.
31. 12. 2019|

Oprava Slovenské strely je v polovině. Restaurátoři začínají rozebraný vlak znovu skládat dohromady

Renovace legendárního vlaku Slovenská strela v Hranicích na Přerovsku pokračuje. Restaurátoři mají za sebou zhruba polovinu náročné práce. Generální oprava unikátní technické památky má stát 35 milionů korun. Hotová by měla být příští rok 31. srpna, kdy se má přesunout do nového muzea Tatry v Kopřivnici.
31. 8. 2019|

Hala bývalé slévárny se promění v technické muzeum Tatry. Hotovo má být za dva roky

Hala bývalé slévárny v Kopřivnici na Novojičínsku se po rekonstrukci změní v nové technické muzeum automobilů Tatra. Stavební firma si v pondělí převzala staveniště a za necelé dva roky by se muzeum mělo otevřít návštěvníkům. Před novým výstavním prostorem bude stát legendární motorový vlak Slovenská strela.
29. 7. 2019|

Slovenskou strelu rozebrali na díly. Odborníci dokončují opravu motorů a vybírají novou barvu

Zhruba půlrok restaurátoři pracují na rekonstrukci unikátního motorového vlaku Slovenská strela. Momentálně dokončují náročnou opravu motorů, na jejichž konstrukci se podílel český vynálezce Josef Sousedík. Vlak, který je jediným exemplářem na světě, by měl být dokončen v srpnu příštího roku, poté se vrátí do Kopřivnice.
12. 5. 2019|