TÉMA

Zoologie

I samotářské šelmy mají nečekané sociální schopnosti, ukázal výzkum

Velké kočky, od tygrů po gepardy, od sebe dokážou rozlišit známé a neznámé lidské hlasy. Přírodovědci to popsali ve studii, která naznačuje, že i zvířata vyhýbající se skupinovému životu mají sociální dovednosti.
20. 2. 2024|

Posledních 252. Vědci se pokouší zachránit vymírající vlky rudohnědé

Zoologická zahrada v americkém městě Knoxville je součástí programu, který se pokouší dát naději nejohroženější psovité šelmě světa – vlkovi rudohnědému. Plány kazí farmáři i pytláci.
7. 11. 2022|

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Vteřina dějepisu: Co je po jméně? Co kukuřicí zvou, i zváno jinak vonělo by stejně

Na parafrázi otázky ze Shakespearovy tragédie by Jan Svatopluk Presl nejspíše odvětil, že ano, rostliny voní stejně, jedno, jak se jmenují, na jméně ale přece jen záleží. Tento profesor zoologie a mineralogie a také význačný český přírodovědec totiž pojmenoval kdeco. A žádný klapkobřinkostroj. Díky němu třeba kukuřici říkáme kukuřice. Uhádli byste alespoň další dvě dnes samozřejmá pojmenování, která zavedl právě Presl? Může jít o rostlinu, nerost, zvíře i chemický prvek.
4. 9. 2020|

Kriticky ohroženým indonéským želvám se v brněnské zoo daří. Odchovali tam čtyři mláďata

Čtyři dlouhokrčky McCordovy poprvé odchovala brněnská zoologická zahrada. Mláďata překonala nejkritičtější období a samostatně přijímají potravu. Zvířata z malého indonéského ostrova jsou na Červeném seznamu ohrožených druhů a ubývá jich zejména kvůli ilegálnímu lovu a ztrátě přirozeného životního prostředí.
31. 1. 2019|

V čínské hrobce se našel první primát vyhubený lidmi. Císařský gibon žil před dvěma tisíci lety

Lebku gibona, který mohl být prvním opičím druhem vyhynulým v důsledku lidské činnosti, objevili vědci mezi ostatky ze starodávné čínské hrobky. Mezi zvířaty, která podle archeologů mohla náležet babičce prvního čínského císaře, se nacházel dosud neznámý druh gibona, který žil před více než dvěma tisíci lety. Podle vědců nález dokazuje zranitelnost populací opů, z nichž řada je v současnosti ohrožena.
22. 6. 2018|