TÉMA

Nový cirkus

Letní Letná slibuje bratrovražednou show i farmu vzhůru nohama. Začíná poctou novému cirkusu

Festival nového cirkusu a divadla Letní Letná uzavírá druhou dekádu své existence. Jubilejní ročník pozval zpátky do Prahy zahraniční soubory, které se setkaly s největší oblibou u diváků. Na programu jsou ale i české premiéry. Hrát se začíná 17. srpna, už o den dříve ale zahájení obstará Pocta novému cirkusu, do níž se zapojí akrobaté i akvabely.
16. 8. 2023|

Cirque du Soleil předvede českému publiku svou verzi ze života hmyzu

Do Česka se vrací největší cirkusová společnost na světě. Cirque du Soleil, tedy Sluneční cirkus, vnikl v Montrealu v osmdesátých letech a stal se úspěšným vývozním artiklem Kanady. Kritici Cirque du Soleil vyčítají přílišnou komerčnost, diváky ale neodrazuje. Představení Slunečního cirkusu už vidělo bezmála čtvrt miliardy lidí po celém světě. Do Prahy přiveze show z říše hmyzu s názvem Ovo.
12. 4. 2023|

Nový cirkus zaplnil Letní Letnou. Vrací se švédské Pletení míru, premiéru má český NonSen(s)

Akrobaté, žongléři a další novocirkusoví umělci z osmnácti zemí světa se sjíždějí do pražských Letenských sadů, kde začíná Letní Letná. Festival nového cirkusu a divadla se koná už po devatenácté. Zahajovací ohňová Propane Punk show v české produkci je přístupná zdarma, odehraje se pod širým nebem. Program v šapitó zahájí švédský Cirkus Cirkör, který se na Letní Letnou vrací s novou verzí svého hitu Knitting Peace, v překladu Pletení míru.
11. 8. 2022|

Mladé akrobaty z Česka a Ukrajiny spojil cirkus a vznikl Boom. Dolehl až do Edinburghu

Mladé české a ukrajinské akrobaty svedla dohromady válka. Pražský Cirk La Putyka poskytl po ruské invazi zázemí třiceti studentům z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Od začátku se dorozumívali jazykem, který jim všem byl nejbližší – pohybem. Vzniklo představení nejen o válce, která změnila životy, ale i o sbližování a tématech současné generace. Projekt Boom v premiéře uvedou akrobaté v Edinburghu na festivalu Fringe, který patří k největším uměleckým přehlídkám na světě.
4. 8. 2022|

Mladí ukrajinští artisté našli útočiště v Cirku La Putyka, už připravili vystoupení

Cirk La Putyka pomáhá studentům z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Třem desítkám akrobatů a žonglérů z Ukrajiny poskytl principál Rostislav Novák mladší prostor na pravidelné tréninky v pražském prostoru Jatka78. Chystá se také premiéra prvního společného představení mladých českých a ukrajinských cirkusových umělců.
18. 3. 2022|

Žonglér Wes Peden dovezl na Cirkopolis horskou dráhu s discem

Hlavním hostem letošního festivalu Cirkopolis je americký žonglér Wes Peden. V pražském paláci Akropolis uvedl svou novinku Rollercoaster, v níž ohýbá všechna divadelní pravidla. Inspiroval se atrakcemi zábavního parku.
16. 2. 2022|

Osel s mrkví a Loseři v Putyce. Začíná festival Letní Letná, letos „light“

„Voalá!“ Španělský soubor s tímto jménem zahájí 18. srpna festival Letní Letná. 17. ročník nového cirkusu a divadla si letos do názvu připsal slovo „light“. Vlivem protikoronavirových opatření se totiž koná v odlehčené verzi. Místo tří týdnů potrvá jen osm dní. Nabídne ale světovou premiéru francouzské inscenace nebo společné představení dvou předních tuzemských novocirkusových souborů.
18. 8. 2020|

Recenze: Novocirkusový Tabarnak slouží rytmickou liturgii

Řízný novocirkusový hudební projekt Tabarnak kanadského Cirque Alfonse patří k hlavním dramaturgickým atrakcím letošního festivalu Letní Letná. Inspirovaný vesnickým kostelem coby místem komunitního setkávání rozjíždí strhující vizuálně-akustickou fiestu, na niž divák nezapomene.
20. 8. 2019|

Parbleu! Bratři Formani vypustili do Areny divadlo a nový cirkus

Potřetí přivezlo Divadlo bratří Formanů do Prahy výběr ze současného divadla, nového cirkusu, hudby a audiovizuální tvorby. Do 26. června zvou diváky na festival Arena. Své představení i inscenace zahraničních souborů hrají u železničního mostu na smíchovské náplavce, kde také kotví jejich loď Tajemství.
13. 6. 2019|

Slavný Cirque du Soleil přivezl do Prahy magickou show podle Avatara

Nejznámější soubor nového cirkusu na světě Cirque du Soleil přivezl do Česka příběh inspirovaný filmem Avatar. Odehrává se ale tisíce let před událostmi zobrazenými ve snímku. S představením Toruk – The First Flight cestuje cirkus čtvrtým rokem a Praha je jeho 99. zastávkou. V O2 aréně vyprodali osm představení, jejich sérii zakončí v neděli.
1. 6. 2019|

Recenze: Jako ten racek. Losers létají Vzduchem za štěstím

Vnitřní svobodu, překonání osobních hranic a vášnivé zaujetí nejen střemhlavým letem zdůrazňuje novinka souboru Losers Cirque Company. Tanečně akrobatická inscenace Vzduchem vznikla na motivy knihy Jonathan Livingston Racek od Richarda Bacha. Ve světové premiéře ji soubor uvedl na festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.
29. 8. 2018|

Australskému novému cirkusu nevadí před Prahou ohnout páteř

V prostoru pražských Jatek78 hostuje nový cirkus z Austrálie. V představení Backbone, tedy páteř, se soubor Gravity & Other Myths pokouší ošálit zemskou přitažlivost při nebezpečných a náročných akrobatických kouscích.
20. 6. 2018|