TÉMA

Martin Finger

Milá Evičko, milý Luďku. Kolářová a Finger odhalují šedesát let jednoho skutečného manželství

Daniela Kolářová poprvé hraje na jevišti pražského Činoherního klubu. Přijala roli ve hře Milá Evičko, milý Luďku. Autorská inscenace je anatomií jednoho šedesát let trvajícího manželství. Vychází z korespondence prarodičů režisérky Beaty Parkanové a také z deníků jejího dědy, který si na sklonku života vedl v psychiatrické léčebně.
25. 3. 2024|

Vary vyhrálo Nadějné léto z Íránu. Křišťálové glóby si odnáší i Geoffrey Rush či Martin Finger

Křišťálový glóbus pro nejlepší film si z Karlových Varů odveze režisérka Sadaf Foroughiová do Íránu. Mezinárodní porotu filmového festivalu zaujal její příběh dvou dospívajících chlapců pod autoritativním dohledem. Ceny si odnášejí také zástupci české kinematografie: dokumentaristé Tomáš Bojar a Adéla Komrzý, režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger. Na závěr festival udělil dokonce tři ceny za celoživotní dílo. Geoffrey Rush, Benicio del Toro i Boleslav Polívka si je převzali osobně.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 21:50|

Dělat film, který by byl jen dějepisem, ale netýká se nás, by nemělo smysl, říká režisérka Slova

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v neděli večer představí ve velkém sále hotelu Thermal premiéru českého filmu Slovo. Snímek, který se odehrává v době kolem roku 1968, sleduje příběh manželů Václava a Věry. Ti si dali slovo, že budou stát vždy při sobě bez překročení svých morálních hranic. Podle režisérky Beaty Parkanové se jedná o příběh ze současnosti, který je jenom zasazený do počátku období normalizace v Československu.
3. 7. 2022|

Večer na psích dostizích je o odvaze se ozvat a touze vyhrát

Automechanici, kteří pracují ve stejné autodílně, se složili na dostihového psa, každému z nich patří pouze jedna noha. Co když ale do klubu vstoupí nevítaný pátý člen? Kolem bizarní zápletky vystavěl svou hru britský dramatik Matt Charman. Večer na psích dostizích nyní zinscenoval pražský Činoherní klub.
25. 6. 2022|

Beata Parkanová pokračuje v rodinných chvilkách. V novém filmu dala slovo prarodičům

Na konci šedesátých let se odehrává druhý celovečerní film Beaty Parkanové Slovo. Drama o rodinných vtazích pod tlakem doby natáčí pětatřicetiletá režisérka podle svého scénáře a skutečného rodinného příběhu. V hlavních rolích se představí Martin Finger a Gabriela Mikulková.
18. 11. 2020|

Když minulost skřípe. Finger a Rímský hrají Falešnou notu

Martin Finger a Pavel Rímský zjišťují, zda je možné uniknout minulosti. Hru Falešná nota současného francouzského dramatika Didiera Carona uvádí pražské Divadlo v Řeznické. Režie komorní inscenace se ujal Radim Špaček. Ve stejném složení divadelníci už dva roky uvádějí úspěšné Poslední sezení u doktora Freuda.
9. 3. 2020|

Švehlík, Finger či Mauréry podléhají na ČT Stockholmskému syndromu

Únos a jeden výstřel změní život sedmi lidem. Od neděle 12. ledna možná i divákům České televize, kteří zhlédnou první část nového napínavého filmu. Ve Stockholmském syndromu čelí David Švehlík, Martin Finger, Zuzana Mauréry či Elizaveta Maximová mezním situacím i vlastnímu svědomí a morálce.
12. 1. 2020|

Místo zločinu: Česká televize. Do nových filmů a seriálů zapojila Zrádce, Veterána i nemluvně

S novým rokem začne Česká televize vysílat řadu novinek, převážně kriminálních. Přichystala mimo jiné tři seriály či minisérie podle skutečných událostí (Místo zločinu Ostrava, Zrádci, Vysoká hra) a televizní film inspirovaný osudem herečky Jiřiny Štěpničkové (Past). Zábavu slibuje společné vyšetřování penzisty a vnuka (Poldové a nemluvně), napětí lze čekat od psychologických sond Stockholmský syndrom a Veterán. Do duše divákům i hostům nahlédne také v nové show psychiatr Radkin Honzák. Do zdravotnického zákulisí zavedou Sestřičky a to umělecké přiblíží nové pořady o jazzu a výtvarném umění. Blíže povánoční program představuje fotogalerie.
3. 12. 2019|

Rozsekne Roden případ uťatých paží? V seriálu Princip slasti mu pomůžou policisté z Polska a Ukrajiny

Tři vraždy, tři města a tři policisty spojí jedno vyšetřování v novém koprodukčním seriálu Princip slasti. Propletený případ lze připodobnit atmosférou temným americkým i severským krimipříběhům. Úvodní díl odvysílá Česká televize 14. října, první diváky ale už do případu zasvětila poslední zářijový den slavnostní premiéra. Za Česko se do vyšetřování vražd pustil Karel Roden.
1. 10. 2019|

Neber úplatky, radí Richard Krajčo. Jako filmový kriminalista roztočil Vysokou hru

Richard Krajčo se jako vyšetřovatel Krása v novém televizním filmu režiséra a scenáristy Jiřího Svobody pustil do boje s korupcí. Hrdinou snímku Vysoká hra je policista protikorupčního útvaru, pro něhož je právní stát a potrestání zločinu prioritou.
5. 6. 2019|