TÉMA

Kamenice

ŘSD zbourá most přes D1 na Jihlavsku. Provoz na dálnici bude omezený, v noci na neděli přerušený

Výrazná omezení včetně noční uzavírky čekají řidiče o víkendu na dálnici D1 východně od Jihlavy. Omezení začnou již v pátek večer, zcela uzavřena bude dálnice od sobotních devíti hodin večer do nedělních devíti ráno. Objízdná trasa povede po souběžných silnicích II. třídy. Ředitelství silnic a dálnic nechá při uzavírce zbourat nadjezd u Řehořova, přičemž má zaniknout bez náhrady. Obyvatelům obce se to ovšem nelíbí, sepisují petici za stavbu nového mostu přes dálnici. ŘSD však tvrdí, že za stavbu spojnic polních cest utrácet nemůže.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 18:54|

Zchátralý most nad dálnicí D1 na Jihlavsku má ŘSD zbourat do 25. ledna. Náhradu stavět nebude

Zchátralý most nad 136. kilometrem dálnice D1 u Řehořova na Jihlavsku má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úkol zbourat nejpozději do 25. ledna. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že by se demolice mohla uskutečnit okolo 10. ledna. Most je kvůli bezpečnosti od loňska uzavřený, nedá se opravit. Náhradu za toto přemostění ředitelství podle mluvčího stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci.
2. 11. 2023|

Ředitelství silnic a dálnic navrhuje demolici nadjezdu nad D1 u Kamenice

O nadjezdu nad dálnicí D1 na 126. kilometru rozhodne ministerstvo dopravy. Most je ve špatném stavu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) navrhlo jeho demolici. Resort nařídil správní řízení. Lidé z okolních obcí silnici, která spojuje pravou a levou stranu dálnice, potřebují. Místo zchátralého mostu požadují nový, a to nejen pro pěší, ale i pro auta a zemědělskou techniku.
21. 8. 2023|

O zámek Štiřín nejeví nikdo zájem, jeho osud je zatím nejasný

Příspěvková organizace ministerstva zahraničí, která spravuje zámek Štiřín, skončí k červnu. Do prázdnin by měl resort památku převést na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Žádná jiná instituce o ni zatím zájem neprojevila.
1. 5. 2023|

Hasiči dostali požár v Benešově pod kontrolu. Záchranáři ošetřili tři lidi

Hasiči v pondělí odpoledne vyjeli k požáru obchodu v centru Benešova, vyhlásili čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Záchranáři ošetřili dvě ženy, které se nadýchaly zplodin, a jednoho lehce zraněného hasiče. Jednoho člověka hasiči z budovy evakuovali po žebříku. Před 22:00 pak hasiči dostali požár pod kontrolu. Zásah ale potrvá celou noc, uvedli na svém Twitteru. Škoda ani příčina zatím stále nebyly určeny, sdělila mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanová. Na místo přijel též statik. Chemická laboratoř nenaměřila škodlivé zplodiny, i tak by lidé nyní neměli větrat.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:39|

Na zimu se uvažuje o zastavení průzkumu spálenišť v Českém Švýcarsku

V Českém Švýcarsku zvažují přes zimu zastavení geologického průzkumu spálenišť. Vstupovat do oblastí, které se dosud nepodařilo pro veřejnost otevřít, je stále nebezpečné. Hrozí tam pády skal i stromů. Během zimy by se alespoň část z nich mohla sama zřítit. Ušetřily by se tím i peníze za jejich odstraňování.
12. 10. 2022|

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Českého Švýcarska. Zavřené zůstanou soutěsky

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko, který v létě zasáhl rozsáhlý požár. Další omezení vstupu však budou se změnami pokračovat. Od soboty se turisté dostanou ze Hřenska na Pravčickou bránu a z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu. Soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka zůstanou nepřístupné.
29. 9. 2022|

Soutěsky ve Hřensku jsou plné popadaných stromů. Sezonu ještě stihneme, věří převozníci

V soutěskách řeky Kamenice ve Hřensku začal úklid stromů, které do nich popadaly během mohutného požáru, který zachvátil přes tisíc hektarů národního parku České Švýcarsko. Kvůli popadaným kmenům není řeka v soutěskách splavná, s vytahováním ohořelých stromů proto nyní pomáhají i převozníci, kteří tudy jindy vozí turisty. Doufají, že plavby budou moci obnovit ještě letos, jisté to ale není. Rizikem zůstávají svahy nad Kamenicí.
18. 8. 2022|

Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:11|

S požárem v Českém Švýcarsku pomáhají i výkonná čerpadla. Hasiči tahají vodu šest kilometrů

Hasičům během požáru v národním parku České Švýcarsko zásadně pomáhá jejich vlastní moderní technika. Nově využívají například výkonná čerpadla určená pro dálkovou přepravu vody. Díky nim poprvé v historii tahají vodu z Labe na vzdálenost téměř šest kilometrů.
28. 7. 2022|

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, vrtulníky budou v zásahu pokračovat ráno

Požár v národním parku České Švýcarsko se blíží k tisíci hektarům zasažené plochy, řekl večer České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Vrtulníky ukončily zásah, na místo se vrátí ve středu ráno. Živel stále není pod kontrolou a situaci komplikuje i vítr, který začal odpoledne znovu foukat. Evakuovat se musela zhruba stovka obyvatel z Vysoké Lípy u Hřenska. S ohledem na situaci se podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy uvažuje o zákazu vstupu do celého národního parku. Rozhodnutí padne ve středu.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 23:59|

Do Česka se vrací méně lososů. Důvodem je porouchaný přechod u Hamburku

Sto tisíc malých lososů se každý rok vypouští do řek v národním parku České Švýcarsko. Zpátky rozmnožit se jich však ze Severního moře vrací jenom zlomek, momentálně i kvůli poničenému rybímu přechodu u Hamburku, který je největší na řece Labi. Ročně přes něj přeplulo na půl milionu ryb. Nefungují žlaby, které ryby navádějí. Migrovat sice mohou, ovšem cestu hledají mnohem obtížněji. Problém se nyní v Německu řeší i na vládní úrovni.
3. 2. 2022|

30 let zpět: Děti, které zažily válečné útrapy

Z iniciativy českého křesťanského humanisty a pacifisty Přemysla Pittera byly v roce 1945 na zámcích ve Štiříně, Olešovicích, Kamenici a Lojovicích zřízeny ozdravovny pro děti z koncentračních táborů. Už jako obyvatelé Spojených států, Izraele nebo SRN se na zámky po sametové revoluci vraceli, aby se opět setkali se svými vychovateli a společně zavzpomínali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 6. 2020|

V Sedlčanech stále hoří skládka elektroodpadu, byla plná plastu z počítačů

Skládka elektroodpadu v Sedlčanech na Příbramsku stále hoří. Požár způsobil škodu dva miliony korun, příčinou je zřejmě samovznícení elektroniky. Hořet začalo v sobotu po poledni,  večer hasiči zredukovali množství jednotek, ráno ale znovu další povolali.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 16:41|

Muž podezřelý z vraždy ženy v Kamenici se při zadržení zastřelil

Čtyřicetiletý muž, kterého policisté podezírali ze středeční vraždy stejně staré ženy v Kamenici nedaleko Prahy, spáchal sebevraždu. Když ho policisté v pátek dopoledne vypátrali a chtěli zkontrolovat, zastřelil se svojí zbraní, uvedl středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa.
17. 8. 2018|