TÉMA

Josef Sudek

V galerii Josefa Sudka vystavují práce jeho uč-mučů a přátel

Josef Sudek proslul svými fotografiemi rozestavěné katedrály svatého Víta. Svět dobyl i s kompozicemi ze svého ateliéru, ve kterých mistrně pracoval se světlem. Aktuální výstava v Galerii Josefa Sudka nicméně nepředstavuje tvorbu tohoto zásadního českého fotografa, ale připomíná jeho spolupracovníky, učedníky i přátele nejrůznějších profesí a osudů.
2. 11. 2022|

Ve sbírkách amerického Kongresu jsou fotografie brněnského autora France. Fotil lidi, které nikdo nezná

Ve sbírkách Knihovny amerického Kongresu se nově objevila kolekce tří desítek českých fotografií od brněnského fotografa Romana France. Největší knihovnu na světě zaujal zejména tím, jak vytváří skupinové portréty. Už před dvěma lety od něj přijala snímky exprezidenta Václava Havla. V USA s ním natáčel zpravodaj ČT Bohumil Vostal.
14. 10. 2022|

Josef Sudek vzpomíná na návštěvu u kouzelníka Rothmayera

Fotograf Josef Sudek a architekt Otto Rothmayer se potkali v době nacistické okupace. Umělce spojilo přátelství a nacházení krásy ve všedních věcech. Uměleckoprůmyslové museum v Praze (UPM) nyní jejich práce ukazuje na výstavě Návštěva u pana kouzelníka.
18. 1. 2022|

První světová válka nebyla pro fotografa Josefa Sudka žádná Procházka kouzelnou zahrádkou

Na začátku fotografického příběhu výjimečného avantgardního fotografa Josefa Sudka stálo zranění, v jehož důsledku přišel o ruku. I přes veškeré útrapy, které přineslo dvacáté století, se mu ve zralém věku podařilo podmanit si svět analogového obrazu. Jeho fotografie jsou zastoupeny ve sbírkách galerií po celém světě. V romantických obrazových dílech Procházka kouzelnou zahrádkou nebo Pražský chodec se Sudek oprostil od problémů své doby a odhalil osobní niterný poetický pohled na svět. Hodnota „nedigitálního“ díla tak zůstává v platnosti i po 125 letech od autorova narození.
17. 3. 2021|

Světice jsou fešandy. Výstava ukazuje neznámé fotografie Josefa Sudka

Málo známé fotografie slavného autora Josefa Sudka, na nichž dokumentoval umělecká díla, umělce při práci v ateliérech nebo výstavy, ukazuje výstava Galerie hlavního města Prahy. Pod názvem Fešandy ze šuplíků představuje výsledek pětiletého výzkumného projektu Ústavu dějin umění Akademie věd.
5. 7. 2020|

Křivky, co se mění v barvy. Oto Sládek fotografuje „poetický minimalismus“

Linie, poetismus a barvy vytvářejí nečekané propojení, které charakterizuje výstavu současného fotografa Oto Sládka Minimální svět v ostravské Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona. Ve stylu současné tvorby nabízí minimalistickou fotografii s příběhem. Navzdory „instagramovému“ obrazu přesahuje hranice, které této formě fotografie přisoudila stejnojmenná sociální síť.
31. 1. 2020|

Výseky z normalizace. Josef Chuchma fotil v šedivé době vojáky i tancovačky

Publicista a kritik Josef Chuchma o fotografii nejen píše. Sám fotil od dětství a má za sebou několik výstav portrétů. Nyní poprvé uveřejnil snímky, které pořídil ještě coby student žurnalistiky. Výstavu nazvanou Výseky (z normalizace) představuje pražská Leica Gallery.
23. 9. 2019|

Obrazy pražské periferie nejsou okrajové pro Lhotáka, Sudka ani Císařovského

Okrajové části hlavního města v minulosti inspirovaly mnoho umělců, kteří by je dnes nejspíše vůbec nepoznali. Jak se tyto oblasti za poslední desítky let proměnily, ukážou 26. června na ČT art Obrazy pražské periferie. Dokument natočil Josef Císařovský.
25. 6. 2019|

Fotografie topografie. Josef Sudek vyhrabal ze sutin Prahy světlo

V únoru 1945 poničil zmýlený nálet spojeneckých vojsk především pražské Nové Město, škody na ulicích a domech zanechalo i květnové Pražské povstání. Tehdejší Topografii sutin zachytil i fotograf Josef Sudek. Jeho téměř neznámý a dosud nevystavený soubor poničených památek nyní vystavuje Dům fotografie v Praze.
22. 5. 2018|