TÉMA

Letní shakespearovské slavnosti

Letní divadelní scény chtějí hlavně bavit, každá legrace ale diváky něco stojí

Mnohé scény pokračují letos v hraní i o divadelních prázdninách. Velký rozmach představení pod širým nebem nastal v době pandemie, kdy open-air scény byly často jedinou možností, jak neztratit kontakt s diváky a alespoň částečně vykrýt propad návštěvnosti uzavřených kamenných divadel. Letní scény zůstávají oblíbené, byť se například dlouholetá akce tohoto druhu v Plzni rozhodla i kvůli nižší návštěvnosti po letošku skončit. Obecně ale platí, že „do divadla“ na venkovní uvedení přijdou i lidé, kteří by si třeba v sezoně lístky nekoupili. Přestože na letní scéně za ně pravděpodobně zaplatí víc než do běžného hlediště. Prázdninové repertoáry navíc jdou vstříc co nejširšímu publiku, nabízejí hlavně pobavení.
14. 6. 2023|

Nad Hradem se smráká. Letním shakespearovským slavnostem letos vládne Macbeth

Jednou z nejslavnějších divadelních her o touze po moci začínají Letní shakespearovské slavnosti. Na Pražském hradě se usadí Marek Němec jako Macbeth. Tragédie i komedie alžbětinského dramatika se opět budou odehrávat pod širým nebem na hradních nádvořích nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě a Bratislavě. Divadelní festival kromě Macbetha uvede další tři novinky, včetně scénického koncertu.
28. 6. 2022|

Shakespearova komedie o generaci singles. V Národním divadle dělají Mnoho povyku pro nic

Zůstat starým mládencem, nebo se oženit? Komedie Mnoho povyku pro nic patří mezi Shakespearovy nejzábavnější hry. Novou verzi příběhu o lásce a intrikách uvádí Národní divadlo v režii Daniely Špinar. Hlavní role hrají Lucie Polišenská a Robert Mikluš.
18. 5. 2022|

Divadla na prázdniny nehrají. Letní scény se otevírají po celém Česku

Divadelní prázdniny divadla ne vždycky dodržují, letos v létě navíc často chtějí sobě i divákům vynahradit kvůli pandemii nevydařenou sezonu. Letní scény se tak otevírají v Praze, Plzni nebo Pardubicích. Vedle repríz oblíbených kusů se chystají i premiéry, repertoár je většinou odlehčený. Některé venkovní scény už hrají, jiné spustí program až se začátkem prázdnin.
26. 6. 2021|

Herci někdy mají pocit, že jsou ti nejdůležitější, říká o tvorbě David Prachař

Herec a člen činohry Národního divadla David Prachař se vrací na jeviště, v rozhovoru pro Interview ČT24 však mluví i o tom, zda by se herci měli společensky angažovat, jak zaujmout diváka, i proč má rád hraní v televizních seriálech.
1. 6. 2021|

V 83 letech zemřel kameraman Jiří Lebeda, točil silvestry s Menšíkem nebo Dva písaře

Zemřel kameraman Jiří Lebeda, bylo mu 83 let. Za kamerou stál od šedesátých let. Svůj profesní život spojil s Československou a později Českou televizí.
13. 3. 2021|

Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.
8. 5. 2020|

Dycky Shakespeare! Zimní pohádka zavede diváky na Sicílii i do české hospody

Kvůli zamotanému ději se dramaturgové tuzemských divadel Zimní pohádce spíše vyhýbají. Podle tvůrců Letních shakespearovských slavností je ale neprávem opomíjenou hrou slavného alžbětinského dramatika. Vybrali si ji proto jako novinku letošního ročníku. V premiéře ji odehráli v úterý na nádvoří Pražského hradu.
26. 6. 2019|

Melancholická výměna ženských těl. Začínají Letní shakespearovské slavnosti

Tradiční Letní shakespearovské slavnosti v úterý večer v prostorách Pražského hradu zahájí premiéra méně hrané melancholické komedie Dobrý konec všechno spraví v režii Jana Antonína Pitínského. Slavnosti letos na scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě do 7. září nabídnou celkem 144 představení 11 různých inscenací.
26. 6. 2018|