TÉMA

Zdena Mašínová

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Lituji, že jsem se k bratrům nemohla připojit. Boj proti zlu je povinnost, řekla Mašínová v ČT

První státní vyznamenání v sobotu udělil a propůjčil prezident Petr Pavel. Mezi laureáty je i Zdena Mašínová. V souvislosti s oslavami 28. října se debatovalo, zda má prezident ocenit také její bratry Ctirada a Josefa, kteří se za komunistického režimu se zbraní v ruce probojovali z Československa, při čemž zemřelo šest lidí. Zdena Mašínová o jejich činech nikdy neměla pochybnosti. Proti režimu, který v 50. letech panoval, bylo nutné něco dělat, řekla v Interview ČT24.
29. 10. 2023|

Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 19:20|

Na Ďáblickém hřbitově připomněli dětské oběti komunismu

Na Ďáblickém hřbitově v Praze se ve čtvrtek při příležitosti Mezinárodního dne dětí sešli odpůrci komunistického režimu, aby připomněli památku dětí, které zemřely matkám v komunistických věznicích. Pietní akci pořádala iniciativa Bezkomunistů.cz. Ke 43 náhrobkům na Dětském hřbitově položila květiny asi desítka lidí, kteří tak uctili jejich památku.
1. 6. 2023|

Filmoví bratři Mašíni se do kin dostanou 70 let poté, co se skuteční probojovali přes železnou oponu

Na konci listopadu skončilo čtyřměsíční natáčení filmu Bratři inspirované odbojovou skupinou bratří Mašínů. Hlavní role Josefa a Ctirada ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal. Podle režiséra Tomáše Mašína, který je s předobrazy hlavních hrdinů vzdáleně spřízněn, má jít o upřímný pohled na dramatické události, které jsou dodnes vnímány kontroverzně. Premiéru bude mít snímek Bratři v říjnu 2023, přesně sedmdesát let od útěku části odbojové skupiny bratří Mašínů na Západ.
6. 12. 2022|

V Lošanech roste památník tří odbojů, otevře se příští rok

V rodném domě Josefa Mašína vzniká památník tří odbojů. Nachází se v Lošanech na Kolínsku. Dělníci na domě zbourali střechu, zbyly pouze obvodové stěny. Část domu zůstane otevřená. Uvnitř byl ve středu při příležitosti 124. výročí narození odbojáře proti nacismu Josefa Mašína slavnostně zasazen morušovník. Místo by se mělo veřejnosti zpřístupnit v příštím roce.
26. 8. 2020|

Snahy o vyzvednutí ostatků Zdeny Mašínové po nezdaru na ďáblickém hřbitově končí

Při průzkumné sondě hromadného hrobu na ďáblickém hřbitově sice archeologové našli dvě zachovalé kostry dospělých lidí a další kosterní pozůstatky, antropologové však vyloučili, že by některá z nich mohla patřit Zdeně Mašínové starší. Informovali o tom členové týmu, který sondu prováděl, a radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě). Ta uvedla, že s ohledem na to, že jiné indicie o umístění ostatků neexistují, tím snahy o vyzvednutí končí. Město podle ní plánuje na hřbitově pietní úpravy.
23. 7. 2020|

Švéda sebevraždu odmítl, Janata se ztratil. Před 65 lety kat oběsil tři členy skupiny bratří Mašínů

Za dobu komunismu emigrovalo z Československa podle historiků asi 200 tisíc lidí. Mezi zřejmě nejznámější uprchlíky patřila skupina bratří Mašínů. Z pětičlenné výpravy se nakonec na Západ podařilo dostat třem z nich. Václava Švédu a Zbyňka Janatu dopadli a odsoudili společně se strýcem bratří Mašínů Ctiborem Novákem k trestu smrti, který kat vykonal přesně před 65 lety. O smrti svého příbuzného a přátel se poslední žijící člen skupiny – Josef Mašín – dozvěděl až po několika měsících.
2. 5. 2020|

Praha se dohodla se Zdenou Mašínovou. Ostatky její matky vyzvedne z hromadného hrobu

Praha se domluvila se Zdenou Mašínovou mladší na vyzvednutí ostatků její matky z hromadného hrobu politických vězňů na Ďáblickém hřbitově. Nyní město začne dohledávat nutné dokumenty a poté vyřídí povolení k exhumaci. Kdy přesně by se mohla uskutečnit, zatím není jasné.
25. 3. 2019Aktualizováno25. 3. 2019, 16:45|

Praha změnila názor. Začne jednat s Mašínovou o exhumaci ostatků její matky z hromadného hrobu

Pražský magistrát změnil původně zamítavý postoj a začne jednat se Zdenou Mašínovou, která žádá o exhumaci ostatků své matky Zdeny na Ďáblickém hřbitově. Zástupce města například zajímá, zda zná přesné místo uložení ostatků, řekl předseda TOP 09 a pražský zastupitel Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Zdena Mašínová starší, kterou věznili nacisté i komunisti, byla pohřbena do hromadného hrobu. Magistrát původně exhumaci odmítl s tím, že není možná bez prověření možností, jak by se proces odehrával.
18. 2. 2019|

Praha odmítla exhumovat z hromadného hrobu ostatky matky bratří Mašínů

Pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky Zdeny na Ďáblickém hřbitově. Zdena Mašínová starší, kterou kvůli činnosti jejího muže a synů věznil nacistický i komunistický režim, byla pohřbena do hromadného hrobu. Exhumace není podle magistrátu možná bez prověření možností, jak by proces probíhal.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 17:43|

Zatím pořád dobrý. Jaromír 99 nakreslil komiks o Mašínech

Téma, které nepřestává rozdělovat společnost, si vybral pro svůj nejnovější počin kreslíř Jaromír Švejdík alias Jaromír 99. Do komiksu převedl románový příběh bratří Mašínů. Jejich odboj proti komunistickému režimu a útěk na Západ převyprávěl v roce 2005 Jan Novák v knize Zatím dobrý. Stejně se jmenuje i její komiksová adaptace.
12. 12. 2018|

Senát odmítl navrhnout Mašínovou i Remka na státní vyznamenání

Sestru protikomunistických odbojářů Zdenu Mašínovou a kosmonauta Vladimíra Remka nakonec Senát prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání nenavrhne. Horní komora je ve čtvrtek vyřadila z předběžného seznamu, jak jej už dříve projednal organizační výbor. Konečný seznam čítá 25 jmen.
19. 7. 2018|